Jump to content

Co w moim akwarium podnosi ph?

Recommended Posts

Ph w akwarium wynosi 7,2 a kranówki 6,6 i właśnie na tym poziomie potrzebuję. Wyrzuciłam już 2 kamienie z akwarium, mam też zeolit w filtrze i przeczytałam że podnosi ph.

Pytanie tylko czy biały żwirek akwarystyczny granulacja 2-3mm też podnosi ph?

Bo nie wiem za co się wziąć...jeśli i żwir podnosi tą wartość to wymiana wkładu w filtrze nic nie da. Prócz tego w akwarium są same korzenie oraz kora cynamonu i nic więcej, te kamyki były z podwórka. Polałam je octem ale wyjęte świeżo z akwarium nie pieniły się.

link do mojego akwarium

czyli-domek-dla-krewetek-hummel-i-sakura-red-aktualka-t58051.html

Weź ten żwirek (kilkanaście kamyczków) dobrze umyj i wysusz - dobrze by było gdybyś potłukł je młotkiem . Kup taki preparat zooleka " aquacid Ph-" (minus) kosztuje ze 3 złote w zoologu ,pokruszone kamyczki wsyp do jakiegoś kieliszka i wpuść na to kilka/naście kropli tego preparatu - jak się zapieni podnoszenie ph jest po stronie podłoża.To że pisze gdzieś tam... kwarcyt nie ma żadnego znaczenia - wystarczy że w nim pojawia się jakieś niewielkie ilości związków wapnia i /lub magnezu i będzie wodę zatwardzało.

Znaczy się chodzi o to że kupiłam nowy filtr kaskadę. To najwyżej dam trochę tego zeolitu na dno pod ceramikę. Czy jeśli wymienię całkowicie już ten zeolit i będę miała samą ceramikę to przy podmianach ph zejdzie w końcu do tego 6,6?