KazekTR Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 witam. Czytalem ze dobrze jest do akwarium z gupikami dodac odpowiednia ilosc soli, a czy sol mogla by zaszkodzic innym rybkom w akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Sól akwarystyczna w odpowiedniej ilosci napewno nie zaszkodzi rybkom Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazekTR Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 ok rozumiem, czyli np. do mojego akwa jaka powinna byc ilosc tej soli tak zeby brzanki i glono nie mialy nic przeciwko? i czy to koniecznie musi byc sol akwarystyczna czy taka zwykla kuchenna moglaby byc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Zbrojniki w akwarium wykluczają używanie soli. Nie powinieneś jej sypać do swojego baniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazekTR Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 ok dzieki^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 ?Kiedyś sypałem zwykłą kuchenną jak nie miałem za bardzo pojęcia co i jak (robiłem to co znajomi polecili) miałem i zbrojniki i żyworódki czy coś zaszkodziło? nie wiem bo ani żadna nie chorowała i wszystkie żyły. Oczywiście nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Zbrojniki w akwarium wykluczają używanie soli. Nie powinieneś jej sypać do swojego baniaka.Ja używam soli od dłuższego czasu(sypne trochę,co jakis czas przy podmianie wody).Nigdy nie zaszkodziła zbrojnikowi ani paletkom.Oczywiście sól akwarystyczna a nie kuchenna. Jak się przesadzi to oczywiście może zaszkodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 sól wskazana, jednak bez jodu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 sól niejodowana jest wskazana, nie wiem jak to się ma do zbrojników jak pisała Ania, ale może gdzieś coś pominąłem, btw. 30L na zbrojnika to stanowczo za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciunce Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Jeżeli kupisz specjalną sól akwarystyczne napewno im nie zaszkodzic wręcz przeciwnie zoptymalizuje to parametry ich wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Ogólne uwagi co do leczenia zbrojników: 1. Nie leczymy solą, jeżeli używamy soli to w niewielkich dawkach, zbrojnikowate źle znoszą nadmiar soli. 2. Nie stosujemy leków opartych na związkach miedzi. 3. Nie używamy preparatów, w których składzie znajduje się trichlorfon. 4. Przy chorobach o podłożu bakteryjnym używamy leku Furaginum 0,05 g 1 tabletka na każde 50 litrów wody (lek sprawdzony, bezpieczny i skuteczny, do nabycia w aptece). 5. Przy każdym leczeniu podajemy witaminy. Cytat pochodzi ze strony: http://www.zbrojniki.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Z tym to tak jak z człowiekiem sól zabija to trucizna(zjedzenie szklanki soli ponoć zabije), ale w małych ilościach tyko niezauważalnie szkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenia53 Posted May 17, 2009 Share Posted May 17, 2009 W mom akwa rozmnażają się zbrojniki i przy podmianie wody od czasu do czasu dodaję ok.2 łyżek soli niejodowanej.Wszystko jest ok.akwa 200l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichy9 Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Ja dawniej miałem rybki, przeźroczki. Były bardzo ciekawe, no ale człowiek, młody, głupi niedoświadczony, posłuchał rady sklepowej, która poradziła mi, że dobrze czują się w wodzie lekko słonej. 1 łyżeczka soli na 10l, chcąc dla ryb jak najlepiej posłuchałem pani z zoologa i wsypałem trochę soli....rybki nie żyły u mnie nawet 1 dnia.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts