Jump to content

Czy sól dla rybek?

KazekTR
 Share

Recommended Posts

ok rozumiem, czyli np. do mojego akwa jaka powinna byc ilosc tej soli tak zeby brzanki i glono nie mialy nic przeciwko? i czy to koniecznie musi byc sol akwarystyczna czy taka zwykla kuchenna moglaby byc?

?Kiedyś sypałem zwykłą kuchenną jak nie miałem za bardzo pojęcia co i jak (robiłem to co znajomi polecili) miałem i zbrojniki i żyworódki czy coś zaszkodziło? nie wiem bo ani żadna nie chorowała i wszystkie żyły. Oczywiście nie polecam.

Zbrojniki w akwarium wykluczają używanie soli. Nie powinieneś jej sypać do swojego baniaka.

Ja używam soli od dłuższego czasu(sypne trochę,co jakis czas przy podmianie wody).Nigdy nie zaszkodziła zbrojnikowi ani paletkom.Oczywiście sól akwarystyczna a nie kuchenna.

Jak się przesadzi to oczywiście może zaszkodzić.

Ogólne uwagi co do leczenia zbrojników:

1. Nie leczymy solą, jeżeli używamy soli to w niewielkich dawkach, zbrojnikowate źle znoszą nadmiar soli.

2. Nie stosujemy leków opartych na związkach miedzi.

3. Nie używamy preparatów, w których składzie znajduje się trichlorfon.

4. Przy chorobach o podłożu bakteryjnym używamy leku Furaginum 0,05 g 1 tabletka na każde 50 litrów wody (lek sprawdzony, bezpieczny i skuteczny, do nabycia w aptece).

5. Przy każdym leczeniu podajemy witaminy.

Cytat pochodzi ze strony:

http://www.zbrojniki.pl

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ja dawniej miałem rybki, przeźroczki. Były bardzo ciekawe, no ale człowiek, młody, głupi niedoświadczony, posłuchał rady sklepowej, która poradziła mi, że dobrze czują się w wodzie lekko słonej. 1 łyżeczka soli na 10l, chcąc dla ryb jak najlepiej posłuchałem pani z zoologa i wsypałem trochę soli....rybki nie żyły u mnie nawet 1 dnia.... :(

Share

• Create New...