asdfg Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Witam Jaka jest różnica między co2 z butli/bimbrowni a easy carbo? Może jestem laikiem ale to chyba węgiel i to węgiel. Wytłumaczcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Forma w jakiej jest on przyswajany. Z butli masz CO2, z EC bodajże C5H8O2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 No tak to to wiem ale czy co2 z butli można zastąpić przez EC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Można, ale efektów nie będziesz miał tak jak by butli. EC czasami pomoże czasami nie. Mi osobiście roślinki szczególnie po nim nie rosną . Butla to jednak butla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Węgiel w płynie , carbo to roztwór aldehydu glutarowego , aldehyd to silna trucizna - w małych stężeniach nie jest szkodliwa dla obsady- w przypadku kiedy węgla jako pierwiastka C musimy dostarczyć relatywnie dużo (w akwariach HT) E.Carbo nie będzie wystarczające , węgla dostarczymy za mało stosując nawet maksymalne dawki przy których obsada da radę przeżyć. Dlatego o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest nawożenie przy pomocy CO2. Przy oświetleniu rzędu 0,5W/L akwarium daje radę pociągnąć na E.carbo przy stałej dawce x3 - powyżej tej wartości oświetlenia już nie wystarcza. Jest na pewno lepszym i bardziej stabilnym źródłem węgla niż bimbrownia która ma bardzo duże wahania i nie mam możliwości jej regulowania. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest wysokociśnieniowa instalacja CO2 czyli butla i reszta akcesoriów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Aldehyd jest trucizną. Tyle że w EC jego stężenie to jakieś ~2% o ile dobrze pamiętam, a dodatkowo rozpuszczamy te kilka kropel w wielu litrach wody. Takie coś nawet pić można, gdyby nie to że w wodzie akwarystycznej są dużo gorsze rzeczy. EC można bezpiecznie przedawkowywać wielokrotnie bez ryzyka. Bardziej tu chodzi o wygodę, bo podawać to trzeba regularnie, codziennie i w dużych dawkach. Im większe akwarium i mocniejsze światło, tym więcej tego trzeba lać i tym szybciej butelki się kończą. Jest to fajne rozwiązanie w małych akwariach i w takich stanowi pełnoprawną alternatywę dla bimbro którym można łatwo przegazować. Ma też osobne działanie przeciwglonowe ponad to które wynika z samego lepszego wzrostu roślin w wyniku suplementacji węglem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Ja EC własnej "konstrukcji" używam tylko w celu trzymania w ryzach nitek, CO2 podaję z butli. Od czasu jak stosowałem samo EC nie miałem bąbelkowania roślin, po dodaniu CO2 po 2 dniach pokazały się bąbelki. W przypadku EC nie spada pH podczas podawania, natomiast w przypadku CO2 tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomii Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Wybaczcie że się podłącze pod temat ale czy przy podawaniu EasyCarbo należy zrezygnować z napowietrzania akwarium w moim przypadku za pomocą filtra Unifilter 750. Jest to mój debiut z EC. Mam problemy z krasnorostami a przy okazji chciałbym aby nieco roślinki ruszyły. akwa. 240 l Oświetlenie tylko 0,35 w na l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts