Tomekrybka Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Wymiar zbiornika: 100x40x40Podłoże: granulat ProSoilOświetlenie : świetlówki T5- 2x39W-6500K , 1x39W- 8500K- docelowo 2x39W a dodatkowa świetlówka tak w razie potrzebyNawożenie: sole+ CO2+ intermag mikro plus+ chelat Fe+ Carbo -docelowo nawożenie EIFiltracja: JBL e700 + JBL e900Ogrzewanie: grzałka przepływowa Hydor 300WRoślinność: Mały Heniek, Didiplis Diandra, Rotala Indica, Blyxa Japonica, Hydrocortyle sp. japan, Staurogyne spRyby: Bystrzyk Amandy x27szt., Otosek x3szt.(docelowo 8), Bojownik Syjamski (tymczasowo)Inne zwierzęta: Krewetka RC xxx, zatoczki xxxMoje trzecie akwarium i według mnie najbardziej udane Na początku miało być typowe Iwagumi ale w między czasie koncepcja trochę się zmieniła i powstało to co widać na zdjęciach . Postawiłem na niewielką ilość gatunków roślin co według mnie wyszło zbiornikowi tylko na +. Zbiornik ma obecnie 2 miesiące i wychodzi na prostą, przez kilka głupich posunięć nabawiłem się takiej ilości glonów jakie to forum chyba jeszcze nie widziało Było prawie wszystko co mogło być z zakwitem wody i krasnalami włącznie do tego piękny dywan sinicy i pył na szybie przez który nic nie było widać. Na szczęście szybka korekta nawożenia, kilka dużych podmian wody plus lampa UV i dałem radę wyprowadzić zbiornik na prostą bez restartu. Jednak granulat to nie ziemia i trzeba na początku trochę inaczej podejść do sprawy. Trochę glonów jeszcze jest ale w ilości tak małej że w ogóle nie zwracam już na to uwagi. Jak znajdę chwilę to wrzucę kilka fotek sprzed 2-3 tygodni .Obecnie zamierzam skupić się na wybarwieniu roślin, i doprowadzeniu aranżacji do stanu na jakim mi zależy. Chciałbym wprowadzić jeszcze jakiś 1 lub 2 gatunki roślin ale póki co nie mam żadnego sensownego pomysłu także jak macie jakieś propozycje to z chęcią skorzystam z pomocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymx007 Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Bardzo ładna zieleń. Tylko straszne solarium jak dla bystrzyków i otosków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybaccf Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Skoro to pseudo iwagumi to może alternaria reinecki? Nie wiem czy tak ta nazwa brzmi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts