asdfg Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Witam Mam w baniaku glony. Chce spróbować przedawkować co2. Ile bezpiecznie jest podać co2 do mojego akwarium??? Mam akwarium 80 litrów. Na opakowaniu od easy carbo pisze ze należy podawać 1 ml na 50 litrów wody. Ja daje jakieś 4-5 mllitrów. Czyli jakoś 4 albo 5 razy więcej. Czy to bezpieczna iość? Nie przesadziłem? Chodzi u mnie cały czas napowietrzanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blachu82 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Jak walczyłem z glonami to dawałem 5 ml na 54l akwarium i z obsadą nic się nie działo. Woda trochę śmierdziała chemią, ale glony ustąpiły a roślinki mają się bardzo dobrze. Myślę, że nic nie powinno się dziać. Aha jednocześnie podawałem też CO2 z bimbrowni przez całą dobę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Baniak 88l netto, bimbrownia 24h, 15ml carbo easy life dziennie. Krewetki, zbrojniki, heleny żyją bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 No to ja nie mam bimbrowni a daje tylko 5 ml. Mówisz 15? Nie ma żadnych oznak dychawki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Nie zauważyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 O czym piszecie? O co2 czy EC? Nazywajcie rzeczy po mieniu, to nie interviev. A te dwa sposoby podawania węgla powinny być bardziej sprecyzowane, ze względu na co2 najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gibon2008 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Jakie masz oświetlenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted May 1, 2013 Author Share Posted May 1, 2013 2 x 24 W T5 czyli 48 wat. czyli jakieś 0,6 W na litr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Dajesz normalnie CO2 z butli a EC lejesz 2-3 razy większa dawkę i cierpliwie czekasz. U mnie dopiero po około 2-3 miesiącach widać było poprawę. W tej chwili profilaktycznie leje dawkę 2x większą. Jedynym minusem było zejście krewetek Amano - i tak nie były widocznie i nie konsumowały glonów więc ... 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Myślę że powinien być poprawiony tytuł tematu : Tytuł: Ile bezpiecznie przedawkować co2 na" Ile bezpiecznie przedawkować węgiel w płynie/carbo..." - Tytuł wprowadza w błąd! Carbo/ węgiel w płynie to roztwór aldehydu glutarowego a nie dwutlenek węgla - to dwie zupełnie różne substancje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted May 1, 2013 Author Share Posted May 1, 2013 Poprawiłem temat. A przez jaki czas można dawać przedawkowane eaesy carbo? Eee...udałmo mi się tylko zmienić mój nagłowek. Jak zmienić głowny temat? Chyba admin albo moderator, czy ja moge? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Ja stosowałem przez 15 dni dawkę razy 4 bez żadnych ujemnych skutków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Do 3 miesięcy 3 x większa dawka u mnie bez oznak ze strony ryb. Teraz ciągle 2 x PS czy Łoren z Superakwarium to ten sam z Podkarpackiego forum ? Pytam dlatego, że stosuję KCl zamiast K2SO4 bez żadnych ujemnych skutków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Ten sam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Dawałem przez pare dni 15 ml EC na 80 litrów baniaka. Faktycznie glony jakby przystopowały. Natomiast ryby są apatyczne. Nie chcą jeść. Zachowują się apatycznie bez zainteresowania niczym. Co mam robić? Czy odstawić EC albo zmniejszyć dawke? Poradzcie. Cały czas chodzi napowietrzacz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Dawkę podnosisz stopniowo nie na hura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfg Posted May 4, 2013 Author Share Posted May 4, 2013 No cóż o tym nikt mi nie powiedział. Rozważam odstawienie albo zmniejszenie EC do 5 ml. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts