kuzin Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 (edited) Cześć.Dawno nie udzielałem się na forum. Czas nadrobić zaległości. Chciałbym się pochwalić nowym, sklejonym samodzielnie akwa. Akwarium ogólne, roślinki, korzenie i obsada została przeniesiona ze starego akwarium. A no i oczywiście tło zewnętrzne diy.Filtr Aquael FZN2Grzałka Elite 50W z termostatemOświetlenie 2x18W OSRAM + pasek niebieskich ledów, pasek białych ledów(oświetlenie wieczorne)Obsada:4x razbora klinowa(na dniach do 10 powiększam)1x prętnik karłowaty1x brzanka różowa3x molinezja1x tęczanka2x raczek marmurkowy2x ampularia1.2.3.4. Edited June 29, 2013 by andrerw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Hmmm kurczę, a nie myślałeś o jakimś jednolitym podłożu? Daj na tyły więcej roślin np. cabomba niech tam ładnie zarośnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 (edited) Miałem wcześniej jednolite(czarne) podłoże, ale ostatnio takie zaczęło mi się podobać(ładnie raczki widać). Rośliny przeniosłem ze starego akwarium. Te jest świeżo zalane(wodą ze starego akwa) i stoi dopiero 3 dni. Niedługo kupię jakieś roślinki na tył. Edited June 4, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 (edited) AKTUALKA. Doszły 2 razborki. Akwarium tak się prezentuje: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Edited June 4, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Bardzo ładne akwa Super tło1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar79 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Ładne zdjęcia, akwarium przyjemne dla oka. Trochę ten silikon widoczy, ale jak na récznä robotę nie ma do czego się czepiać, oby nie kapało na podłogę Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 (edited) Ten silikon jest do podcięcia. Zabieram się do tego już bardzo długo, ale po prostu jest za mało chęci:) Zastanawiałem się nad wsadzeniem dodatkowego, małego filterka wewnętrznego, ale nie wiem czy jest potrzebny. Mam FZN2 i daje radę. Po co niektórzy wsadzają do akwa dodatkowy filtr? Edited June 4, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Traszek15 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Akwa jest genialne! Jak twój filtr daje radę to nie ma sensu żebyś kupował następny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostka99 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 Piękne akwarium, tylko obsada do korekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalar79 Posted June 4, 2013 Share Posted June 4, 2013 (edited) Jak rybki urosną i dokupisz coś jeszcze to dodatkowy filtr się przyda. Tylko teraz masz kaskade to powinno starczyć. Ruch tafluli wody masz zapewniony i troszkę wkladu filtracyjnego wejdzie. Filtr wewnętrzny niektórzy stosują razem z kubełkowym. Kubełkowy wtedy pełni rolę biologicznego a wewnętrzny mechanicznego. Ewentualnie rozważ dokupienie kubełkowego i wtedy kaskade zrob samym mechanicznym umieszczając gąbki i inne wkłady do filtracji mechanicznej Wysyłane z mojego LT22i za pomocą Tapatalk 2 Edited June 4, 2013 by skalar79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 4, 2013 Author Share Posted June 4, 2013 Obsada żyje ze sobą w zgodzie od bardzo długiego czasu. Nie ukatrupię rybek tylko dlatego, żeby obsadę zmienić Żaden zoolog nie chce mi ich przyjąć, więc niech pływają szczęśliwie i zdrowo:) Filtr wewnętrzny mam jakiś mały aquaela (został mi z 40l). Teraz kaskada daje radę. Studiuje w innym mieście niż mam akwa i filtr czyszczę raz na miesiąc prawie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 14, 2013 Author Share Posted June 14, 2013 AKTUALIZACJA: Doszło sporo nurzańca i troszkę pistii. Przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety lustrzankę zostawiłem w mieszkaniu:) 1. 2. 3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 (edited) Cześć. Po radach, których udzielili mi użytkownicy tego forum, postanowiłem zrobić restart i zrobić akwarium low tech. Z powodu, że mam mało światła, okazało się, że jest to bardzo dobre wyjście. Pod nowym, czarnym żwirkiem znajduje się warstwa ziemi ogrodowej (czystej). Do obsady doszły 3 molinezje. Żywot zakończyła jedna z ampularii (wypadła mi z akwarium). Mam nadzieję, że akwarium się podoba. Moim zdaniem może się podobać w obecnej formie. Nie mam ataków glonów, tylko nurzaniec jeszcze się nie przyjął i troszkę listki marnieją. Nie leję żadnej chemii. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Edited June 28, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Ciekawe rozwiązanie na przeciwdziałanie uginaniu się blatu pod akwarium, to książki? Możesz dać lepsze zbliżenia spoin, anubiasów i dokładne wymiary akwarium? Za dużo podłoża nasypałeś z tyłu. Grzałka jest za słaba, 100w była by dobra. Obsada do korekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 (edited) Grzałka bez problemu daje sobie radę. Nie miałem problemów z niedogrzaną wodą.Fotki, o które prosisz postaram się dodać jutro jak tylko naładuję baterię do lustra.Tak samo wymiary jutro podam, bo nie pamiętam jakie są dokładnie:) Obsada żyje dłuuugo w tym gronie i rybki są żywe, ruchliwe i żadne ze sobą nie walczą. Obsadę dawno bym zmienił, tylko nie mogę znaleźć chętnego na moje rybki, dlatego pozostaje taka, jaka jest:) A i podłoże jest sypnięte tylko w jednym rogu, żeby od frontu lepiej było widać anubiasa i korzeń. No i z podtrzymaniem biurka masz rację, to książki, które nie szpecą, a zdają egzamin na 5! Edited June 28, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Grzałka bez problemu daje sobie radę. Nie miałem problemów z niedogrzaną wodą. Teraz jest ciepło. Może jak masz ciepło zimą to da radę ale, ciągle włączona szybko może się przepalić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Zimą mam bardzo ciepło. Non stop temperatura w domu 23stopnie (piec gazowy dogrzewa). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 To grzałka ta wystarczy, niektórzy mają dużo chłodniej zimą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Bardzo imponujący zbiornik. Może i nie podchwalam obsady, ale całokształt jest boski.Poczynając od samodzielnie zrobionego akwarium o bardzo niestandardowych wymiarach na aranżacji kończąc.Aranżacja ładna, ale prosta i nie zajmująca dużej ilości miejsca - ważne przy takiej ilości ryb .Ogólnie jestem na tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Zbiornik bardzo przyjemny w swej prostocie. Moim zdaniem jedno z ładniejszych akwariów na forum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 Wow! Dziękuję bardzo za takie miłe komentarze! nie wiedziałem, że aż tak może się spodobać moje budżetowe akwarium:) Tak, akwarium i tło zostało zrobione przeze mnie od podstaw. Niestety dokładne wymiary i zdjęcia spoin wstawię najwcześniej w środę, bo nie ma mnie aktualnie w domu rodziców (sesja). Dziękuję jeszcze raz za motywujące do dalszej pracy komentarze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted July 3, 2013 Author Share Posted July 3, 2013 (edited) Dwa dni temu urodziły mi się molinezje. Dzisiaj dopiero je zobaczyłem, bo nie było mnie w domu. Naliczyłem 4. Mam dużo roślin i ciężko je wypatrzeć. Jeśli chodzi o pokarm, to rzucałem im mocno pokruszony, suchy pokarm, ale nie zauważyłem, żeby podpływały do tafli i go łapały. Grzegrzół: Ciekawe rozwiązanie na przeciwdziałanie uginaniu się blatu pod akwarium, to książki? Możesz dać lepsze zbliżenia spoin, anubiasów i dokładne wymiary akwarium? Za dużo podłoża nasypałeś z tyłu. Grzałka jest za słaba, 100w była by dobra. Obsada do korekty. Spoiny wedle życzenia (wybrałem dwie najgorsze, które w ogóle nie wyszły).1. 2. No i nie może zabraknąć aktualki baniaka: 1. 2. 3. 4. 5. No i ostatnie zdjęcie dla spostrzegawczych:) 6. Edited July 3, 2013 by kuzin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted July 16, 2013 Author Share Posted July 16, 2013 Aktualka. Na dzisiaj zmieniło się troszkę. Doszła dodatkowa świetlówka Sylviana Grolux 8500k. Oświetlenie akwarium teraz, to 2x6500k i 1xSylviana 8500k. Urodziły mi się młode molinezje, ale na szczęście mam już na nie chętnego. Jak się uda, to pozbędę się jeszcze kilku innych rybek. Pójdą w dobre ręce. Dodatkowe zmiany, to pozbycie się wiszących świetlówek i zrobienie stelaża na akwarium(wyszedł całkiem ok, muszę go tylko pomalować na czarno). Podciąłem nurzańca, bo zaczął brązowieć w górnej części. Nowe fotki:1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Nie podoba mi się strzyżony nurzaniec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuzin Posted July 17, 2013 Author Share Posted July 17, 2013 Nie podoba mi się strzyżony nurzaniec. Mi też nie, ale gorzej wyglądają przezroczyste, żółte liście. Nie martwię się tym, bo nurzaniec zaczyna mi odbijać mocno, także za tydzień, dwa wróci do normalnego stanu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts