Jump to content

kakadu?

NemoX
 Share

Recommended Posts

Witam, kakadu mam od kilku dni 2+1, dzisiaj zauważyłem, że na korzeniu blisko podłoża jakieś pomarańczowe jak pomarańcza- kulki, a tam właśnie w pobliżu lubi siedzieć samiczka. Czy to jest możliwe, że to jest ikra kakadu? Tak mocno pomarańczowa? Czy to jakaś pomarańczowa narośl? Zdjęcia nie dam rady zrobić, bo nic na nich nie wychodzi...

agunia997- Pisownia.

Nie... tylko kakadu co składa ikrę i kilka kirysków, ale one już składały ikrę i jest zupełnie inna.

Edit:

Faktycznie to raczej jest ikra, bo samica ją dosyć dobrze pilnuje i odgania zbliżające się inne ryby, ale niestety dzisiaj jest ich mniej, pewnie też coś sama uskubała. Ile dni mam czekać na potomstwo o ile się ikra nie zepsuje? Samiec nie pilnuje i w ogóle jest taka du*a. Mało co pływa po akwarium, woli siedzieć w kokosie albo między trzema korzeniami.

agunia997- +1 za pisownię.

• 3 weeks later...

Odświeżam:

Teraz ikrę mam w kokosie, znowu jest lekko pomarańczowa. W kokosie jest mała szpara wejściowa i obawiam się, że nie jest zapłodniona, odwrócić tego kokosa wejściem do góry by miał wejście? Po ilu dniach powinny się wykluć młode?

• 3 weeks later...

Witam ponownie od kilku dni pływa kilka młodych kakadu przy matce. I teraz nie wiem czy je czymś karmić i jak? Bo one razem z matką są w miejscu nie za bardzo przyjaznym do karmienia bo za korzeniem nie daleko filtra. Czy może te młode się karmią jakimiś glonami? Czy konieczne jest dokarmianie specjalnie w to miejsce gdzie przebywają? I czym je karmić oprócz zgniecionych płatków?