Jump to content

Rozmnażanie danio

ryb2ka
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałabym rozmnożyć danio tylko nie wiem co będzie mi do tego potrzebne.

Czy wystarczy zbiornik 6l ? Jutro idę do zoologa i chcę kupić do tarliska filtr-napowietrzacz? Jak tak, to jaki ?

Grzałkę 5W?

No i sam zbiorniczek.

Czy wystarczy mi parka czy musi być 1:2?

Za odpowiedzi dziękuję.

agunia997- Pisownia.

Wyczytałam na innym forum i już po części wiem jak rozmnożyć tą rybę.Widzę, że zbyt wiele osób nie wie jak to zrobić, więc napiszę to co ja już wiem.

Na początek niewielki zbiornik taki jak 6l. Do niego wkładamy koniecznie pierzastą roślinkę. Temperatura wody ma utrzymywać się w granicach 26*C.

Mam grzałkę 5W i kostkę napowietrzającą. Parkę lub samca i dwie samice przeławiamy przed zgaszeniem światła w akwarium. Zbiornik stawiamy tak by o wschodzie słońca padały na niego promienie. Rano świeża woda i podwyższona temperatura stymulują tarło. Po tarle ryby odławiamy i zaciemniamy zbiornik z ikrą papierem gazetowym. Po 3 dniach zaczynają wykluwać się małe rybki, a po następnych dwóch zaczynają pływać i szukać jedzenia.

agunia997- 'Nie' z czasownikami- rozdzielnie! Dodatkowo ogólnie.. zadbaj o pisownię, bo poleci ostrzeżenie.