pinakolada Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Ph w akwarium wynosi 7,2 a kranówki 6,6 i właśnie na tym poziomie potrzebuję. Wyrzuciłam już 2 kamienie z akwarium, mam też zeolit w filtrze i przeczytałam że podnosi ph. Pytanie tylko czy biały żwirek akwarystyczny granulacja 2-3mm też podnosi ph? Bo nie wiem za co się wziąć...jeśli i żwir podnosi tą wartość to wymiana wkładu w filtrze nic nie da. Prócz tego w akwarium są same korzenie oraz kora cynamonu i nic więcej, te kamyki były z podwórka. Polałam je octem ale wyjęte świeżo z akwarium nie pieniły się. link do mojego akwarium czyli-domek-dla-krewetek-hummel-i-sakura-red-aktualka-t58051.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Pytanie tylko czy biały żwirek akwarystyczny granulacja 2-3mm też podnosi ph? Jeśli to kwarc to nie, jeśli marmur to tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 A czy to akwarium jest jeszcze w fazie dojrzewania - link jest z datą 16.04 - czy to też przybliżona data startu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 nie nie akwarium ma 2 lata ok i już dawno dojrzało:). Patrzyłam na google i na bank kwarcowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 mam też zeolit w filtrze i przeczytałam że podnosi ph. A już wyjęty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Nie jeszcze jest bo nie mam w domu innego wkładu. W poniedziałek kupię inny wkład bo przez weekend pozamykane. A jaki proponujecie do krewetkarium żeby właśnie PH nie podnosił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Weź ten żwirek (kilkanaście kamyczków) dobrze umyj i wysusz - dobrze by było gdybyś potłukł je młotkiem . Kup taki preparat zooleka " aquacid Ph-" (minus) kosztuje ze 3 złote w zoologu ,pokruszone kamyczki wsyp do jakiegoś kieliszka i wpuść na to kilka/naście kropli tego preparatu - jak się zapieni podnoszenie ph jest po stronie podłoża.To że pisze gdzieś tam... kwarcyt nie ma żadnego znaczenia - wystarczy że w nim pojawia się jakieś niewielkie ilości związków wapnia i /lub magnezu i będzie wodę zatwardzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Właśnie sprawdziłam Twoją Łoren metodą i nic się nie pieniło nawet trochę. Akurat ten preparat miałam w domu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joca666 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Zwykła ceramika ( Fluval, Tetra, Serra ) tylko nie wymieniaj całego wkładu na raz bo usuniesz całą biologię z filtra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Znaczy się chodzi o to że kupiłam nowy filtr kaskadę. To najwyżej dam trochę tego zeolitu na dno pod ceramikę. Czy jeśli wymienię całkowicie już ten zeolit i będę miała samą ceramikę to przy podmianach ph zejdzie w końcu do tego 6,6? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts