Jump to content

akwarium 40 l

_Paker_
 Share

Recommended Posts

Witam, założyłem akwarium 40 l ( 50x25x30), - w mojej obsadzie jest :

2 glonojady

2 pielęgnice ramirezy ( para )

6 kardynałków

2 neony innesa

1 załobniczka

doradźcie jakie rybki oddać, z założenia chciałem mieć pielęgnice...

dzisiejsze testy wody :

Ci 2 - 0

Ph - 8,0

Kh - 15d

Gh - > 21d

No2 - 0,5

No3 - 50

Testy wypadły tragicznie, powiedzcie gdzie błąd i czy jest szansa dla pielęgnic ?

Ja powiem tak - chyba i tak będzie trochę ciasnawo, ale z powyższej obsady w ostateczności mogłyby zostać te dwie pielęgniczki ramireza i tylko tyle. Co do parametrów - pewnie masz testy paskowe? Te mogą być dosyć niedokładne. Spróbuj dostać parametry z wodociągów albo kup testy kropelkowe. NO3 masz wysokie, ponieważ na taki litraż masz o wiele z dużo ryb, one odpowiadają za stężenie azotanów. NO2 to albo błąd testu, albo niedomknięty cykl azotowy. Co do reszty - jeżeli masz rzeczywiście takie pH i gH, to dla ramirezów potrzebujesz wody kwaśniejszej i bardziej miękkiej. Możesz mieszać do podmian wodę kranową z demineralizowaną i stopniowo zbijać parametry, a do akwarium dać szyszek olchy i liści dębu. Tylko wszystko to powoli i z umiarem, bez nagłych rewolucji.

Albo jeżeli nie chcesz zmieniać parametrów, to oddaj wszystkie ryby. W takim wypadku możesz zacząc od nowa na przykład z haremem gupika albo zrobić biotop Tanganiki i kupić parkę muszlowców. Im taka woda powinna odpowiadać.