Ren86 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Witam, Wpadło mi w ręce akwarium o wymiarach 45/25/25cm. Chciałabym zrobić w nim coś wyjątkowego, żeby naprawdę ładnie się prezentowało, będzie stało na dość widocznym miejscu w pokoju. Ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na mini dzieło sztuki? Myślę o ładnym krewetkarium, ale może coś poza tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.KAMIKADZE. Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Bojowniczek lub gupiczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Też się zastanawiam nad czymś ciekawym i oryginalnym do mojego akwa, tylko jest o 5 cm krótsze. Jak na razie myślałem nad: - jaskinią, inspiracją było dla mnie akwarium ze ślepczykami jaskiniowymi ze zoo (chorzów), tylko z kąd tu wsiąść stalagmity? Tylko że do tak małego zbiorniczka nie wejdą,... - akwarium ze przekopnicami, czyli kilka moczarek na krzyż, żółty piasek, jakieś żabienice, tylko w odstępach, żeby to trochę surowo, prehistorycznie wyglądało ;p Pomijam obsady typu krewetki, gupiki, bojownik, bo są zbyt popularne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Ciekawe proporczykowce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 A może akwa dla złotych rybek? Na dno krewetki lub ślimaki (ampularie, hellena). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted May 7, 2013 Share Posted May 7, 2013 Proponuję zrobić krewetkarium. Flora mogłaby składać się z pelii, mchów, heńków, trawek, rotali, gwiazdy wodnej. Do tego koniecznie kawałek korzenia. Myślę, że w tego typu zarośniętym baniaku spokojnie poza krewetkami czy ślimakami mógłby znajdować się również bojownik syjamski. Lub zamiast niego gupiki endlera na początek mały harem 2+3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ren86 Posted May 7, 2013 Author Share Posted May 7, 2013 Też się zastanawiam nad czymś ciekawym i oryginalnym do mojego akwa, tylko jest o 5 cm krótsze. Jak na razie myślałem nad: - jaskinią, inspiracją było dla mnie akwarium ze ślepczykami jaskiniowymi ze zoo (chorzów), tylko z kąd tu wsiąść stalagmity? Tylko że do tak małego zbiorniczka nie wejdą,... Też myślałam o mini jaskini i zatrzymałam się nad kombinowaniem coś pod styl iwagumi z kamieniami ułożonymi w coś na styl jaskini z dużą ilością mchów, heńka, innych trawników i czegoś na tło , np. ściana z eleocharis vivipara. Zawsze możesz poszukać kamieni które przypominają kształtem stalagmit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts