Nemo7 Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Od ponad miesiąca mam dwa akwaria 25L z Red Cherry (ponad 30szt.) i 15L 1XGupik i Babaulti (ok.9 szt.). W tym czasie zakupiłem test PH z dwoma zakresami Zoolek'a. Postanowiłem dokupić jeszcze inne testy tylko potrzebuję opini na temat wyborów testów z odpowiednich firm. Po przeglądnięciu internetu wybrałem KH/GH - Zoolek Nh4 - JBL lub Sera, NO2 i NO3 - Sera Przy okazji chciałem zapytać o preparaty Carbo Aqua Art, Crypto Tetry i Baktozym. Czy te preparaty i testy to dobre wybory ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 Testy które napisałeś są ok. Carbo aqua artu też będzie ok, gdyż je mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie testów NH3 i NH4 czytałem dziś trochę na ten temat jednak mam przez to tylko mętlik w głowie. Dużo osób pisze że ważniejszy jest NH3 jednak z tego co wiem to zależy czy PH jest poniżej 7 czy powyżej. 4 dni temu miałem jeszcze 8 dziś mierzyłem PH i było 7,5 od dwóch dni dodaje Carbo nie wiem czy to ona miało taki wpływ. Ale czy przy takim PH powyżej 7 nie powinienem pierwsze kupić NH4 ? Dzisiaj też robiłem podmianę przed testami. NO2 już zamówiłem z JBL. Natomiast NH3 i NH4 z JBL nigdzie nie mogę znaleźć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Test jest na nh4 i na jego podstawie z tabeli odczytuje się wartość NH3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts