MCU Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Taki mały eksperyment na ziemi z kretowiska.Akwa: 40x40x30Tło: Folia samoprzylepna kolor granatowyFiltracja: Aguael fan-1 , GąbkaNawożenie i CO2 - brakPodłoże - ziemia z kretowiska (warstwa około 2 cm) przykryta żwirkiem 2-4 mm ( warstwa około 2,5 cm) , plaża około 4- 5 cm w głąb zbiornika zrobiona z piasku (pod nią nie ma ziemi) , po bokach około 2 cm jest zam żwirek oddzielający ziemie od szyb .Oświetlenie: Lampy aquael 9 w i 11 w ( obecnie na starcie działa tylko 9 w)Rośliny:- Sagittaria Subulata- Wywłócznik Rdzawy- Cryptocoryne Wendtii- Staurogyne Repens- Żabienica- Jakaś roślinka drobnolistna zapomniałem nazwy- Mech Jawajski ( znikoma ilość)- Mech Willow Moss (Fontinalis)Obsada:- Bojownik samiec ( docelowo może jeszcze dwie samiczki)- xxx Krewetek babaulti i red cherry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Do złudzenia przypomina mi twoje większe akwarium Wprowadz jakieś zmiany np.dodaj liści,korzeni,zabarw wodę czy coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Ja bym zmienił trochę tytuł, bo "ziemniaczane" to brzmi jakbyś ziemniaki dał pod piasek lub do wody. Jak chcesz nawiązać do ziemi to proponuję "ziemne" lub "na ziemi". Co do samego akwarium podoba mi się, tylko filtr bym zasłonił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Do złudzenia przypomina mi twoje większe akwarium Wprowadz jakieś zmiany np.dodaj liści,korzeni,zabarw wodę czy coś Dobra uwaga! Ludzie zazwyczaj stawiaja kolejne zbiorniki by spróbować z czymś nowym. Ty stawiasz na monotonność niestety. Akwarium ładne, chociaż świeże, ale powiem Ci, że przy tak świetnej powierzchni dna marnujesz go na kolejny roślinny - od roślinek masz wiekszy baniak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Do złudzenia przypomina mi twoje większe akwarium Wprowadz jakieś zmiany np.dodaj liści,korzeni,zabarw wodę czy coś Dobra uwaga! Ludzie zazwyczaj stawiaja kolejne zbiorniki by spróbować z czymś nowym. Ty stawiasz na monotonność niestety. Akwarium ładne, chociaż świeże, ale powiem Ci, że przy tak świetnej powierzchni dna marnujesz go na kolejny roślinny - od roślinek masz wiekszy baniak. Testuje akwarium na ziemi , niestety przy takim starcie trzeba jak najwięcej roślin posadzić do 80 % dna , żeby wyeliminować chociażby wysyp glonów itp. Materiału zostało z dużego baniaka więc wykorzystałem go do małego , jak się nie uda to coś wymyśle innego . Nie wiadomo czy te rośliny co posadziłem się przyjmą , więc będę zastępował innymi pewnie aranżacja się pozmienia. Mam w planach dodać trochę szyszek olchy i liści dębu.(leżą od zimy w szafie) Z korzeniem się wstrzymałem poczekam na rozwój sytuacji w akwarium bo różnie to i bywa na ziem z korzeniami przy starcie. Jak wszystko będzie ok to pewnie wpadnie jakiś. Mam jeszcze trzeci baniak 70L 80 cm długi 35 szeroki i 25 cm wysoki , na chwilę obecną jest to przedszkole dla zbrojników i mieczyków tam zrobię coś innego ale na razie nie mam weny. Na razie wygląda tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 W tym 3 masz możliwość zrobienia już czegoś o wiele ciekawszego(głównie chodzi o korzenie i bambusy),więc się postaraj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Będzie wena to się zrobi na razie mam tam przedszkole Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 A ja pytanie z innej beczki, bo widzę, że coraz więcej osób bezkrytycznie wykorzystuje naturę współczesną. ziemia z kretowiska Moje pytanie: Skąd masz pewność, że ta mieszanka mineralno organiczna (ziemia) jest pozbawiona substancji toksycznych dla roślin i zwierząt ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 Bo jest zebrana z dala od dróg , miedzy innymi możesz poczytać w necie na ten temat wpisz w google Akwarium a la Diana Walstad lub poczytaj książkę Diana Walstad - Rośliny w akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 5, 2013 Share Posted May 5, 2013 Bo jest zebrana z dala od dróg , miedzy innymi możesz poczytać w necie na ten temat wpisz w google Akwarium a la Diana Walstad lub poczytaj książkę Diana Walstad - Rośliny w akwarium Powiedz mi czy są obszary na świecie, do których nie docierają zanieczyszczenia ? Niektórzy uważają, że woda z rynien (deszczówka) jest dobra do akwarium. Zanieczyszczenia granic i barier nie znają. To co dostanie się do atmosfery spada razem z deszczem na kretowisko. Mały cytat: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 5, 2013 Author Share Posted May 5, 2013 Proponuje poczytać artykuły , inne fora w necie po ile lat na tym ludzie mają akwaria i jak się zakłada takie akwarium . Tu mała wzmianka http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech oraz tu http://www.yahilles.republika.pl/lowtech.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Ładnie i zielono, bojownik na pewno jest zadowolony ze swojego mieszkania Hmm, coraz bardziej podobają mi się zbiorniki z piaskiem zamiast żwiru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 6, 2013 Author Share Posted May 6, 2013 Będzie jeszcze bardziej zielono jak rośliny dokopią się do ziemi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Wiem co to Lt. Jednakże jeśli ktoś pisze o akwariach i jest akwarystą, to wcale nie znaczy, że zna się dobrze na dziedzinach powiązanych z akwarystyką. Ja nie mówię, że ziemia z kretowiska jest zła, tylko pamiętajcie, że tam są (mniej lub więcej) różnych paskudztw. Życie w akwarium wchłonie to. A to odbije się na kondycji ryb. Człowiek po styczności ze środowiskiem skażonym nie umiera a zapada na różne choroby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCU Posted May 9, 2013 Author Share Posted May 9, 2013 Przygotowałem ziemie do tego zbiornika w następujący sposób : - najpierw była przesiana , - potem była zalana wodą i 100% podmiana wody po 24 godz. zrobiłem tam 3 raz Wiem , że to nie wypłucze powiedzmy zanieczyszczeń wszystkich itp. Po za tym ziemia z kretowiska jest glebą którą kret wypycha na powierzchnie z średnio z około 50 cm pod ziemią. Szukałem w świeżych kopców więc ziemia , krótko miała styczność z zewnętrznym klimatem , powietrzem itp. Chciałem dać na początku ziemię uniwersalną ale wszystkie jakie widziałem sklepach były wzbogacone o nawozy i z tą ziemią mogły być większe problemy dla rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts