zack Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Witam Szanowne grono Koleżanek i Kolegów. Jako początkujący akwarysta z pewnym doświadczeniem z przeszłości (20 lat temu mieliśmy z ojcem niezłą hodowlę) prosze o porady w doborze obsady Na początek 20xNeon Innesa 4xSkalar 6xKirysek(odmiana nie wybrana, prawdopodbnie Albinos) 2xGlonojad Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 myśle że glonków nie trzeba a za nie daj 3 kiriski i może gupiki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zack Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 wielkie dzieki.Pomyśle, Z gupikami już poprzednio miałem przeprawe, służyły jako pokarm dla pielęgnic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 może jakieś kakadu a jednego glonka oddaj ps# jaki to gatunek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zack Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 może jakieś kakadu a jednego glonka oddaj ps# jaki to gatunek? jak na razie to wszystko sfera planów Akwa w zeszłą niedziele zalane z podłożem, dziś pójdą rośliny, a ryby dam jakoś na tygodniu. A wolę mieć podkładkę co do moich poglądów i poprzedniej wiedzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 kup neony czerwone, większe i ładniejsze, i skalary ich nie zjedzą w razie gorszego dnia. para zbrojników niebieskich mogłaby być, o ile chcesz je mieć w celach hodowlanych, bo glonów to one nie jedzą. Więc jeżeli chcesz mieć zapobiegawczo coś na glony to kup z 2 kosiarki [krasnorosty] i 5 otosków [okrzemki]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Jak zalałeś akwarium w niedzielę to wstrzymaj się z rybami jeszcze z 2 tyg. Rośliny ale też nie te delikatne posadź jak najszybciej. Filtr będzie dojrzewał jeszcze minimum 2-3 tyg . W cudowną chemię nie wierz, potrzebny jest czas. Jak chcesz to trochę przyspieszyć, to postaraj się o wodę z czynnego już akwarium. Ludzie zlewają przecież co tydzień 10-30% wody z baniaków, takie 30% wody dużo by zmieniło. Mój znajomy, który ma kilka baniaków, wyciska gąbkę z czynnego akwarium w nowo zakładanym zbiorniku. Rybki poczekają, jak dobrze wystartujesz to powinno być wszystko ok. Pośpiech odradzam. Pozdr. Yakasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 W cudowną chemię nie wierz, potrzebny jest czas. Akurat AquaSafe z Tetra + Bactozym doskonale się sprawdzają. Czasem jest tak, że ktoś jest zmuszony do restartu i nie ma gdzie na ten czas dać na 3 tygodnie ryb. 2 w/w preparaty działają w 100%. wyciska gąbkę z czynnego akwarium w nowo zakładanym zbiorniku. Pogratulować. W nowo zakładanym w parę sekund zrobi gnojownik, a gąbka będzie wyjałowiona bo to dokładnie tak samo jakby ją wypłukał w kranówce. Pierwotniaki, wysokie NO2 itd ma jak w banku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yakasu Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Zapytałem mojego znajomego jak on to robi dokładnie. Preparuje wodę AquaSafe. Potem odpowiednio do wielkości akwarium leje na nowiutkie 2 gąbki w filtrze Sera Bio Nitrivec. Po upływie minimum 2 tyg. wymienia jedną z 2wóch gąbek na gąbkę ze starego zbiornika BEZ WYCISKANIA i wkłada do tego minimalnie 2 tygodniowego akwarium. Mówił mi że wcześniej to nie ma sensu, bo padnie cała flora bakteryjna. Aaaa i jeszcze jedno, ponoć najważniejsze wg. mojego znajomego: 10 złotych rybek przez 15dni "przygotowuje" wodę w stopniu wystarczającym. Pozdr. Yakasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
zack Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Wielkie dzieki za wskazówki. Prawdopodobnie do obsady dodam jeszcze danio i szczupieńczyki. Może proporczykowce z la Paz Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts