Jump to content

Dobór krewetek do parametrów wody - 30 litrów (40x25x30)

Recommended Posts

Zastanawiam się nad sprawdzeniem czy mój bojownik będzie mógł koegzystować z krewetkami. Wiem, że to straszna loteria i nic pewnego, ale przeglądałem kilka wątków, gdzie to połączenie świetnie działa i chciałbym spróbować - wpuścić 4-6 osobników i obserwować interakcję. Problem leży w parametrach wody w moim akwarium, które do przeglądanych przeze mnie gatunków za bardzo nie pasują:

pH - 7,6

gH - 5,5

kH - 7

NO3 - 20 mg/l

PO4 - 2 mg/l

Fe - 0,5 mg/l

Temperatura - 26 stopni

Wymiary dna - 40 cm na 25 cm

Znacie jakiś gatunek krewetki, który będzie się w takim środowisku wodnym dobrze czuł? Jeżeli tak to proszę o podpowiedź, jeżeli nie - to trudno. Nic na siłę, ale jeżeli jednak mam tutaj jakieś pole manewru, to chciałbym je poznać.

A jak w takich warunkach bojowych sprawdziłyby się Yellow, Orange albo RC? Znów parę dni googlowania i przy pierwszych raz po razie pH 6-8 i woda od miękkiej do twardej, a RC ponoć nie do zdarcia (no, prawie). Chodzi o to, że pH co prawda mi spada, ale woda przy tym za szybko ciemnieje na mój gust i obawiam się, że zanim zejdę poniżej 7,0 to ciemnicą znów rośliny załatwię. A za dużo o nie walczyłem, żeby teraz odtrąbić odwrót i iść w BW ;)