KenZo Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Witam, na początku maja planuje od nowa uruchomić zbiornik, który otrzymałem od kumpla. Litraż to 126 i pewnie standardowe wymiary. Oświetlenie 2x18w Filtr w tej chwili to jakiś wewnętrzny, który mi się nie podoba bo jak czyści się gąbke to zawsze syf wraca do wody. Jaki zewnętrzny filtr kupić do tego akwarium? W tej chwili w akwarium pływa: 6 kirysków pstrych( które są w tym akwarium już rok i dobrze się mają) 1 około 8-9 cm zbrojnik niebieski samiec + 2x 2c małe zbrojniki w celu dobrania samiczki do samca. Jaką rybe stadną poradzilibyście mi kupić do tego akwarium? Chciałbym aby ładnie sie prezentowała w stadzie ( tylko proszę bez neonków, danio bo mam do nich awersje) Ewentualnie coś jeszcze? Jakaś pielegniczka etc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian489 Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Sprawdź parametry twojej kranówki na stronie wodociągów, jeżeli woda będzie miękka to możesz wybierać pielęgniczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenZo Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Według skali mam średnio twardą wode. Ph 7,68 mg CaCO3/l 230,0 mmol/l 2,3 mval/l 4,6 °n lub dH 12,9 °f 23,0 Podłoże w tej chwili to żwir powiedzmy od 1-4mm + kilka kamyków. Roślinność 50 gałązek moczarki kanadyjskiej, 5 innej odmiany, 6 sadzonek rośliny przypominającej trawe, 2 sadzonki rośliny o dość szerokich długich liściach. Wszystko chodzi od około 1,5 m i nie widze aby coś złego się działo. Jednak przyznam że w akwarium jest pusto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Nie baw się w skalę, tylko podaj konkretne wartości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenZo Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Podałem w poście wyżej wszystko co wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Zacznę Ci zatem od początku: -Pytanie o filtr. -W takim akwarium możesz mieć oba filtry. Zewnętrznych nie stosuje się jako filtracji mechanicznej. -Jakie stadne? -Hyphessobrycon pulchripinnis Jest pusto, bo same rośliny to niewiele. Załatw worek suchych liści bukowych lub dębowych i wrzuć na dno, to zobaczysz jak się zmieni wrażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalu123 Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Daj foto. nemo130: Spam +1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenZo Posted April 24, 2013 Author Share Posted April 24, 2013 Foto wrzuce jutro. Czytam teraz o tetrze bo dałeś taki przykład ryby stadnej i piszę, że wymaga tem.20"C. czy to nie za mało dla Kirysków pstrych, zbrojników niebieskich? Przez te liście nie zabarwi mi się woda? Miałem takie przygody z korzeniem ze sklepu, który zamieniał wode w herbate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 24, 2013 Share Posted April 24, 2013 Trochę może zabarwić, ale to dobrze dla tych ryb. Z resztą z podmiankami się wyklaruje. Ta ryba potrzebuje jakichś 24-26*C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenZo Posted April 26, 2013 Author Share Posted April 26, 2013 Zaciekawiłeś mnie tą tetrą. Poczekam aż świeże rośliny troche się rozrosną po czym zaczne przemeblowanie akwarium. W tej chwili tak jak napisałem na całej powierzchni mam żwirek a czy byłoby to dobre rozwiązanie aby przód wymienić na piasek? Dla kirysków nie było by to dobre rozwiązanie? Rośliny rosły by dalej w żwirku a piasek byłby na przodzie. Skąd teraz wziaść suche liście? Wszystko zgnite;/ Ewentualnie moge pozwolić sobie tutaj na harem np Kakadu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 26, 2013 Share Posted April 26, 2013 Kakadu tylko jeśli będzie piach. No z liśćmi masz teraz trochę zagwozdkę, ale możesz dorwać liście dębowe i ketapangu w przyzwoitych cenach na alledrogo ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KenZo Posted April 27, 2013 Author Share Posted April 27, 2013 No widze właśnie po 5 zł sztuka liść dębu bo o ketapangu się nie wypowiem . Dobra piach dam w Maju tylko roślinki troche podrosną. Ewentualnie słyszałeś o wężogłowie ( Channa Gaucha ) ? W tej chwili trzymam tylko kiryski + zbrojniki i czytam, że względem tych ryb jest obojętny. Bardzo zaciekawiła mnie ta ryba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts