NemoX Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Witam, mam od dłuższego czasu problem z zielonymi glonami, pojawiły się już dosyć dawno i nie chcą odpuścić... Najwięcej ich jest tam gdzie jest największy prąd wody czyli tylna ścianka akwarium i na nurzańcu który jest praktycznie na prądzie wody. Usuwałem ściereczką tyle ile mogłem ale na roślinach cały czas tego pełno :/ Moje akwarium 112l filtr aquael turbo 1500 parametry ph 7.4 gh 7.2 Podmieniam 20l tygodniowo. Nawoziłem aqua art carbo, macro, micro ale jak się pojawiły glony to odstawiłem te nawozy i nie podaje, ale wydaje mi się że nic to nie dało. Oświetlam 2x 18W około 10h. Co mam robić by w końcu te glony zniknęły z mojego akwarium bo mi tylko obraz szpecą :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Podstawowe błedy, które popełniłeś: 1) Lałeś na pałę gotowce. Rozwiązanie: 1) kup testy kropelkowe no3 i po4. 2) Zrób testy. Zobacz czego jest za dużo. 3) Kup sole z allegro za 20zł komplet. 4) Zacznij nawozić tak aby utrzymać no3:po4 10:1. 5) Wywal te markowe nawozy. Za trzy miesiące będzie po glonach. Daj fotki glona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Czyli znowu pompowanie kasy :/ Niestety mój budżet się skończył na akwarium kasy już nie mam na testy i sole, więc chyba zostaje mi tylko szmata i czy czyścić szyby a roślinki niech sobie radzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Najpierw daj zdjęcie, trzeba ocenić rodzaj glona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Na zdjęciach nic nie widać :/ Na tylnych szybach są takie skupiska ich i ciężko je usunąć i trzeba drapać na przedniej jest delikatny nalot a na nurzańcu cienkie niteczki praktycznie na całym liściu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Czyli krasnorosty i zielenice. Tak przypuszczam. Karmisz obficie ryby ? Pokarm zalega ? Wersja czarodziejska na pozbycie się glonów: 1) Keramzyt do filtra -3,6zł z obi za 3l , wygotować i do filtra. Nadmiar po4 w stos. do no3 to krasnorosty. Najcięższy rodzaj glonów do zwalczania. 2) Podmiana 50% wody. Po 4 dniach podmiana 30% 3) Nawożenie gotowcami w ilości połowy dawki zalecanej przez producenta. 4) Połowa dawki mikro zalecanej przez producenta raz w tyg. Zbyt dużo = zielony pył na szybie. 5) Co tydzień podmiana 20%. Uwaga: Nic nie wlewaj nawozów do podmienianej wody. Lejesz normalną dawkę dzienną. Nie chcemy przedawkować makro, bo glony poszaleją sobie jeszcze bardziej. Nie gwarantuje, że się uda ale może Ps. O krasnorostach w moim podpisie. Poszukaj tematu na tym forum: Krasnorosty kontra cierpliwość. Pierwszy to walka solami, drugi na wyczucie. My robimy teraz na wyczucie w wersji biednej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Ok dzięki za rady. Rybki karmię tak by zdążyły karmę zjeść mam też kilka kirysków których specjalnie nie karmie tylko jedzą to co zleci na dno. Hmm kermazyt? Gdzie ja to dostane ? Obi nie mam w mieście, w akwarystycznym pewnie tego nie ma? W moim filtrze mam tylko ceramikę i gąbkę. Rybką po tych sporych podmianach nic nie będzie szkodziło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Keramzyt w każdym budowlanym , ewentulanie kwiaciarni - tylko bez dodatków itp - czysty keramzyt - to takie porowate kulki które się do doniczek sypie żeby ziemi nie było widać A i wilgoć zatrzymują. PS. Ja zakupiłem Gara Rufę - dowiedziałem się oczywiscie po fakcie że się do baniaka nie nadają - rosną za duże i wcale na glony nie są, ale po 3 dniach muszę powiedzieć że wszystko co było poza nitkowatymi glonami zniknęło - jak to określono - żrą i srają na potęgę = ale działają - kryptocoryna jest czyściutka a była wręcz jakby w meszku. do tego oczywiscie rezygnacja z KH2PO4 i micro od kilku dni. Jutro sprawdzę jakie poziomy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Te podmiany mają wyjałowić Ci wodę z nadmiaru po4, podmiana w odstępie kilku dni żeby bakterie się namnożyły. Później nawożenie w ilości połowy dawki producenta. Ps. Nawozisz w końcu solami czy gotowcem. Sprzeczne informacje są w temacie i podpisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Gotowcem, nie mam nic w opisie Dzięki za rady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Nie daję gwarancji, że to zadziała, ale warto spróbować. Ja tak bym zrobił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts