p_aweł Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Poproszę o pomoc w identyfikacji gatunku ryby. Obecnie ma około 17cm długości. Jakość fotek pozostawia wiele do życzenia-przepraszam za to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Najpierw kupujesz, a później pytasz Jakie masz akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Gdyby był o 10cm krótszy to stwiedziłbym, że to Microglanis iheringi (Arlekinek wenezuelski). Zrób zdjecia w akwarium tymczasowym o prostych ścianach by nie było zniekształceń. Swoją drogą dlaczego kupiłeś ryby nie znając chociażby jej nazwy? Skoro nie znasz nazwy, to znając życie nie znasz jej wymagań... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_aweł Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 Wielkość mojego akwarium nie pomoże w określeniu gatunku ryby. Potrzebuję nazwy gatunku żeby poznać jego wymagania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Wielkość mojego akwarium nie pomoże w określeniu gatunku ryby. Potrzebuję nazwy gatunku żeby poznać jego wymagania. Wielkość Twojego akwarium pozwoli stwierdzić, czy w ogóle powinieneś tą rybę z tego worka wypuścić, czy też zanieść z powrotem do sklepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_aweł Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 Rozumiesz treść pytania? Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, czy zwyczajnie szukasz zaczepki? Nie pytam czy się nadaje do mojego akwarium- sam to ocenię jak poznam nazwę ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Nie zarzucaj mi niezrozumienia, jak sam popełniłeś błąd kolego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_aweł Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 Nie twierdzę ,że kupowanie ryby bez znajomości jej wymagań jest wzorowym postępowaniem ale można dostosować warunki w akwarium do wymagań ryby. Akwarium ma wymiary 120x60x50cm - 360L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 27, 2013 Share Posted April 27, 2013 Zajrzyj np. tu i porównaj http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=9035&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=eb740a6eaedfb97efdc7d146472654f5 przy okazji coś sobie o niej poczytasz,jeśli to ta, o której pisał Play. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_aweł Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Ryba o której pisał Play jest bardzo podobna ale dorasta do maksymalnie 7cm. Moja jest znacznie większa. Na stronie, do której podałeś link jest napisane, że Arlekinek często mylony był z Pseudomystus siamensis - jest optycznie bardzo podobny ale dorasta do większych rozmiarów- może to jest właściwszy trop? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 28, 2013 Share Posted April 28, 2013 ... Pseudomystus siamensis - jest optycznie bardzo podobny ale dorasta do większych rozmiarów- może to jest właściwszy trop?Myślę, że można tak przyjąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_aweł Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Dziękuję za pomoc obu kolegom i przepraszam jeśli uraziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts