Jump to content

Coś do mojego zbiornika na glony nitkowate

nick1234
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałabym prosić abyście pomogli mi dobrać do mojego akwarium jakieś zwierzątko/rybkę która pomogłaby zwalczyć glony nitkowate.Nie jest to jakaś plaga ale dość szybko po czyszczeniu porastają mi zwłaszcza mchy i niezbyt ładnie to wygląda. Myślałam o krewetce amano-nada się? ile ich mogę kupić do takiego zbiornika?

Akwarium ma 7 tygodni, 112 L. Filtr JBL e701 z deszczownicą, żwirek 3-5mm pod nim warstwa substratu florapol firmy JBL. Nawożone Aqua Art Planta Gainer Classic i też z tej firmy makro green -po jednym "psiknięciu" rano + 2ml co2.

Woda wymieniana 20% raz na tydzień (mieszam kranówkę z osmozą bo mam ją bardzo twardą). Nie stosowałam żadnej chemii. Temperature mam na 24 stopnie, grzałka z termostratem.

Moje parametry wody to:

PH ok 6,3

GH ok 9

Moja obsada to:

- 10 neonów inessa

- 5 kirysków panda

- 5 otosków

- parka ramirezek

- parka borellek

- 2 cierniooczki

- 1 ślimak helena

Rybki karmie pokarmem żywym i suchym (mam kilka rodzajów), przydenne dostają mix wafelków i granulki. Nie mogę narzekać bo rybki pięknie rosną i chyba dobrze się czują bo są bardzo ruchliwe. W akwarium jest sporo kryjówek. Poniżej zdjęcie (przepraszam za kiepską jakość).

Z góry dziękuje.