pinakolada Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Jak w temacie. Mam małe RC ok 5-7mm i gęsto obrośnięte akwarium. Posiadam również czyste Sakury i nie chcę żeby się skrzyżowały (dodam że nie wiedziałam że mam małe, bo dorosłe wydałam 2 tygodnie wcześniej). Jedynym pomysłem jaki mi przychodzi do głowy jest wciągnięcie ich wężykiem do mniejszego akwarium. Co myślicie? Macie jakieś sposoby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Możesz spróbować wężykiem, kiedyś przypadkiem wciągnąłem gupika wężem i przeżył. Ale krewetki są delikatniejsze, więc polecam spróbować: pulapka-na-krewetki-t12443.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Wężykiem się raczej nie uda bo małe krewetki skaczą jak pchłeki. Co do pułapki to ją testowałam kiedyś Działa i polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Każdy sposób z podanych jest dobry, ale podejrzewam, że i tak bez restartu wszystkich nie wyłapiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 No trudno najwyżej będę polowała przez kilka dni bo co dopiero zmieniałam wystrój i ładnie zarasta więc nie ma mowy o restarcie. Myślę że jak podrosną to dam radę tym bardziej że mam małe akwarium 25l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Myślę że jak podrosną to dam radę tym bardziej że mam małe akwarium 25l.To fakt, możesz je wyłapywać stopniowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Ja wyłapuje specjalną siatką na krewetki. Rewelacja i polecam. Bardzo drobna siatka i kształt siatki pozwala wyłapać najmniejsze krewecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Nantai tu nie chodzi o narzędzie, a o znalezienie maluchów w zarośniętym akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Innego wyjścia nie mam, a nigdy tak ładnie mi wszystko nie rosło jak teraz i miałabym grzech jakbym to wszystko rozwaliła. Krewetki muszę wyłapać żeby się z sakurami nie krzyżowały. Plan był inny:) One w ogóle nie miały się wykluć u mnie. No ale co poradzić, z jednej strony fajnie bo to były moje pierwsze maluchy a z drugiej teraz robota dodatkowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Innego wyjścia nie mam, a nigdy tak ładnie mi wszystko nie rosło jak teraz i miałabym grzech jakbym to wszystko rozwaliła. Krewetki muszę wyłapać żeby się z sakurami nie krzyżowały.Rozumiem. Mój ostatni post był do Nantai-a Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Tak poza tematem rozmnażał ktoś krewetki hummel? Mam 7 sztuk mają po ok 1,5 cm ale nie widzę żeby coś tam się między nimi działo. Raz widziałam niby jak samiec wszedł na samiczkę (chyba to była ona) trwało to jakieś 2 sekundy i było 3 dni temu ale nie widzę jajeczek. Możliwe że jeszcze są za młode? Ciężko mi określić po rozmiarze bo nigdy ich w realu nie widziałam, dopiero u mnie w akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Ja swoje też w zarośniętym wyłapuje. Podrzucam pokarm i się czaje na maluchy jak się zajmą jedzeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Ja swoje też w zarośniętym wyłapuje. Podrzucam pokarm i się czaje na maluchu jak się zajmą jedzeniem. Spoko, ja kończę ten temat. Powiedz mi tylko i udowodnij, że wyłapujesz wszystkie pitochy 2mm w zarośniętym akwa w jeden dzień, to będziesz moim Guru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Nantai miałeś może te krewetki bądź masz i mógłbyś mnie oświecić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted April 30, 2013 Share Posted April 30, 2013 Hummelki mam, ale jeszcze się nie rozmnożyły. Mam nadzieję, że już niedługo. Piękne krewetki. Sławek - czy gdzieś tu jest napisane, że pinakolada chce wyłapać w jeden dzień? Podpowiedziałem mój sposób, u mnie się sprawdza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 krewetki-hummel-rozmnazanie-hoduje-ktos-t58367.html Zapraszam może tam popiszemy, bynajmniej na temat będzie Napisz mi już na tamtym poście ile masz ich i jak długo, warunki itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts