antyradar1 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Witam, może ktoś z forumowiczów zna dobry sposób na wyczyszczenie odbłyśników (chyba kamień) Sposób nie koniecznie "lajtowy", może być drastyczny-chemia. Proszę o jakieś rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 A płynem do do usuwania kamienia np. z baterii-zlewowych próbowałeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Hardkorowy? Kwas solny, można kupić roztwory. Tylko możesz razem z kamieniem wyczyścić palce do kości. Jednak w zupełności wystarcza kwasek cytrynowy/ocet + gąbka, ew. żyletka jeśli zapuściliśmy to strasznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 A płynem do do usuwania kamienia np. z baterii-zlewowych próbowałeś ? Próbowałem najpierw kwaskiem cytrynowym, octem a jutro pójdą w ruch środki ostateczne Cilit Bang. Może coś da jak nie to znowu wydatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Hardkorowy? Kwas solny, można kupić roztwory. Tylko możesz razem z kamieniem wyczyścić palce do kości. Jednak w zupełności wystarcza kwasek cytrynowy/ocet + gąbka, ew. żyletka jeśli zapuściliśmy to strasznie. Żyletka chyba odpada, bo moim zdaniem więcej będzie szkody niż pożytku (rysy), ale może się mylę. A jak bawiłem się octem to zaczęły jakieś plamy zielone wychodzić. Kwas solny stężony mam na działce, ale to żre nawet cegły jak wylałem przez przypadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blachu82 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Lepiej kwas ortofosforowy. Nie reaguje z aluminium z którego wykonany jest odbłyśnik a zareaguje z osadem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Możesz spróbować Carbem Aqua artu bo większość zabrudzeń usuwa np. marker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts