Bartixxx Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Witam posiadam akwarium 52,5l i trzymam w nim od poniedziałku (29 kwietnia) 4 otoski przyujściowe i od wtorku (30 kwietnia) 2 prętniki karłowate (parka) i zastanawiam się co do nich dodać bo trochę mi pusto w tym akwarium tym bardziej że samiec i samica najwyraźniej nie przypadli sobie do gustu bo tylko się przeganiają z miejsca na miejsce. Akwarium ma wymiary 50x30x35 oświecenie to tylko 9W Aquaela ale za najbliższą wypłatę dojdzie jeszcze 11W. Świecę 10-11h na dzień. Woda z kranu ma twardość 14-15*n i pH ok 7,5. W akwarium jest korzeń, który powinien je trochę zbić (dość duży). Podłoże to zwykły żwirek o granulacji ok 1-3mm. Rośliny, jeżeli ma to jakieś znaczenie, to: moczarka, gałęzatka kulista x2, willow moss, eleocharis parvula i pistia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian489 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Ja bym dokupił jeszcze 1 prętnika - samicę, samiec nie zamęczy tej 2. Pozatym możesz spokojnie 2 otoski i z 8 neonów inessa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chinczyk Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Do tego mógłbyś dobrać jakieś ryby stadne max 10 sztuk np neon inessa , ewentualnie danio ok 6-8 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Na danio mało miejsca. To objętościowo jest prawie jak 54 litry, a jednak aż 10 cm długości mniej. Ogólnie ławicy już bym tu nie wciskał - prętnikowi dokup panię lub dwie, otoski jeszcze cztery i będzie w sam raz. Śmiało za to dodaj kilka szyszek olchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartixxx Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Ok dziękuję za odpowiedzi chyba skuszę się na jeszcze 2 samiczki i otoski a co do otosków to czy do tych zwykłych przyujściowych mogę dodać zeberki albo pomarańczową odmianę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Dodaj takich jakie już masz, zwykłych przyujściowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts