Jump to content

Woda z kranu.

micmac
 Share

Recommended Posts

Wiem tylko chodzi o to, że mam w planie stworzyć biotyp ameryki południowej z rybkami typu neony czy pielęgniczki agassiza. A do tego potrzebna jest woda o kwaśnym odczynie :)

Z góry dzięki za link :)

Ja bym przy takiej wodzie użył tylko i wyłącznie armatki torfowej. Tylko takiej długiej(z 2 m) i z porządnego zdarzenia, żeby coś zdziałała.

Jak chcesz podejść bardziej profesjonalnie to kup RO. Bawienie się z tym nie ma sensu jak możesz kupić RO za 150zł i mieć spokój. Jak masz pieniądze na zabawę w akwarystykę to na RO też znajdziesz.

Witam. Chciałbym wam pokazać parametry mojej wody z kranu i zapytać co wy o tym sądzicie. I w jaki sposób mógłbym z takiej wody uzyskać wodę miękką o pH około 6,5-7.

patrzcie się na ujęcie Dunikowskiego

http://www.mwik.com.pl/pobierz1/69

Mam kłopt z pobraniem tego pliku, możesz mi to ułatwić do maximum?

Ja mam 7,5 w kranie - a w baniaku 8 - a nie mam wapieni i nic tego typu. Dzisiaj zalałem wrzątkiem liście suche dębowe - po 5 min zaparzania zmierzylem ph = 7. Ja jutro zaleję z 20l demineralizowanej o ph 5,5 - może to trochę pomoże. A jest coś do filtra - jakieś wkładki torfowe?? Muszę zejść do 6,5-6,8 bo inaczej mnie coś strzeli.

Barwa[mgPt/l]<5,0

Odczyn 7,14-7,23

Mętność [NTU] 0,06

Twardość [mgCaCO3/l] 296

Jon amonowy[mgNH4+/l] 0,10

Mangan [μgMn/l] 36,20

Żelazo og.[μgFe/l] 24,58

Wapń [mgCa/l] 98,0

Magnez[mgMg/l] 14,5

Chlorki [mgCl/l] 11,25

Azotany [mgNO3/l] 3,06

Azotyny [mgNO2/l] <0,04

Zasadowość [mgCaCO3/l] 331

Nikiel [mgNi/l] <0,005

Chrom [mgCr/l] <0,004

Cynk [mgZn/l] <0,05

Kadm [mgCd/l] <0,0003

Miedź [mgCu/l] <0,002

Ołów [mgPb/l] <0,004

Edit

Ja bym przy takiej wodzie użył tylko i wyłącznie armatki torfowej. Tylko takiej długiej(z 2 m) i z porządnego zdarzenia, żeby coś zdziałała.

Jak chcesz podejść bardziej profesjonalnie to kup RO. Bawienie się z tym nie ma sensu jak możesz kupić RO za 150zł i mieć spokój. Jak masz pieniądze na zabawę w akwarystykę to na RO też znajdziesz.

A co to jest ta armatka torfowa?? Pierwsze słysze a z chęcią bym się dowiedział :)

Regulamin 6.2. Internet nie gryzie. Mapet