nanuna2007 Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Pojawiły się u mnie zielenice trochę zacząłem panować nad tematem ale chodzi o to że niektóre rośliny są porośnięte glonami i nieładnie wyglądają i zastnawiam się nad kupieniem krewetek i tu moje pytanie czy mogę je trzymać z moimi rybami link do mojego kwa i obsady: (ogolne-t58049.html). Wypiszę jeszcze jakby komuś się nie chciało przejść: neon innesa-12 szt. gupiki-8szt. mieczyk-4szt. molinezja-3szt. Zwinnik blehera-2szt. glonojad-1szt. borcja wspniała-1szt. kirysek-1szt. Borcja i glonojad ok.10cm kirysek też duży jak na swoje wymiary ok 5cm Z góry dzięki za każdą odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Hmmm obsada jest pomieszana Kirysy jeśli już trzymasz to nim. 6 szt Na bocję masz nieco za małe akwarium, więc oddaj. Więc do rzeczy: Krewetki będą zjadane przez ryby takie jak: gupik, mieczyk, molinezja, możliwe, że przez zwinniki Wgl. masz tu nieźle namieszaną obsadę, zdecyduj się na jakiś konkretny gatunek np. 25 Neonów Inessa, 6 kirysów i do tego krewetki A i oczywiście full gęstych roślin, jeśli chcesz mieć krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Problem z glonami nie zniknie po wpuszczeniu krewetek. Problemem w tym przypadku jest zła jakość wody i to nad tym powinieneś pracować zamiast powiększać swoją pomieszaną obsadę. Glony będą się pojawiać dopóki akwarium się nie ustabilizuje. Radzę z całą stanowczością zwiększyć masę roślinną zamiast wydawać kasę na drogą karmę(krewetki) dla twoich mieczyków i molinezji... Szkoda że nie zatytułowałeś tematu bardziej racjonalnie tj. 'Co mogę zmienić w swojej obsadzie', bo tu jest za dużo żyworódek a mieczyki, bocja i molinezje w ogóle nie nadają się do tego litrażu. No i przydałyby się chociaż podstawowe informacje co do parametrów wody z twoich wodociągów. Twardość, pH. Moim zdaniem powinno być: 25x neon innesa 8x gupik pawie oczko 1x zbrojnik niebieski 6x kirysek panda i nic więcej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts