Natka87 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Chciałabym, wiedzieć jak prawidłowo wymienić jeden filtr na drugi. Aktualnie w akwarium jest filtr, ale chciałabym go wymienić na inny np. aquael fan 1 plus. Jak powinna wyglądać prawidłowa wymiana. Chodzi mi oczywiście o wytworzone już bakterie. Mozna po prostu zmienić filtr, czy trzeba np. na początku mieć dwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Prawidłowo powinny chodzić dwa przez ok. 2 tygodnie. A jaki filtr masz teraz, że w ogóle chcesz się bawić w zmianę na Fan 1 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Ja jak z chinola zmieniałem na FZN-2 to były dwa przez 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 Aktualnie mam filtr Diversa Claro 600 Akwarium 54 l (standardowy) Specyfikacja Długość : 4 cm Szerokość : 5 cm Wysokość : 17 cm Moc : 8 W Przepływu wody w zakresie do 600L/h, Wyposażony w deszczownicę i komplet rurek, Zawierający wkład filtrujący (gąbka). Rekomendowany maksymalny litraż akwarium dla tego filtra to 75L. (to są informacje ze strony producenta) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Aktualnie mam filtr Diversa Claro 600 Akwarium 54 l (standardowy) W takim razie pomyśl o kaskadzie, np.FZN1. Wymiana na Fana nie ma bardzo sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 A jaki jest mniej więcej koszt? Ale jeśli chodzi o ten filtr to jest dodatkowo potrzebne jakieś urządzenie do napowietrzania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 lub Allegro i będziesz wiedziała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 A co z napowietrzaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Nie potrzebujesz dodatkowego napowietrzania, woda natlenia się poprzez ruch tafli. Może warto by było trochę poczytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 10, 2013 Author Share Posted May 10, 2013 No tak ale czy to nie będzie za mało? Nie powiem teraz mam deszczownicę i jest dosyć głośna. Jest to trochę kłopotliwe. Nie czytałam nic na temat tego filtra, bo nie brałam go pod uwagę, ale może warto... Tylko pewnie istnieje niebezbieczeństwo zalania A jeśli chodzi o jakiś filtr wewnętrzny to co byś polecił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 Eheim Pick-up 2008. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 10, 2013 Share Posted May 10, 2013 W przypadku FZN nie ma możliwości zalania jeśli mechanicznie nie rozwalisz korpusu filtra. To nie chińska kaskada w której pompka jest wetknięta w dziurę od spodu, tutaj masz pełny korpus z jednego kawałka plastiku. A jak masz głośną deszczownię to ją umieść pod powierzchnią wody i skieruj do góry. I naprawdę wystarczy ruch tafli wody, nie potrzeba żadnego nurka czy innej małży z bąbelkami... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts