Natka87 Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 Niestety moje neonki są chore. Zaczęło się od tego, że 2 z 10 neonów miały bardzo blady czerwony pasek. Nastepnie zauważyłam, że na ogonach niektórych rybek pojawiły się małe białe kropczki (krostki). Teraz to już chyba coraz gorzej. Niestety rybki mają ubytki w płetwach i ogonie. Podniosłam temperaturę do 28 stopni i dałam ichtio z Tropicala. (sądziłam, że to ospa) W akwarium sa jeszcze 4 platki. Wcześniej przed neonkami jedna platka miała posklejane płetwy, ocierała się o rosliny itp. no i chowała się. Teraz zuważyłam, że jest jakby lepiej, bo częściej wypływa i rozchyla płetwy i chętniej je. Platki nie mają żadnych białych kropek. Ogólnie wygląda na to, że wszystko z nimi ok. Natomiast nie wiem co z neonkami... Wie ktoś może co to za choroba i jak sobie z nią poradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted May 9, 2013 Share Posted May 9, 2013 A może http://www.superakwarium.pl/oodinoza--c ... id617.html ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 Czyli powinnam odstawić Ichtio? (czytałam, że podobno składnikiem własnie tego preparatu jest błękit metylowy) Zmienić lek na inny? Najlepiej na jaki? 10.05.2013 r. Właśnie dzisiaj niestety wyłowiłam jedną neonkę (nie miała już niestety płetwy ogonowej) Drugiej wogóle nie mogę znaleźć, albo zjadły ją ryby albo może ślimak... Jest to możliwe? Pozostałe 8 neonek odzyskało już prawie barwy i zniknęły kropki, ale nadal mają ubytki w płetwach. Neony jakby tak odważniej pływają... Jeśli chodzi o platki to pływają i chyba jest ok oprócz tej jednej, która od początku jest jakaś osowiała. Nie wiem czy się nie przystosowała, czy jest chora, albo reszta platek wyczuła, że jest słabsza i nie dają jej żyć. Co myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts