Bartixxx Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Witam Wracam sobie dzisiaj z matury a tu moje prętniki karłowate tzn. mój samiec buduje gniazdo Po chwili od spostrzeżenia tego zaczęły "odbywać gody". Robią to co jakąś minute. Bardzo mnie to cieszy ponieważ taki był mój zamysł lecz jest to moja pierwsza próba rozmnożenia tego gatunku i chciał bym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę i co zrobić aby wychować dobrze i w zdrowiu młode Proszę o porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Pływają w ogólnym czy w tarliskowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Pływają w ogólnym lecz zbiornik to tylko 52.5l i ich towarzyszami są tylko otoski Temp. wody to 23-24*C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Temperatura może okazać się trochę za niska. Podnosiłbym stopniowo do 26-27*C Masz gdzie odłowić samicę? Samiec będzie ją atakował. No i później też samca by się przydało odłowić. W odchowaniu młodych prętników najtrudniejsze jest początkowe karmienie, potrzebują bardzo drobnej karmy. Załóż hodowlę pantofelka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Ok dzięki za rady niestety nie mam gdzie ich odłowić. Samica ma na te parę dni dobrą kryjówkę więc o nią się nie martwię a później niestety pozostaje mi liczyć na to że jakieś młode się ostaną :S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Jak w ogólnym to musi być b. b. dużo roślin by się miały gdzie ukryć i karmić musisz żywym pokarmem - larwy solowca lub węgorek mikro. Jak maluchy nie będą miały się gdzie schować to zostaną zjedzone przez dorosłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Mam w akwarium duży korzeń i mech na nim lecz z racji tego że akwarium ma niecały miesiąc to mchu jest dość mało mam nadzieję że coś przeżyje chociaż Do tego mam galezatkę eleocharisa i moczarkę więc powinny dać radę. Czy może na szybko dokupić kokos i wcisnąć go mocno w piach żeby dorosłe nie weszły? Co mówicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeoo2 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 No to masz jakieś 0,0001% szansy że jakiś maluch przeżyje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Narybek prętnika jest tak mały i ciapowaty, że sam wpływa rybom do pyska także nie licz na to, że coś odchowasz w towarzystwie innych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 Ok znalazłem w domu szyby o wymiarach 21,5 x 21,5 i się zastanawiam czy po sklejeniu akwarium o takich wymiarach nadawało by się ono na żłobek dla prętników? To da ok 10l razem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 A w jaki sposób utrzymasz tam dobre parametry wody? i jak je przeniesiesz? Należałoby odłowić duże ryby (w zasadzie pozostałe) a maluchy zostawić tam gdzie się wykluły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 Prawdę mówiąc to się nad tym nie zastanawiałem. Nie wiem przenieść je mogę za pomocą szklanki lub innego naczynia a parametry to bym kupił jakiś mały filtr kaskadowy a wodę wziął bym połowę z podmiany ze starego dojrzałego akwarium a połowę odstaną z kranu? Do tego gałęzatka kulista, która jak mi wiadomo zbiera zanieczyszczenia i jakieś szybko rosnące roślinki? Gałęzatkę bym płukał podczas cotygodniowych podmian wody? Co o tym sądzicie czy to ma jakiś sens? Dodam, że udało się i widzę przez lupę malutki ok 1mm narybek więc czasu na decyzję jest coraz mniej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shuy Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Chyba wiadro będzie lepsze, bo większe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 U mnie niedawno także pojawiły się małe, ale gurami. Na powierzchni miałam sporo roślin, a ich było baaardzo dużo, więc byłam pewna, że nie trzeba ich potem włożyć do kotnika. Tydzień później było ich o połowę mniej, więc próbowałam je zagonić do kotnika, było później w nim jakieś kilkadziesiąt małych. Wtedy pewność miałam 100%, że przeżyją i będę mogła jakoś na nich zarobić sprzedając je. Dwa tygodni później patrze - w kotniku żadnej ryby. Pełna rozczarowania wyciągam kotnik. Tydzień później - widzę małą pływającą przy powierzchni w roślinach, większą parę razy od narybku. Z jakiś 50 sztuk narybku przetrwał jeden jedyny, a samiec już zdechł więc na powtórzenie tarła raczej nie ma szans... Też to był mój błąd, bo nie odłowiłam samca i samicy, ale nie mam innego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 12, 2013 Share Posted May 12, 2013 Witam. Powiem ze temat był wałkowany jak coś podaje linka .: labiryntowate-t51662.html Tu trochę jest to opisane bo sam rok temu hodowałem te ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 12, 2013 Author Share Posted May 12, 2013 Ok dzięki za link Ja odłowiłem narybek do mniejszego akwarium właśnie dzisiaj i podejrzewam, że młode nie przeżyją ale trzymam kciuki i tak U mnie do tarła doszło w tydzień po kupnie ryb i to co mnie zdziwiło najmocniej przy temp. 23 stopni więc bardzo niskiej ale jak widać było im dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Ok dzięki za link Ja odłowiłem narybek do mniejszego akwarium właśnie dzisiaj i podejrzewam, że młode nie przeżyją ale trzymam kciuki i tak U mnie do tarła doszło w tydzień po kupnie ryb i to co mnie zdziwiło najmocniej przy temp. 23 stopni więc bardzo niskiej ale jak widać było im dobrze Ja miałem 25c i też było ok. No popróbuj może się uda odchować narybek, mi się udało ale ja już nie hoduje tych rybek od ponad nowego roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 Narybek pływa już w mniejszym akwarium z grzałką jednak temp. to 25*C naturalnie akwarium jest przykryte i już maluchy zaczynają pływać w toni wodnej. Z moich obserwacji wynika że pływa jakieś 7 sztuk lecz są tak trudne do zauważenia, że szok Karmione są Mikrovit-em BASIC od Tropicala i jak na razie jestem dobrej myśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Narybek pływa już w mniejszym akwarium z grzałką jednak temp. to 25*C naturalnie akwarium jest przykryte i już maluchy zaczynają pływać w toni wodnej. Z moich obserwacji wynika że pływa jakieś 7 sztuk lecz są tak trudne do zauważenia, że szok Karmione są Mikrovit-em BASIC od Tropicala i jak na razie jestem dobrej myśli To karm je rano i wieczorem i dolewaj wody przy podmianie z innego akwarium z dodatkiem wody po 24h czyli z kranu i będzie ok. Ja tak robiłem i miałem sporo młodych od 2 samic, tylko że ja karmiłem pokarmami zmielonymi z tropical i jbl w tym płatki dla ryb roślino żernych i mięso żernych, po około 3 miesięcy sprzedałem rybki dla kolegi no i tam znajomych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 13, 2013 Author Share Posted May 13, 2013 A jak często robiłeś podmiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 18, 2013 Author Share Posted May 18, 2013 Rybki już trochę większe i widać jak jedzą według porannego liczenia wychodzi mi, że mam ich 12 sztuk Jak na razie mają się dobrze i najważniejszy/najtrudniejszy okres już za nimi więc mam nadzieję, że w takim składzie dożyją dorosłości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 19, 2013 Share Posted May 19, 2013 A jak często robiłeś podmiany? Jakie masz akwarium bo ja w 25l to co 2 dzień robiłem podmianę wody, ale jedni mówią ze lepiej robić co tydzień tak jak np. w ogólnym i jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 20, 2013 Author Share Posted May 20, 2013 Ja właśnie robię po tydzień ok 20% i dzisiaj doszedł filterek i włączam go na razie rano i wieczorem jak małe trochę podrosną to będzie chodził na stałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted May 20, 2013 Share Posted May 20, 2013 Jak już włączasz filtr, to na stałe. Bakterie, które są w gąbce, powinny mieć stały przepływ wody. Zły wpływ na nie ma wyłączenie filtra na ponad 2h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted May 21, 2013 Share Posted May 21, 2013 Ja mam filtr gąbkowy taki www.bajcik.pl/product_info.php?products_id=1694 i jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts