_Paker_ Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Witam, założyłem akwarium 40 l ( 50x25x30), - w mojej obsadzie jest : 2 glonojady 2 pielęgnice ramirezy ( para ) 6 kardynałków 2 neony innesa 1 załobniczka doradźcie jakie rybki oddać, z założenia chciałem mieć pielęgnice... dzisiejsze testy wody : Ci 2 - 0 Ph - 8,0 Kh - 15d Gh - > 21d No2 - 0,5 No3 - 50 Testy wypadły tragicznie, powiedzcie gdzie błąd i czy jest szansa dla pielęgnic ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Nie ma szansy dla pielęgnic w 40L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Paker_ Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 wiec jakie akwarium polecasz ? czy reszta ryb jest dobrze dobrana ?? Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Cała odsada jest źle dobrana. A jakie akwarium do pielęgnic to zależy jakie chcesz mieć pielęgnice. Proszę tu poczytać http://forum.superakwarium.pl/pielegnice-amerykanskie-informacje-pytania-i-odpowiedzi-t32412.html?hilit=piel%C4%99gnice%20ameryka%C5%84skie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Paker_ Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Tak jak napisałem wyżej Pielęgniczka Ramireza, więc co polecasz na te akwarium ? co sadzisz o tych parametrach, gdzie jest błąd ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvus Albus Posted May 4, 2013 Share Posted May 4, 2013 Ja powiem tak - chyba i tak będzie trochę ciasnawo, ale z powyższej obsady w ostateczności mogłyby zostać te dwie pielęgniczki ramireza i tylko tyle. Co do parametrów - pewnie masz testy paskowe? Te mogą być dosyć niedokładne. Spróbuj dostać parametry z wodociągów albo kup testy kropelkowe. NO3 masz wysokie, ponieważ na taki litraż masz o wiele z dużo ryb, one odpowiadają za stężenie azotanów. NO2 to albo błąd testu, albo niedomknięty cykl azotowy. Co do reszty - jeżeli masz rzeczywiście takie pH i gH, to dla ramirezów potrzebujesz wody kwaśniejszej i bardziej miękkiej. Możesz mieszać do podmian wodę kranową z demineralizowaną i stopniowo zbijać parametry, a do akwarium dać szyszek olchy i liści dębu. Tylko wszystko to powoli i z umiarem, bez nagłych rewolucji. Albo jeżeli nie chcesz zmieniać parametrów, to oddaj wszystkie ryby. W takim wypadku możesz zacząc od nowa na przykład z haremem gupika albo zrobić biotop Tanganiki i kupić parkę muszlowców. Im taka woda powinna odpowiadać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts