piterr3 Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Witam, Akwarium stoi na szafce od pół roku. Po kilku tygodniach od założenia zauważyłem minimalne wygięcia blatu. Na zdjęciach widać dzisiejszy stan. Od środku szafka wygląda naprawdę solidnie, czy problem leży w złym umiejscowieniu akwarium? http://img.pl/517d5be8af094/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Teraz szafki to ładnie wyglądają. Ich jakość niewiele ma wspólnego z ceną i wyglądem. Obserwuj wygięcie. Radziłbym zmienić szafkę, bo jej szkoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterr3 Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Pal licho tą szafkę. Mógłbym ją wzmocnić, pytanie czym i jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Problem leży w tym, że to nie szafka tylko komoda. W związku z tym nie ma podparcia na środku i nie ma jak go za bardzo zamontować. Ma też pewnie plecy z pilśni. Wyjściem jest zrobienie pleców z płyty i dołożenie grubego blatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Można by też wymienić blat na grubszy np. kuchenny ( ma bodajże 40mm) zamiast dokładać kolejny. Chyba że nie zależy Ci na estetyce. Sposób Sławka 121 jest również rozwiązaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Można też wymienić blat, ale wiąże się to z wybijaniem starego blatu z kołków, które jednak zazwyczaj są przyklejone ,dlatego proponuję po prostu dołożenie kolejnego.Nie sądzę, żeby miało to znaczący wpływ na estetykę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piterr3 Posted April 29, 2013 Author Share Posted April 29, 2013 W piwnicy uchował się blat w podobnym kolorze Tylko muszę sprawdzić, czy na szerokość będzie okej. Czy drugi blat ma być przycięty do rozmiarów akwarium, czy też obejmować całą szerokość podstawowego blatu? Umieścić go centralnie, czy może stać tak jak teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Kolejny blat musi obejmować boki komody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natka87 Posted May 6, 2013 Share Posted May 6, 2013 Ja miałam ten sam problem co Ty. Też akwarium 54l i też na komodzie. Ja ugięcie zauważyłam już po napełnieniu akwarium wodą, a na drugi dzień było po prostu większe. Wymierzyłam dokładnie szafkę, kupiłam blat kuchenny (najtańszy i to w takim kolorze jak szafka), w sklepie od razu przycieli na wymiar - wszystko wyszło ok. 60 zł. Dałam blat na szafkę (nie wymieniałam blatów). Teraz jest wszystko ok. A blat z komody wróciła do poprzedniej postaci Niestety takie meble teraz robią (a tym bardziej komoda średnio się nadaje pod akwarium). Ja u siebie dałam sobie radę, ale ważne jest żeby dodatkowy blat kuchenny był dokładnie takich samych wymiarów jak komoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts