Kamil123 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Moje akwarium ok 65l, zrobione zostało, że tak powiem "po kosztach". Wyniosło mnie 150zł, więc nie trudno się domyślić, że będę musiał w nie włożyć jeszcze wiele.Wymiary: 60x30x35cm.Napowietrzanie i filtracja: filtr gąbkowy z napowietrzaczem 100l/h.Oświetlenie: standardowa świetlówka T8 15W 6500k.Podłoże: zwykły żwirek rzeczny.Parametry: woda po przeprowadzce okazała się o wiele lepsza od tej, którą miałem w poprzednim miejscu zamieszkania. A dokładniej PH ok 5,5Gh ok 10Kh ok 8-9Flora: Dużo gatunków.Rośliny są w ilościach śladowych, nabrałem się na pewną ofertę z allegro :/Fauna:1+2 gupik pawie oczko2+2 zmienniak plamisty2 molinezje (samice) - do oddania1 ancistrus sp. gold albino - do oddania1 bojownik wspaniałyxxx świderków.Cóż, wiem, że nie mam się czym chwalić, ale mam nadzieję, że wyjdę na prostą.Przepraszam za wręcz tragiczną jakość zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fivix Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Zbiornik nie powala na kolana, a nawet nie daje pretekstu do padania. Fototapeta bądź niebieskie tło (słabo widać na tym zdjęciu) - out. Żwir rzeczny - out. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Wiem, jest źle, z czasem akwarium zarośnie i będzie lepiej. Fototapeta na czarny brystol ? A żwir jaki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Wyciągnij jeszcze to białe coś. Muszle? PH za niskie jak dla żyworódek, z drugiej strony niemożliwe żeby z kranu taka kwaśna woda leciała. Może błąd w testach? Co to dokładnie za filtr? Słaby... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 8, 2013 Share Posted May 8, 2013 Nie musisz w sumie dużo wkładać w ten zbiornik. Piach to 7zł w OBI za 25kg lub idziesz do piaskownicy Korzenie - idziesz do lasu A roślinki to kupuj nie w "kompletach" czy zestawach bo zazwyczaj jest np 30gatunków, z czego 70% to łodygowce, których dostaniesz po 2 gałązki z każdego gatunku. Kup Nurzańca - nie wymagająca roślina Mchy i Zwartki i/ lub Anubiasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted May 8, 2013 Author Share Posted May 8, 2013 Ph takie jest w kranie. Sądzę, że muszla je trochę podwyższa. Korzenie już są, z lasu Dziękuje za radę, piach niedługo zagości w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 No, zaszły pewne zmiany, oczywiście nie kupiłem aparatu, jak na razie 2 mega pixele powinny wam wystarczyć Z rodzicami uzgodniłem, że na razie zostaje zwykły żwirek, nie wygląda aż tak źle. Zostaje również muszla w kącie, bo podwyższa pH, które u mnie jest niezwykle niskie (mam nadzieję, że podwyższa, wujek google tak mówi) . No to czas na zmiany : dosadziłem trochę moczarki wąskolistnej i zmieniłem tło na brązowe, chwilo jest to niejednolita fototapeta, ale wygląda znacznie lepiej od czarnego tła. Jak zwykle przepraszam za "lekko" spikselowane zdjęcia oraz za pogmatwanie z rozmiarem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daarekn Posted May 11, 2013 Share Posted May 11, 2013 Tło faktycznie wygląda lepiej ale co do żwirku to osobiście bym zmienił. Fakt jest taki, że akwarium ma się podobać Tobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted May 11, 2013 Author Share Posted May 11, 2013 Żwirek zostanie zmieniony, ale nie teraz. Zrobię to przy najbliższym restarcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 (edited) Aktualka. Akwarium zarasta. Pozbyłem się zbrojnika oraz skalarów, które dostałem od rodziców. Aparat, a właściwie telefon 2 mPix zostaje Edited June 3, 2013 by Kamil123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Można prosić fotkę całego akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 Można prosić fotkę całego akwarium? Proszę. Trochę ucięło mi dno, ale pozatym całość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Zdjęcie nie wyraźne, ale widzę, że trochę zarosło CO to za roślina z tymi wąskimi długimi liśćmi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Tą roślinę z pierwszego planu dałbym w tyle a na środek wstawił korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Tą roślinę z dużymi liśćmi na środku (nie wiem co to) dałabym na lewy tylny bok. Zdjęcie bardzo niewyraźne. Platek dokup tak, żeby na jednego samca przypadały dwie samice. Tak to nie jest źle, będę śledziła temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Ta roślina na środku to prawdopodobnie żabienica amazońska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 (edited) Trochę się pozmieniało, a więc napiszę gatunki roślin i zwierząt : Flora: Creeping moss, Eleocharis Acicularis, Hemianthus micranthemoides, Moczarka wąskolistna (Egeria najas), Hygrophila Polisperma, Sessiliflora, Hydrocotyle leucocephala (Wąkrotka białogłowa), Heteranthera zosterifolia oraz żabienica amazońska. Fauna: 1x bojownik wspaniały 2x molinezja (samice) 1+2 platka 1+2 gupik Roślina roślina z długimi, wąskimi liśćmi to heteranthera zosterifolia, a ta duża na środku to żabienica amazońska Niczym nie nawoże i nie zamierzam większość roślin rośnie bardzo ładnie. Filtr też daje radę, ale zanim woda będzie czysta jak kryształ (np. po odmulaniu czy przesadzaniu roślin) trzeba odczekać 3 do 5 dni Co do ryb to przeczekam aż skończy się ich czas (śmierć) i wprowadzę gatunki dla których ta woda będzię naprawdę dobra Myślę o pójściu w Azję - 1+2 bojownik i 10x razbora klinowa, ale to wielce przyszłościowe plany. Edited June 4, 2013 by Kamil123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted June 16, 2013 Author Share Posted June 16, 2013 Zrobiłem małą przycinkę i przesadziłem żabienicę, czego bardzo żałuję, ponieważ rosła pięknie, co 2 dni był nowy liść, korzenie miała na powierzchni 70% dna, a teraz żółknie, ale cóż, liczę, że się przyjmie. Ostatnio przeczytałem artykuł nt akwarium po najmniejszym nakładzie kosztów, za nie też wiele nie dałem, może z powodu charakteru LT, jaki na pewno moje akwa posiada, a mianowicie spiszę koszty, jakie poniosłem : - akwarium z pokrywą - 130 złotych- filtr z napowietrzaczem - 15 złotych (jako, że to LT, to więcej nie potrzebuję) - żwir - 15 zł - grzałka- brak (temperatura utrzymuje się na poziomie 24-26 stopni) - rośliny - 30 zł - ryby - 20 zł CAŁOŚĆ 210 ZŁOTYCH - nawozy- brak (karmię dość obficie i regularnie podmieniam wodę ok 25% tygodniowo. Z obsady wyleciały gupiki(została jedna samiczka-weteran), pojawiło się 6 neonów innesa.Co do światła to świecę od 15 do 21. Rano akwarium oświetla światło dzienne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted July 12, 2013 Author Share Posted July 12, 2013 Jak zwykle przepraszam za zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted July 27, 2013 Author Share Posted July 27, 2013 Co sądzicie o dodaniu tu liści dębu (dużo, myślę, że na większą część dna), korzeni i zrobienia z tego takiego mocno zarośniętego BW ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted July 31, 2013 Author Share Posted July 31, 2013 (edited) No dobra, staram się tu wrzucić jak najlepsze zdjęcią, wrzuce teraz te najnowsze i proszę was o radę, czy widzicie tutaj BW z tą żabienicą i moczarką w jednym(lewym, koło filtra) kącie ? Proszę o pomoc, bo po co mam zamieszczać mojego nieidealnego akwarium, skoro nikt nie doradza, pomaga. Lepiej jest chwalić idealne akwaria doświadczonych akwarystów... Edited July 31, 2013 by Kamil123 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 Nie, to nie ma sensu, proszę ten temat zamknąć, usunąć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Bo trochę piszesz głupoty kolego. Jak zarośnięte BW? Jak BW to przede wszystkich piach a nie gruby żwir, mało światła i znikoma ilość roślin. Popatrz na baniaki Pley`a. Czy tam jest dużo ziela? Czytaj, czytaj, czytaj i oglądaj inne baniaki. Ja mam rok baniak i nie czuję się wiele mądrzejszy niż w 2012. Tu doświadczenie zdobywa się latami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted August 1, 2013 Share Posted August 1, 2013 Jak chcesz naprawdę fajne BW to restart konieczny, w obecnym baniaku pod BW można by podciągnąć jedynie korzeń ( mały) i neonki. Jak nie chcesz robić restartu to lepiej z BW nie kombinuj. Nie wystarczy wrzucić trochę liści, szyszek i dolać herbatki bo nie będzie to dobrze wyglądać. Poza tym na żwirze jak te liście zaczną się rozkładać to będzie mexyk i ciężko będzie Ci odmulić. A na zachętę A jeśli jednak BW Ci nie podpasuje to dorzuć do tego więcej drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil123 Posted August 1, 2013 Author Share Posted August 1, 2013 O! I to jest świetna odpowiedź, miałem zamysł zaherbacić i dodać patyków, liści, ale tak jak mówiłaś rzeczywiście, wstrzymam się z tym i pokombinuje coś, gdy będę zmieniał podłoże. Dzięki za radę, bo w końcu jestem początkujący i wiele rzeczy mi do głowy wpada 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts