Jump to content

Brązowe plamy na liściach

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z roślinką, chodzi o brązowe plamy - zdjęcia poniżej. Może ktoś pomoże też w identyfikacji tej roślinki? :)

Akwarium ma 7 tygodni, 112 L. Filtr JBL e701 z deszczownicą, żwirek 3-5mm pod nim warstwa substratu Florapol firmy JBL.

Zakupiłam nawóz Aqua Art Planta Gainer Classic i daje teraz po jednym "psiknięciu" rano + 2ml co2.

Wymieniane 20% raz na tydzień (mieszam kranówkę z osmozą bo mam ją bardzo twardą). Nie stosowałam żadnej chemii. Temperature mam na 24 stopnie, grzałka z termostratem.

Moje parametry wody to:

PH ok 6,3

GH ok 9

Moja obsada to:

- 10 neonów inessa

- 5 kirysków panda

- 5 otosków

- parka ramirezek

- parka borellek

- 2 cierniooczki

Oświetlenie mam Aqua Glo T8 20W, w pokrywie są takie 2 szt. Świece po ok 8h dziennie.

Dodam jeszcze, że wcześniej w filtrze był aktywny węgiel ("cudowna" porada Pana z zoologu). Wyrzuciłam go jakieś 3 tygodnie temu, bo mi roślinki padałay. Kupiłam nawóz, podaje co2, poprawiło się jeśli chodzi o inne roślinki ale ta cały czas ma te plamy, które postępują.

Z góry dziękuje za pomoc!

Jeśli podajesz nawozy to trzeba podawać wszystko i w odpowiednich ilościach, a nie na zasadzie wleje to i to a tego nie bo nie mam.

Tak jak pisałam podaje nawóz Aqua Art Planta Gainer Classic po jednym "psiknięciu" rano + 2ml co2.

W takim razie co i ile mam podawać?

Zerknąłem w internet i w opisie od tego nawozu jest:

Zawiera: żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, bor, potas, magnez w łatwo przyswajalnej dla roślin formie.

Czyli trzeba traktować to jako mikro, ponieważ nie zawiera fosforu i azotu. Potas jest ale na pewno nie wystarcza roślinom.

Nie przedawkuj tego nawozu bo tam większość to metale, które w nadmiarze są bardzo toksyczne.

Poza tym dawkujesz tylko mikro. Jeśli np. zabraknie azotu to pomimo innych pierwiastków, które masz w wodzie roślinny zahamują wzrost i będą marnieć. Obstawiam potas.

Na przyszłość polecam sole z allegro. Bo te markowe nawozy, które są markowe są drogie. W solach masz to samo, ale trzeba umieć to rozrobić. Wybór należy do Ciebie.

I co to znaczy: Daję co2 ? Carbo ? Carbo to nie to samo co co2.

Normalnie w akwarium są potrzebne:

azot

fosfor

potas

magnez

żelazo

mikro

co2

Trzeba wiedzieć ile czego wlać. Jeśli lejesz z wyczuciem to rośliny rosną.

Proponuje przeczytać to troszkę wyjaśni Ci:

nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582

Zerknąłem w internet i w opisie od tego nawozu jest:

Zawiera: żelazo, mangan, cynk, miedź, molibden, bor, potas, magnez w łatwo przyswajalnej dla roślin formie.

Czyli trzeba traktować to jako mikro, ponieważ nie zawiera fosforu i azotu. Potas jest ale na pewno nie wystarcza roślinom.

Nie przedawkuj tego nawozu bo tam większość to metale, które w nadmiarze są bardzo toksyczne.

Poza tym dawkujesz tylko mikro. Jeśli np. zabraknie azotu to pomimo innych pierwiastków, które masz w wodzie roślinny zahamują wzrost i będą marnieć. Obstawiam potas.

Na przyszłość polecam sole z allegro. Bo te markowe nawozy, które są markowe są drogie. W solach masz to samo, ale trzeba umieć to rozrobić. Wybór należy do Ciebie.

I co to znaczy: Daję co2 ? Carbo ? Carbo to nie to samo co co2.

Normalnie w akwarium są potrzebne:

azot

fosfor

potas

magnez

żelazo

mikro

co2

Trzeba wiedzieć ile czego wlać. Jeśli lejesz z wyczuciem to rośliny rosną.

Proponuje przeczytać to troszkę wyjaśni Ci:

nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

post495582.html?hilit=przepis%20na%20akwarium%20ro%C5%9Blinne#p495582

BARDZO DZIĘKUJĘ! teraz już mi się rozjaśniło:) patrzyłam na te sole, kalkulatory itp. ale narazie sobie to odpuszcze, za dużo mam na głowie ostatnio, może kiedyś do tego wróce.

Znalazłam też coś takiego http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/pkat/ ... ookies.php

Czy to się nada? i który z tego wybrać?

Z góry dziękuje!

p.s. masz racje to carbo, na butelce jest napisane co2 w płynie :)

Wyobraź sobie, że dawkujesz takie gotowe makro. Okazuje się, że masz nadmiar fosforu ale brak jest azotu i potasu. Jak wlejesz azot i potas nie wlewając fosforu ?

To jest wada gotowców. Poza tym sole to koszt 20zł. Zrobisz z nich nawozów na rok conajmniej. Przydałyby się testy na no3 i po4. Chyba, że będziesz dawkować skąpo i obserwować działanie akwarium i rośliny.

http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/towar/86/akwan-macro-npkmg-101102.html - bym to brał

Ps. Jeśli będziesz w lepszym sklepie spożywczym to szukaj saletry potasowej lub azotanu potasu (to inna nazwa tego samego). W tym jest azot i potas.

Co do Aqua Art Planta Gainer Classic to podaje się 1ml na 5l podmienionej wody w akwarium.;)

Jak coś ja tez polecam sole nawozowe zamiast gotowych nawozów chodzi tylko o makro.;) Czyli no3, po4, mg, k+ czyli potas.

Bo mikro to już gotowe nawozy np. mikro plus intermagu - nawóz ogrodniczy po rozrobieniu z woda destylowaną jest odpowiedni do akwarium, aqua art classic, easy life profito, chelat fe 8% lub 13% - bo nie każdy nawóz ma sporo żelaza.

Sole możesz kupić w tym sklepie.: http://www.akwanawozy.com.pl