Seba111 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Witam , wczoraj zalałem baniak o 21 gdzieś , woda ma teraz temp. 23 stopnie . Filtr oraz grzałka działa od wczoraj , do filtru wsadziłem tak : na dół gąbki , środek keramzyt (cały koszyk) na górę dałem ceramikę , ale tylko pół koszyka , bo więcej w zestawie nie było Mam problem bo mam wodę mętną i jakoś nie chce się ustabilizować , wpadł znajomy i powiedział , że mam wrzucić 2 duże łyżki soli i wtedy woda się ma ustabilizować , wsypałem i zobaczymy efekt . Jutro mam w planach wlać bakterie Oraz poszukuję korzeni , szyszek , liści oraz tła ;D Filtr zewnętrzny HW 303 A Grzałka 100 W (jak narazie ) Proszę o jakieś porady / krytykę Dziękuje i Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmad Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 To co się rzuca w oczy: - grzałka na tył - będzie bardziej estetycznie - deszczownica na krótszą szybę - będzie lepszy obieg wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 No tak tylko może być problem z deszczownicą bo mam specjalne otwory na ten wąż w pokrywie i nie wiem czy w innym miejscu da radę ;/ A co zrobić z mętną wodą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmad Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Najwyżej deszczownicę będziesz miał po skosie i będzie się trzymać tylko na jednej przyssawce. Ja tak mam w swoim 112l. A co do mętnej wody - to chyba pierwotniaki (samo minie), ale lepiej niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni. Miałem ten sam problem i nic nie robiłem - cierpliwie czekałem i samo przeszło, chociaż trwało to blisko tydzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Ok ale fitru nie wyłączać nie , niech chodzi cały czas ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najmad Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Tak, filtr 24/7. Sam go posiadam, tyle tylko, że HW-302. Jest prawie bezgłośny - śpi się całkiem przyjemnie;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Jak wyłączysz filtr to zachwiejesz równowagę. Poczekaj z tą wodą, ryby i tak wpuścisz nie wcześniej jak za 3 tygodnie.(Jak będziesz robił wszystko poprawnie) Myślałeś nad obsadą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Planuje bakterie wpuścić i poczekać tak 10 dni Obsada to : 1+1 P. scalare 25 Paracheirodon axelrodi 12 Corydoras auneus 1+1 Ancistrus sp. 1+3 Apistogramma agassizi Tak planuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 I gitara Liście masz skąd wziąć? Bo teraz ciężko będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin0714 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 A parametry wody znasz? Brakuje korzeni, gałęzi, liści i czarnej wody... Sól do ustabilizowania biologii w akwarium? Pierwsze słyszę. Na to najlepsza jest cierpliwość i rozsądek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Korzenie będę poszukiwał liście i szyszki też postaram się znaleźć . Co do parametrów wody to nie znam , sąsiad nie sprawdza i ma wszystko w porządku . Jak będzie coś się działa lub mnie zaniepokoi to wtedy zajmie się tym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Podstawowy błąd. Obsadę dobierasz do parametrów. Ale skoro Ty nie chcesz, to nie będę Cię zmuszał. Nie wbiję Ci tam z testami i nie zmierzę parametrów. Jak sam będziesz chciał to zrobisz to. Powiem jedno- temat zapowiadający się genialnie, planowanie wszystko od podstaw przeradza się w jedno wielkie łajno jakich tutaj coraz więcej. Posłuchaj rad i zakup chociaż test PH i GH. Albo sprawdź na stronie wodociągów, albo nawet podaj tylko miasto i ujęcie to Ci sprawdzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Test na pH będę kupował , ale pisałem o takich już bardziej rozwiniętych testach takich co kosztują po 200 zł , na razie na takie nie mam funduszy , na razie będzie podstawa pH http://www.rpwik.tychy.pl/pl,28,twardosc-wody.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Nie jest źle. Trochę szyszek i liści i będzie cacy. Ph , Gh , KH musisz mieć obowiązkowo. Reszta to według mnie nie ważna. Ale to moja opinia, z którą się pewnie dużo osób nie zgodzi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Przy dojrzewaniu zbiornika to przydałyby się jeszcze testy na NO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Ile bym musiał mieć kasy na te podstawowe testy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Niewiele. Kup najtańsze Zooleka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Paskowe czy kropelkowe ? --- Co inni sądzą o dawaniu soli do akwa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Kropelkowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Ok postaram się w najbliższym czasie ogarnąć je Można gdzieś to kupić w jednej paczce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Na innym forum , jakiś użytkownik napisał , że zrobiłem źle wsypując tą sól i nie mogę teraz tych bakterii wlać .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Bakterie i tak by nic nie dały. Już głupotą było posłuchanie i dodanie soli. Jeśli z tego ma być kiedykolwiek BW, to masz cały piach do wygotowania i wodę do zmiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Przez tą sól ? Jak na razie to woda się poprawia -- Nic innego z tego nie zrobię , za słabe światło na coś innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Zasoliłeś wodę -> dramatycznie zwiększyłeś twardość i przewodność elektryczną. W BW jedno i drugie powinno by jak najniższe. Solona woda ma kilkudziesięciokrotnie wyższą przewodność niż ta w którą celujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seba111 Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Czyli rozumie , że się nie uda mi tego zrobić bez zmiany i wygotowania piachu ? Ile piach będę musiał gotować ? Roślinki żabienice później wrzucić tak ? Wycianałem w domu dzisiaj drzewko pokroju tuji i nawet ok korzeń z tego jest , może być z takiego czegoś w akwa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts