KK96 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Cześć wszystkim. Kompletuję akwarium dla żab szponiastych. Ma ono wymiary 74cm x 29cm x 35 cm. Stworzenia te niezbyt dogadują się z roślinkami, trzeba wybierać tylko te mocne, jak anubiasy, żabienice, kryptokoryny itp. Mam tylko taki problem, że nie wiem ile tych roślinek kupić. Pomóżcie mi dobrać ilość roślin, zaplanować rozmieszczenie. Mile widziane będą również propozycje konkretnych gatunków roślin. Oświetlenie będzie ok 0.57 W/l i CO2 z bimbrowni. Będzie też tam kilka skałek żeby przymocować anubiasy i może jakieś mchy. Powinno też być dość przestrzeni żeby żaby mogły pływać. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Przy takim oświetleniu przewiduję wysyp glonów, jednak te mocne rośliny są wolno rosnące. Ja bym postawił na same anubiasy-różne gatunki, a co za tym idzie różne ich wielkości i wygląd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KK96 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Dlaczego wysyp glonów ? Za mocne oświetlenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Do takiego zielska tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KK96 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Dlatego staram się kombinować z jakimiś żabienicami czy czymś innym. Może jest jakaś mocna roślina szybko rosnąca i tym samym pobierająca dużo światła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Nie ma. Przynajmniej ja się nie spotkałem. Możesz ew przyciemnić pistiami na powierzchni, one lubią światło, a zacienią pozostałe przy okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Lotos tygrysi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Lotos tygrysi. Sorki, ale lotosa to nawet krewetki rozszarpią Link to comment Share on other sites More sharing options...
KK96 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 A jakbym walnął światło 0,37W/l to wspomniane wyżej anubiasy, żabienice i kryptokoryny dałyby radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KK96 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 No. To tak raczej zrobię. Mniemam, że wtedy CO2 nie będzie potrzeba dużo wpuszczać, nawozy też raczej bardzo oszczędnie. Mam rację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Zgadza się Link to comment Share on other sites More sharing options...
KK96 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Wielkie dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts