Kajolica1 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Witam, Dzisiaj miało przyjść zamówione przeze mnie akwarium 240l. Niestety zostało one stłuczone gdzieś na magazynie i sprzedawca musi wysłać nowe. Przez majówkę i dni wolne od pracy baniak dotrze dopiero w przyszłym tygodniu, czyli mniej więcej za tydzień. Problem jest w tym że dzisiaj przyszły również zamówione roślinki ponad 200 sztuk. Nie ma na nie miejsca w 72l i muszą siedzieć w wiadrze. Pytanie jest takie czy po tak długim pobycie tam będą się nadawały do posadzenia. Wiadro wiadomo jak wiadro.. Woda zimna, a roślinki, które są na samym dole nie mają dostępu do światła. Jestem wściekła ponieważ dzisiaj wszystko miało wystartować a boję się że będę znów musiała wydawać pieniądze na nowe rośliny bo te zginiją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Hmmm powinny wytrzymać, mogą nie co zmarnieć. Wypisz jakie to rośliny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Jw, jakie to rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Limnophila Sessiliflora Hygrophila Polysperma Bacopa Monnieri Glossostigma elatinoides Heteranthera Zosterifolia Hydrocotyle sp. japan Hydrocotyle leucocephala Hemianthus Micranthemoides Echinodorus magdalensis Bacopa Caroliniana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Widzę w podpisie, że masz 3 baniaki. Rozdziel to jakość i puść wolno w akwariach,nie trzymaj w wiadrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 No można powiedzieć że tylko 72l się nadaję. 63l to krabarium ( no chyba że jako przekąska ) a 25l jest już zlikwidowane. Postaram się coś tam upchnąć. A są może rośliny, które raczej na pewno nie przetrwają w wiadrze ? To w pierwszej kolejności przełożę właśnie te. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Glosia, heterka i heniek, o te w pierwszej kolejności zadbaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Okej, to te wkładam do 72 reszta niestety - wiadro. Chyba że wymyślę co innego, ale nie wiem czy coś można zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Może przeźroczysta miska i okno, zawsze to więcej światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Właśnie przełożyłam roślinki do akwarium. Wszystkie. Nie wiem czy utrzymają formę, miejmy nadzieję że tak ponieważ wszystkie roślinki, które już były w akwarium nie mają dostępu do światła. Niestety albo jedne albo drugie. Nowych roślinek jest więcej więc postawiłam na nie. Dziękuje za wszystkie porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 W której części Polszy 8-) czy też nie mieszkasz ? - może ktoś poratuje szkiełkiem Mam 30 + filtr + oświetlenie; okolice Wrocka/Kępno więc jestem skłonny poratować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Ja tak 300 km dalej myślę że nie będę kombinować z oddawaniem komuś. Spróbuje by jakoś roślinki przetrwały. Może część z nich posadzę w 72l no nie wiem na razie pływają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts