adam12 Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Cześć Od pewnego czsu walczę z okrzemkami. Na forach czytałem że trzeba mieć odpowiednie natężenie światła np.0,5W/L. Jak mam świetlówkę 15W to jaką mam proporcję W/L . Jak ustabilizować związki azotowe? Moje akwarium: 60L Filtr: AQUAEL Circulator 500 Temperatura: 26C Podmiany wody: raz w tygodniu ok 25% Ps. Sorry za błędy piszę z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Najpierw opisz akwarium wg: glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html A teraz zabawię się we wróżkę. 1) Masz akwarium 60l, oświetlenie 15W. Dzielisz 15W przez 60l i masz 0,25W/l. W gimnazjum nie było powtórki z podstawówki? Gdzie ten kraj się stacza. 2) Związki azotowe ? Oczywiście w googlach nie ma. No3 dopiero wczoraj odkryto. Ryby produkują no3. Rośliny pobierają azot z no3 obniżając stężenie no3. Oczywiście jeśli mają inne pierwiastki w odpowiedniej ilości. Jeśli produkcja przez ryby jest nadmierna i rośliny nie dają rady to trzeba zbijać podmianami. Jeśli rośliny pochłaniają cały azot to trzeba dostarczać w postaci nawozu. 3) 10% podmiany wystarczy. Chyba, że masz dużo no3 4) Nie ma czegoś takiego jak STABILIZACJA związków azotowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Może troszkę kultury. Oświetlenie 12 godzin dziennie Obsada: 3X Gupiki 4X Kiryski 12X Neon Innesa 1X Glonojad 6X Żałobniczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Przepraszam użytkowniku. Po treści twojego pytania wnioskuje, że nie włożyłeś absolutnego minimum w poszukaniu rozwiązania na forum. Nie umiesz nawet policzyć prostych rzeczy. Moja odp. ma na celu zmotywowanie Cię do uzupełnienia Twojej wiedzy. Chętnie Ci pomogę. Nadal czekam na opis akwarium. EDIT W innych źródłach podają: 1) Poczekać jeśli zbiornik jest nowy 2) Zwiększyć ilość światła --> Masz za mało światła. Masz 0,25W/l. Ja bym podniósł conajmniej do 0,35W/l - jeśli ma to być lt. Przy większym świetle trzeba nawozić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Akwarium ostatnio było restartowane 2 miesiące temu Ryby karmie rano (mała szczypta opada dla kirysków) i stosuję specjalne granulki dla kirysków Nawozów nie używam Czy częstsze odmulanie pomoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Z okrzemkami nie miałem styczności. Odmulanie uwolni ci potężne dawki po4 co spowoduje krasnorosty. Lepiej zostaw. Dołóż światła i sprawdź po tyg. czy nastąpiła poprawa. Postaw nawet lampkę biurkową ze światłem. Sprawdź czy to pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Okrzemki lubią słabe światło (takie jak ty masz),żeby się ich pozbyć musisz zwiększyć ilość światła. Z okrzemkami poradzą sobie otoski,tylko,że wtedy musiałbyś zmienić obsadę rybną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 Mam jeszcze kilka pytań. Jak już zminiać swatło to o jakiej mocy kupić świetlówkę (może jakiś konkretny model), czy wystarczy 24W ?. Słyszałem że w ostateczności można zastosować chemie polecany jest preparat Tetry Algazit ale chyba może zabić mi rybki. Co sądzicie o JBL ALGOL podobno jest bezpieczny dla ryb (może jakieś inne preparaty). Chcę poprostu wiedzieć na wszelki wypadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted May 1, 2013 Author Share Posted May 1, 2013 Proszę o rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Jaką masz pokrywę ? Jedna świetlówka w niej ? Trzeba będzie dołożyć/przerobić to co masz lub zrobić nową pokrywę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted May 1, 2013 Author Share Posted May 1, 2013 Jedna świetlówka, ale 24W nie wystarczy? Przeróbka nie bardzo wchodzi w grę bo to akwarium tylko 60L więc tam za dużo miejsca nie ma. A co sądzisz o preparacie firmy JBL ALGOL? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Nie wiesz co piszesz. Sprawdź najpierw statecznik. Skoro masz 15W to jest on na 15W. W kwestii łączenia świetlówek nie jestem specjalistą. Nie wiem czy dwie świetlówki na jednym stateczniku uruchomią się w dodatku o różnej mocy. Muszą pasować do statecznika. Co do chemii. To jest pomalowanie dziurawego płotu. Rozwiąże problem na chwilę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted May 1, 2013 Author Share Posted May 1, 2013 A odbłyśnik? Podobno ten preparat jest skiteczny: Easy-Life Blue Exit - preparat na cyjanobakterie i okrzemki Easy Life Blue Exit to preparat stworzony do usuwania cyjanobakterii i okrzemków ze zbiorników słodkowodnych. Dzięki swojej wąskiej specjalizacji preparat jest niezwykle wydajny i skuteczny. Płynna forma pozwala w szybki sposób dotrzeć w każdy zakątek zbiornika i usunąc plagę w 100%. Produkt całkowicie nieszkodliwy dla ryb, skorupiaków i roślin. Sposób użycia: Usuń materiał absorpcyjny (np. węgiel aktywny). Przed użyciem wstrząsnąć. Dawkowanie: Codziennie 10 ml na 80 litrów wody przez kolejnych 5 dni. Sinice znikają w ciągu 10 dni po ostatnim dozowaniu. Od pierwszej dawki do 14 dni pozakończeniu podawania nie nalezy wymieniać wody lub stosować materiałów absorpcyjnych. Dawkowanie profilaktyczne: co tydzień: 10 ml na 80 litrów wody. Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielszczanin Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 Odbłyśnik możesz dać,na pewno nie zaszkodzi .Podaj skład (jeżeli znasz) tego preparatu,sposób użycia i dawkowanie raczej nam nie pomoże w ocenie tego płynu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts