Bules Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Witam. Zaczynam zarybiać moje 240l akwarium. Filtr zew. kubełek 1400l/h, 0,3w/l, temperatura 26stopni Ph:7 Woda dosc twarda, ale walcze z tym przy pomocy wody destylowanej. Zdjęcie: https://lh3.googleusercontent.com/-0dxj ... 144405.jpg Mam juz w akwarium trzy zbrojniki niebieskie, 5 kiryskow panda i gupiki. Chcialbym dac jeszcze z 3 kosiarki na glony. Do ławicy chce dac jakis czerwony akcent np. 20 Neonów czerwonych. Teraz pytanie. Jakie duze, kolorowe ryby nadadza sie do takiego zestawu? Zastanawiam sie nad jakimiś pielegnicami (kakadu 1+2 np), gurami czy tez paletkami, ale obawiam sie, ze nie mam odpowiedniego doswiadczenia dla paletek. Jakies propozycje? Pisownia! kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Najłatwiej wpisz w google obsada akwarium 240l. Wszystko zależy od tego co chcesz mieć ogólnie...jaki biotop wybierzesz, czy to ma być akwarium ogólne czy może np. malawi. Jest wiele w necie gotowych zestawień obsad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bules Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Takie gotowe obsady najczęściej są mało interesujące. Wymyśliłem sobie takie coś: 20 neonków (czerwone, ewentualnie innesa) 5 kirysków 3 zbrojniki niebieskie 3 kosiarki 1+2 kakadu parka Gurami Jeżeli nie będzie to wyglądało jak zupa rybna to dorzucę jeszcze parkę ramirezek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Bez kosiarek i gurami będzie w miare. Kirysków więcej - nawet z 10 w tym baniaku. Neony daj czerwone, bo dzieki temu możesz kupić sobie skalary. Obsada wyglądałaby następująco: ok. 20szt. Neon czerwony 1+1 Żaglowiec skalar 1+3 Pielęgniczka kakadu 10 Kirysek (np Panda) + ew. parka Zbrojnika niebieskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bules Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Ok, ale moja ciekawość wygrywa- dlaczego bez gurami i kosiarek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Kosiarki są stadne i duże. Dając stado kosiarek musiałbyś mocno uszczuplić reszte obsady, a chcesz mieć różnorodność. Dlaczego nie Gurami? Bo bez gurami możesz spokojnie dać Skalary, które są od nich większe (a sugerując się tytułem tematu - szukasz dużych ryb). Poza tym bez gurami obsada jest biotopowa, bo tylko i wyłącznie Ameryki Południowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts