Jump to content

Prętniki karłowate budują gniazdo :)

Bartixxx
 Share

Recommended Posts

Witam :)

Wracam sobie dzisiaj z matury a tu moje prętniki karłowate tzn. mój samiec buduje gniazdo :D Po chwili od spostrzeżenia tego zaczęły "odbywać gody". Robią to co jakąś minute.

Bardzo mnie to cieszy ponieważ taki był mój zamysł lecz jest to moja pierwsza próba rozmnożenia tego gatunku i chciał bym się dowiedzieć na co muszę zwrócić uwagę i co zrobić aby wychować dobrze i w zdrowiu młode :) Proszę o porady :)

Temperatura może okazać się trochę za niska. Podnosiłbym stopniowo do 26-27*C

Masz gdzie odłowić samicę? Samiec będzie ją atakował. No i później też samca by się przydało odłowić.

W odchowaniu młodych prętników najtrudniejsze jest początkowe karmienie, potrzebują bardzo drobnej karmy. Załóż hodowlę pantofelka.

Ok dzięki za rady niestety nie mam gdzie ich odłowić.

Samica ma na te parę dni dobrą kryjówkę więc o nią się nie martwię a później niestety pozostaje mi liczyć na to że jakieś młode się ostaną :S

Jak w ogólnym to musi być b. b. dużo roślin by się miały gdzie ukryć i karmić musisz żywym pokarmem - larwy solowca lub węgorek mikro.

Jak maluchy nie będą miały się gdzie schować to zostaną zjedzone przez dorosłe.

Mam w akwarium duży korzeń i mech na nim lecz z racji tego że akwarium ma niecały miesiąc to mchu jest dość mało mam nadzieję że coś przeżyje chociaż :) Do tego mam galezatkę eleocharisa i moczarkę więc powinny dać radę. Czy może na szybko dokupić kokos i wcisnąć go mocno w piach żeby dorosłe nie weszły? Co mówicie?:)

Prawdę mówiąc to się nad tym nie zastanawiałem. Nie wiem przenieść je mogę za pomocą szklanki lub innego naczynia a parametry to bym kupił jakiś mały filtr kaskadowy a wodę wziął bym połowę z podmiany ze starego dojrzałego akwarium a połowę odstaną z kranu? Do tego gałęzatka kulista, która jak mi wiadomo zbiera zanieczyszczenia i jakieś szybko rosnące roślinki? Gałęzatkę bym płukał podczas cotygodniowych podmian wody? Co o tym sądzicie czy to ma jakiś sens?

Dodam, że udało się i widzę przez lupę malutki ok 1mm narybek więc czasu na decyzję jest coraz mniej :)

U mnie niedawno także pojawiły się małe, ale gurami. Na powierzchni miałam sporo roślin, a ich było baaardzo dużo, więc byłam pewna, że nie trzeba ich potem włożyć do kotnika. Tydzień później było ich o połowę mniej, więc próbowałam je zagonić do kotnika, było później w nim jakieś kilkadziesiąt małych. Wtedy pewność miałam 100%, że przeżyją i będę mogła jakoś na nich zarobić sprzedając je. Dwa tygodni później patrze - w kotniku żadnej ryby. Pełna rozczarowania wyciągam kotnik. Tydzień później - widzę małą pływającą przy powierzchni w roślinach, większą parę razy od narybku. Z jakiś 50 sztuk narybku przetrwał jeden jedyny, a samiec już zdechł więc na powtórzenie tarła raczej nie ma szans... :)

Też to był mój błąd, bo nie odłowiłam samca i samicy, ale nie mam innego akwarium.

Ok dzięki za link :) Ja odłowiłem narybek do mniejszego akwarium właśnie dzisiaj i podejrzewam, że młode nie przeżyją ale trzymam kciuki i tak :) U mnie do tarła doszło w tydzień po kupnie ryb i to co mnie zdziwiło najmocniej przy temp. 23 stopni więc bardzo niskiej ale jak widać było im dobrze :)

Ok dzięki za link :) Ja odłowiłem narybek do mniejszego akwarium właśnie dzisiaj i podejrzewam, że młode nie przeżyją ale trzymam kciuki i tak :) U mnie do tarła doszło w tydzień po kupnie ryb i to co mnie zdziwiło najmocniej przy temp. 23 stopni więc bardzo niskiej ale jak widać było im dobrze :)

Ja miałem 25c i też było ok.;)

No popróbuj może się uda odchować narybek, mi się udało ale ja już nie hoduje tych rybek od ponad nowego roku.:P

Narybek pływa już w mniejszym akwarium z grzałką jednak temp. to 25*C naturalnie akwarium jest przykryte i już maluchy zaczynają pływać w toni wodnej. Z moich obserwacji wynika że pływa jakieś 7 sztuk lecz są tak trudne do zauważenia, że szok :) Karmione są Mikrovit-em BASIC od Tropicala i jak na razie jestem dobrej myśli :)

Narybek pływa już w mniejszym akwarium z grzałką jednak temp. to 25*C naturalnie akwarium jest przykryte i już maluchy zaczynają pływać w toni wodnej. Z moich obserwacji wynika że pływa jakieś 7 sztuk lecz są tak trudne do zauważenia, że szok :) Karmione są Mikrovit-em BASIC od Tropicala i jak na razie jestem dobrej myśli :)

To karm je rano i wieczorem i dolewaj wody przy podmianie z innego akwarium z dodatkiem wody po 24h czyli z kranu i będzie ok. Ja tak robiłem i miałem sporo młodych od 2 samic, tylko że ja karmiłem pokarmami zmielonymi z tropical i jbl w tym płatki dla ryb roślino żernych i mięso żernych, po około 3 miesięcy sprzedałem rybki dla kolegi no i tam znajomych.:P

Rybki już trochę większe i widać jak jedzą :) według porannego liczenia wychodzi mi, że mam ich 12 sztuk :) Jak na razie mają się dobrze i najważniejszy/najtrudniejszy okres już za nimi więc mam nadzieję, że w takim składzie dożyją dorosłości :)

A jak często robiłeś podmiany? :)

Jakie masz akwarium bo ja w 25l to co 2 dzień robiłem podmianę wody, ale jedni mówią ze lepiej robić co tydzień tak jak np. w ogólnym i jest ok.;)