micmac Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Witam. Chciałbym wam pokazać parametry mojej wody z kranu i zapytać co wy o tym sądzicie. I w jaki sposób mógłbym z takiej wody uzyskać wodę miękką o pH około 6,5-7. patrzcie się na ujęcie Dunikowskiego http://www.mwik.com.pl/pobierz1/69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 parametry-chemiczne-wody-jak-obnizyc-jak-podwyzszyc-t23176.html Każde parametry wody są dobre, jeżeli jest dobrze dobrana do nich obsada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmac Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Wiem tylko chodzi o to, że mam w planie stworzyć biotyp ameryki południowej z rybkami typu neony czy pielęgniczki agassiza. A do tego potrzebna jest woda o kwaśnym odczynie Z góry dzięki za link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Ja bym przy takiej wodzie użył tylko i wyłącznie armatki torfowej. Tylko takiej długiej(z 2 m) i z porządnego zdarzenia, żeby coś zdziałała. Jak chcesz podejść bardziej profesjonalnie to kup RO. Bawienie się z tym nie ma sensu jak możesz kupić RO za 150zł i mieć spokój. Jak masz pieniądze na zabawę w akwarystykę to na RO też znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Witam. Chciałbym wam pokazać parametry mojej wody z kranu i zapytać co wy o tym sądzicie. I w jaki sposób mógłbym z takiej wody uzyskać wodę miękką o pH około 6,5-7. patrzcie się na ujęcie Dunikowskiego http://www.mwik.com.pl/pobierz1/69 Mam kłopt z pobraniem tego pliku, możesz mi to ułatwić do maximum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Ja mam 7,5 w kranie - a w baniaku 8 - a nie mam wapieni i nic tego typu. Dzisiaj zalałem wrzątkiem liście suche dębowe - po 5 min zaparzania zmierzylem ph = 7. Ja jutro zaleję z 20l demineralizowanej o ph 5,5 - może to trochę pomoże. A jest coś do filtra - jakieś wkładki torfowe?? Muszę zejść do 6,5-6,8 bo inaczej mnie coś strzeli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmac Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Barwa[mgPt/l]<5,0 Odczyn 7,14-7,23 Mętność [NTU] 0,06 Twardość [mgCaCO3/l] 296 Jon amonowy[mgNH4+/l] 0,10 Mangan [μgMn/l] 36,20 Żelazo og.[μgFe/l] 24,58 Wapń [mgCa/l] 98,0 Magnez[mgMg/l] 14,5 Chlorki [mgCl/l] 11,25 Azotany [mgNO3/l] 3,06 Azotyny [mgNO2/l] <0,04 Zasadowość [mgCaCO3/l] 331 Nikiel [mgNi/l] <0,005 Chrom [mgCr/l] <0,004 Cynk [mgZn/l] <0,05 Kadm [mgCd/l] <0,0003 Miedź [mgCu/l] <0,002 Ołów [mgPb/l] <0,004 Edit Ja bym przy takiej wodzie użył tylko i wyłącznie armatki torfowej. Tylko takiej długiej(z 2 m) i z porządnego zdarzenia, żeby coś zdziałała. Jak chcesz podejść bardziej profesjonalnie to kup RO. Bawienie się z tym nie ma sensu jak możesz kupić RO za 150zł i mieć spokój. Jak masz pieniądze na zabawę w akwarystykę to na RO też znajdziesz. A co to jest ta armatka torfowa?? Pierwsze słysze a z chęcią bym się dowiedział Regulamin 6.2. Internet nie gryzie. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts