Jump to content

Ile bezpiecznie przedawkować co2?

asdfg
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam w baniaku glony. Chce spróbować przedawkować co2. Ile bezpiecznie jest podać co2 do mojego akwarium??? Mam akwarium 80 litrów. Na opakowaniu od easy carbo pisze ze należy podawać 1 ml na 50 litrów wody. Ja daje jakieś 4-5 mllitrów. Czyli jakoś 4 albo 5 razy więcej. Czy to bezpieczna iość? Nie przesadziłem? Chodzi u mnie cały czas napowietrzanie.

Jak walczyłem z glonami to dawałem 5 ml na 54l akwarium i z obsadą nic się nie działo. Woda trochę śmierdziała chemią, ale glony ustąpiły a roślinki mają się bardzo dobrze. Myślę, że nic nie powinno się dziać.

Aha jednocześnie podawałem też CO2 z bimbrowni przez całą dobę.

Dajesz normalnie CO2 z butli a EC lejesz 2-3 razy większa dawkę i cierpliwie czekasz. U mnie dopiero po około 2-3 miesiącach widać było poprawę. W tej chwili profilaktycznie leje dawkę 2x większą.

Jedynym minusem było zejście krewetek Amano - i tak nie były widocznie i nie konsumowały glonów więc ... 8-)

Myślę że powinien być poprawiony tytuł tematu : Tytuł: Ile bezpiecznie przedawkować co2 na" Ile bezpiecznie przedawkować węgiel w płynie/carbo..." - Tytuł wprowadza w błąd! Carbo/ węgiel w płynie to roztwór aldehydu glutarowego a nie dwutlenek węgla - to dwie zupełnie różne substancje.

Poprawiłem temat.

A przez jaki czas można dawać przedawkowane eaesy carbo?

Eee...udałmo mi się tylko zmienić mój nagłowek. Jak zmienić głowny temat? Chyba admin albo moderator, czy ja moge?

Do 3 miesięcy 3 x większa dawka u mnie bez oznak ze strony ryb. Teraz ciągle 2 x

PS czy Łoren z Superakwarium to ten sam z Podkarpackiego forum ? Pytam dlatego, że stosuję KCl zamiast K2SO4 bez żadnych ujemnych skutków :)

Dawałem przez pare dni 15 ml EC na 80 litrów baniaka. Faktycznie glony jakby przystopowały. Natomiast ryby są apatyczne. Nie chcą jeść. Zachowują się apatycznie bez zainteresowania niczym. Co mam robić? Czy odstawić EC albo zmniejszyć dawke? Poradzcie. Cały czas chodzi napowietrzacz.