Fivix Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Witam. Trochę poszukałem i poszperałem w internecie i wyszło na to, że dobrze by było dodać do mojego oświetlenia "2 świetlówki T8 (18 W) wbudowane w pokrywę" oświetlenie Led, aby stworzyć "wieczór" i "poranek" w moim Malawi (oczywiście gasząc wtedy główne oświetlenie). Na allegro aż roi się od różnych chińskich oświetleń, które podobno nie są nawet warte zainteresowania, a sam średnio znam się na tworzeniu takiegoż oświetlenia. Chciałbym was prosić o rady, bądź opinie na temat takiego oświetlenia + dorzucam dwie aukcje, które wydają mi się najlepsze na całym allegro i tu również proszę o opinie. 1.http://allegro.pl/60-led-100-cm-listwa- ... 25957.html 2.http://allegro.pl/27-led-50-cm-tasma-50 ... 89672.html Oczywiście "przymontował" bym to sam, a nie tą taśmą dwustronna z aukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 22, 2013 Share Posted April 22, 2013 Na pewno nie kupuj zbyt mocnych tych diod i w paskach, na których są dosyć rzadko rozmieszczone. Jeśli potrafisz wmontować potencjometr, to pomyśl nad tym, żeby móc ewentualnie skorygować moc świecenia. Pamiętaj jednak, że każdy zestaw diod ma swoją minimalną moc świecenia, poniżej której od razu się wyłącza. Poszperaj.. na pewno znajdziesz kogoś kto Ci pomoże w okolicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Półmrok jest fajny, ja mam zrobiony czerwono - błękitny ze zwykłych pasków led ze sklepu elektrycznego, każdego po pół metra. Późnym wieczorem daje bardzo przyjemny w moim odczuciu efekt. Co do tych aukcji to może i byłoby to dobre, jeśli świeciłoby za mocno to fajną cechą pasków jest możliwość odcięcia niepotrzebnej części - i świeci mniej intensywnie Sverting, to ściemnianie potencjometrem jest przydatne, trzeba pamiętać jednak o tym, że zasilacz musi być do tego przystosowany, po drugie, ktoś tym ściemnianiem musi sterować, bo samo się nie ściemni. No, chyba że mówimy o pełnej automatyce (symulacji zmierzchu i świtu), co jest rzecz jasna możliwe, ale to już nie w tych kwotach się poruszamy. Ja polecę zwykłe paski na zwykłym zasilaczu, z tym, że sterowanie oczywiście ręczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts