kajtek777 Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Witam Mam pytanie czy mogę zrobić koktajl z produktów Easy Life żeby podawać je naraz : -EASY LIFE ProFito -EASY LIFE KALIUM POTASSIUM -EASY LIFE EASY CARBO Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 A co będzie jak potas nie będzie potrzebny a carbo będzie potrzebne? Przez sitko się tego nie oddzieli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted April 22, 2013 Author Share Posted April 22, 2013 No nie ale podaje teraz Carbo codziennie ,Pro Fito 1 w tygodniu (zalecane codziennie) i potas też. Więc myślę żeby zrobić koktajl raz w tygodniu oczywiście w odpowiednich proporcjach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 To może zakup sobie gotowy "koktajl" nawozowy np Aqua Art-u i zobaczysz jakie będą efekty nawożenia. Potem bardzo chętnie wrócisz do jakże męczącego zajęcia jakim jest dozowanie nawozów z trzech pojemników Ja podaję z sześciu i jakoś żyję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajtek777 Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 No rozumiem ale pytanie moje jest czysto teoretyczne odnośnie mieszania takich substancji czy nie zachodzą jakieś reakcje , albo czy nie tracą właściwości odżywczych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Teoretycznie wygląda to tak - można ze sobą mieszać wszystkie makro w dowolnej konfiguracji oprócz Mg + P (magnez z fosforem) , można mieszać np mikro + carbo . Tyle tylko że takie mieszanki nie dają możliwości regulowania poszczególnych składników makro . Ponieważ warunki w akwarium w zasadzie ciągle się zmieniają - inna masa roślinna, ryby rosną, filtracja z czasem się zmienia , oświetlenie się zmienia (świetlówki się zużywają) , parametry wody do podmian też sie zmieniają , niektóre pierwiastki mają tendencję do kumulowania się , to stosowanie mieszanek tak naprawdę nie ma większego sensu - ale odpowiedź na pytanie czy można brzmi - można i nic nie wybuchnie. Mieszanie o którym mówiłem dotyczy mieszania nawozów które są oparte o popularne związki tj , KNO3 , KH2PO4 , MgSO4, KCl, K2SO4 . Mieszanie nawozów gotowych takich jak linia E.L może (nie musi) być ryzykowne ponieważ producenci nie podają jakich związków chemicznych używają do produkcji swojego nawozu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts