kokosowy Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Witam. Akwarium od około pól roku. 54L Odstało sobie miesiąc i się zaczęła przygoda z akwarystyka. Kupilem 6 neonów po kilku dniach 3 padły. 3 pozostałe sobie rosły. Po 4-5 miesiącach dokupiłem kolejne 6. następnego dnia padły 2 nowe neonki i 1 stary wczoraj padły 2 stare i krewetka red fire. Oczywiscie po zakupie neonkow worek z rybkami plywal w akwarium jakieś 20 minut później dolałem wodę i tak dalej i tak dalej. po około 1h wylowilem rybki z worka Obecna obsada 1 gupik 4 neony 1 red fire 3 pandy 2 otoski Ph okolo 7,5 gh 11 Filtr oryginalny jakiś taki wewnętrzny Oświetlenie tak samo podmiany raz na tydzień około 10 litrów pól na pól z ro. Odmulam Mam mały problem z glonami leje plantamin po każdej podmianie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Kurcze, potrzeba by testy NO2, NO3, bo tak to nic nie pomożemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Dokładnie - podaj NO2 i NO3, bo inaczej to wróżenie z fusów. Ale tak swoją drogą to pH 7,5, to dla neonów trochę dużo. Musisz zejść z pH trochę niżej. Przy podmianie dawaj więcej wody z RO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowy Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 Świeże wyniki testów z akwarium Ph ok 8 gH 12 no2 0 no3 coś pomiędzy 25 a 50 Test sera kropelkowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 NO2 ok. NO3 jeśli bliżej 25 to ok, a jeśli 50 to trochę gorzej. GH mogłoby być trochę niższe, lej RO do podmian w stostuku 2:1 (RO:kran). PH w akwarium za wysokie. Jakie masz w kranie? Może coś zarwardza wodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowy Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 Chce dojść do parametrów dla rozmnożenia red fire. Ph w kranie jakby 7.5 hmmmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Problemem może być miejsce, z którego kupiłeś neony. A jednostkowy zgon krewetki to nic strasznego. Ja bym się nie doszukiwał od razu problemu w Twoim akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowy Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 Tylko dlaczego padły 3 neonki z pierwszego zakupu zaraz po wpuszczeniu nowych. To najbardziej mnie irytuje. Kupie następne i znowu mi stare padną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Czy odkażasz ryby, przed wpuszczeniem, do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowy Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokosowy Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 dlaczego wódę w kranie mam 7,5 lejąc pół na pół z ro w akwarium mam około 8??? Co możne mi zwiększać poziom ph wody? W Poniedziałek robię podmiankę sprawdzę poziom ph wymieszanej kranówki z ro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts