antyradar1 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Witam, mam ogromną prośbę o zeskanowanie skali barwnej na PO4 z JBL. Chodzi mi o zeskanowanie a nie zdjęcie bo może być inny odcień na skali co spowoduję błędny odczyt. Moi synowie chcieli mi pomóc i "pomogli" - pomalowali cała skale na jednolity niebieski kolor. A jeszcze jedna prośba to, jakiś link do aukcji na kompletny test PO4 - ja znalazłem tylko PO4 sensitive. W tym teście jest na skali optymalny poziom fosforanów 0,02-0,05. grzegorz_dmowski@o2.pl dmowski_grzegorz@o2.pl Dziękuję i pozdrawiam Edit: Jeszcze raz proszę o skalę. Regulamin 6.2. Jeszcze raz proszę o zapoznanie się z regulaminem. +1. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Wystarczy odrobina chęci http://www.google.pl/search?q=skala+bar ... 80&bih=955 Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Wystarczy odrobina chęci http://www.google.pl/search?q=skala+bar ... 80&bih=955 Chęci są tylko że mnie nie zrozumiałeś, to są fotki które nie odzwierciedlają tego co jest w pudelku-zrobię ci zdjęcia o każdej porze dnia i za każdym razem będziesz miał inne odcienie niebieskiego bo będzie inne światło dzienne.Dzięki za "chęci" ale napisałem wyraźnie scan z oryginału. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Kup osobny test jak i test w walizce i wtedy zobaczysz jaka jest różnica pomiędzy kolorami. Kolory się różnią zależnie od serii/daty produkcji. Co z tego, że dostaniesz scan jak wydrukujesz bez kalibracji na drukarce zaopatrzonej w skośnookiej produkcji tusze (zamienniki) i otrzymasz zupełnie inne kolory. To co podałem w linku nieznacznie różni się od wzorca w moim teście 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Porównywać można nie drukując skali - porównać bezpośrednio z monitora - jeżeli nie ma nietypowych ustawień kolorów, kontrastu itp w ekranie to będzie bardziej wiarygodne niż wydruk. Przynajmniej można spróbować. Np przygotować roztwór testowy i sprawdzić czy skala odpowiada zrobionemu stężeniu - np przygotować 2.0ppm i 1ppm i zbadać - jak się kolory nałożą znaczy że w miarę można to określić. Jak nie - albo skala jest inna albo monitor nie oddaje koloru. Niestety matryce laptopów różnych inaczej oddają kolory i tu może być też duży problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Niestety takie porównywanie również może być skazane na porażkę. Monitor świeci! Po drugie kalibracja - to co na monitorze nie będzie tym samym na wydruku. Po trzecie, nawet kolor ścian w pokoju zmusza oko do różnego postrzegania barw na monitorze. Mam skalibrowany monitor graficzny ale o takie porównywanie testów bym się nie pokusił... Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Porównałem własnie skalę barwną w google testów SERA z tym co ja mam - o ile NO2 i NO3 były bardzo zbliżone -wręcz identyczne to już PO4 w necie był o 1 stopień mniej intensywny niż u mnie = czyli tam 2mg/l to wg mojej skali 1mg/l. Wychodzi na to że takie sprawdzanie na nic się zda - i z monitora i z wydruku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Porównałem własnie skalę barwną w google testów SERA z tym co ja mam - o ile NO2 i NO3 były bardzo zbliżone -wręcz identyczne to już PO4 w necie był o 1 stopień mniej intensywny niż u mnie = czyli tam 2mg/l to wg mojej skali 1mg/l. Wychodzi na to że takie sprawdzanie na nic się zda - i z monitora i z wydruku. No właśnie tego się obawiałem że każde zdjęcie, scan itd. będzie miało inny odcień. Nic czas uderzyć do sklepu po kompletny test PO4 - znowu koszty A tak swoją drogą może mi ktoś poleci jakiś sklep w którym kupie test PO4 JBL ale nie SENSITIVE, tylko zwykły bo w sensitive skala zaczyna się od 0,02 a powyżej kolory niebieskie są bardzo podobne. Cyba ze może ktoś z czystym sumieniem poleci test z innej firmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Każdy nowo zakupiony test testuję roztworem testowym i za każdym razem wychodzi wynik bardzo zbliżony, ale są odchyłki na + i -. Uważam delikatnie ujmując, że testy należy/trzeba traktować bardziej poglądowo bo raczej dokładność maja taką sobie. Roztwór testowy ma zupełnie inny skład "jałowość" niż woda w akwarium. Zapewne jakieś tam związki zawarte w wodzie z akwarium wchodzą w reakcję z odczynnikiem i dlatego są różne/niedokładne wyniki pomiaru. Używam testu JBL-a i nie zamierzam zmieniać na inny - kwestia nauczenia się czytania skali barwnej Testy wykonuję bardzo rzadko, gdyż doszedłem do wprawy czytając m.in. artykuły Łorena (pełen szacun) jak też inne. Widząc wynik ostatniego pomiaru i wielkość wzrostu jak i intensywność kolorów oraz wygląd roślin jestem w stanie bardzo dokładnie dozować mikro/makro. Teraz zaczynam uczyć się panować na glonami i nawet mi to wychodzi - nitki się skończyły a pył na szybie zmniejsza się z każdym tygodniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Każdy nowo zakupiony test testuję roztworem testowym i za każdym razem wychodzi wynik bardzo zbliżony, ale są odchyłki na + i -. Uważam delikatnie ujmując, że testy należy/trzeba traktować bardziej poglądowo bo raczej dokładność maja taką sobie. Roztwór testowy ma zupełnie inny skład "jałowość" niż woda w akwarium. Zapewne jakieś tam związki zawarte w wodzie z akwarium wchodzą w reakcję z odczynnikiem i dlatego są różne/niedokładne wyniki pomiaru. Używam testu JBL-a i nie zamierzam zmieniać na inny - kwestia nauczenia się czytania skali barwnej Testy wykonuję bardzo rzadko, gdyż doszedłem do wprawy czytając m.in. artykuły Łorena (pełen szacun) jak też inne. Widząc wynik ostatniego pomiaru i wielkość wzrostu jak i intensywność kolorów oraz wygląd roślin jestem w stanie bardzo dokładnie dozować mikro/makro. Teraz zaczynam uczyć się panować na glonami i nawet mi to wychodzi - nitki się skończyły a pył na szybie zmniejsza się z każdym tygodniem. Wydaję mi się że testy jak napisałeś należy/trzeba traktować poglądowo ale paskowe a nie kropelkowe. Na pewno są zawarte w testach jakieś odczynniki, ale producent stosuję tą samą dawkę za każdy razem aby zadbać o renomę i o wiarygodny wynik pomiaru. Dawka odczynników jest pewnie taka sama tylko właściwości chemiczne wody się zmieniają i dlatego wynik jest lub może być inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 http://www.sklep.link-chemie.pl/test-do ... do-10.html to jest test na PO4 a nie zabawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 http://www.sklep.link-chemie.pl/test-do-oznaczenia-wolnego-fosforu-po4-0-25-do-10.html to jest test na PO4 a nie zabawka Hehe dobre, ale cena też dobra Dzięki ale zostanę przy JBL. To pewnie komplecik taki skromny na 6 różnych z 1000 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Dorzuć do tego spektrofotometr i można się bawić w precyzyjne pomiary (koszt - od paru tysi złociszy w górę ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Dorzuć do tego spektrofotometr i można się bawić w precyzyjne pomiary (koszt - od paru tysi złociszy w górę ) Przyznam szczerze że musiałem sprawdzić co to jest spektrofotometr I akwarystyka z pasji zamieni się w "pomieszczenie 2m x 2m" jak wpadną panowie w kominiarkach zobaczyć co tam sobie mieszam Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Minusem tych testów jest konieczność sporządzania krzywej wzorcowej Ale jak ktoś jest asystentem na np na analizie instrumentalnej, chemii, analizie fizycznej lub innej - miałby posprawdzane wszystkie makro /micro w sposób idealny, jednak koszt mógłby skłonić do trzymania w akwarium tylko wody i to RO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antyradar1 Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Ok znalazłem sklep w którym jest test na PO4 JBL z skalą od 0,25 anie jak to jest w testach PO4 JBL sensitive od 0,02. http://www.akwamaniak.pl Zamykam temat. Nie, to ja zamykam. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts