Jump to content

280 L- neonki, skalary, co jeszcze

Recommended Posts

Witam Szanowne grono Koleżanek i Kolegów.

Jako początkujący akwarysta z pewnym doświadczeniem z przeszłości (20 lat temu mieliśmy z ojcem niezłą hodowlę) prosze o porady w doborze obsady

Na początek

20xNeon Innesa

4xSkalar

6xKirysek(odmiana nie wybrana, prawdopodbnie Albinos)

2xGlonojad

Z góry dzięki za pomoc

może jakieś kakadu a jednego glonka oddaj ;)

ps# jaki to gatunek?

jak na razie to wszystko sfera planów ;)

Akwa w zeszłą niedziele zalane z podłożem, dziś pójdą rośliny, a ryby dam jakoś na tygodniu.

A wolę mieć podkładkę co do moich poglądów i poprzedniej wiedzy.

kup neony czerwone, większe i ładniejsze, i skalary ich nie zjedzą w razie gorszego dnia.

para zbrojników niebieskich mogłaby być, o ile chcesz je mieć w celach hodowlanych, bo glonów to one nie jedzą. Więc jeżeli chcesz mieć zapobiegawczo coś na glony to kup z 2 kosiarki [krasnorosty] i 5 otosków [okrzemki].

Jak zalałeś akwarium w niedzielę to wstrzymaj się z rybami jeszcze z 2 tyg.

Rośliny ale też nie te delikatne posadź jak najszybciej.

Filtr będzie dojrzewał jeszcze minimum 2-3 tyg :!: . W cudowną chemię nie wierz, potrzebny jest czas.

Jak chcesz to trochę przyspieszyć, to postaraj się o wodę z czynnego już akwarium. Ludzie zlewają przecież co tydzień 10-30% wody z baniaków, takie 30% wody dużo by zmieniło.

Mój znajomy, który ma kilka baniaków, wyciska gąbkę z czynnego akwarium w nowo zakładanym zbiorniku.

Rybki poczekają, jak dobrze wystartujesz to powinno być wszystko ok. Pośpiech odradzam.

Pozdr. Yakasu

W cudowną chemię nie wierz, potrzebny jest czas.

Akurat AquaSafe z Tetra + Bactozym doskonale się sprawdzają. Czasem jest tak, że ktoś jest zmuszony do restartu i nie ma gdzie na ten czas dać na 3 tygodnie ryb. 2 w/w preparaty działają w 100%.

wyciska gąbkę z czynnego akwarium w nowo zakładanym zbiorniku.

Pogratulować. W nowo zakładanym w parę sekund zrobi gnojownik, a gąbka będzie wyjałowiona bo to dokładnie tak samo jakby ją wypłukał w kranówce. Pierwotniaki, wysokie NO2 itd ma jak w banku.

Zapytałem mojego znajomego jak on to robi dokładnie.

Preparuje wodę AquaSafe. Potem odpowiednio do wielkości akwarium leje na nowiutkie 2 gąbki w filtrze Sera Bio Nitrivec.

Po upływie minimum 2 tyg. wymienia jedną z 2wóch gąbek na gąbkę ze starego zbiornika BEZ WYCISKANIA :!: i wkłada do tego minimalnie 2 tygodniowego akwarium. Mówił mi że wcześniej to nie ma sensu, bo padnie cała flora bakteryjna.

Aaaa i jeszcze jedno, ponoć najważniejsze wg. mojego znajomego: 10 złotych rybek przez 15dni "przygotowuje" wodę w stopniu wystarczającym.

Pozdr. Yakasu

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...