hassy Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Witam. Dość długo szukałam odpowiedniego forum, jednak kiedy potrzebowałam jakiś informacji, zawsze trafiałam tutaj, dlatego postanowiłam założyć konto i pochwalić się moim akwarium, wysłuchać Waszych opinii i rad * Akwarium: 25l (40x25x25) * Filtracja: Filtr wewnętrzny Hanza Aquaristic HJ-311B 300l/h * Oświetlenie: 40W * Ogrzewanie: Shark H-229 * Inny sprzęt: Termometr * Temperatura: 25*C * Parametry wody: Niemierzone * Nawożenie: Brak * Podłoże: Piasek kwarcowy 1-3 mm * Dekoracje: Gałęzie wierzby, kamienie, korzeń, liście dębu * Flora: Moczarka argentyńska, mech jawajski * Fauna: 4 krewetki RC, bojownik * Opis zbiornika: Akwarium powstało końcem marca 2013. Do tej pory przeszło ogromne zmiany w wystroju Bojownika mam od 01 września 2012. Początkowo samotnie zamieszkiwał 15l, obecnie wraz z krewetkami zajmują 25l. Krewetki są u mnie od 06 kwietnia 2013. Akwarium na początku: Na chwilę obecną: Krewetki: Bojownik: Opinie mile widziane! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Ładny bojek i krewetki. Przydałaby się jeszcze jakaś roślina. Nie masz problemów z glonamii bez CO2 przy takim oświetleniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hassy Posted April 21, 2013 Author Share Posted April 21, 2013 Póki co od glonów mam spokój Oświetlenie to również miałam przy 15l i glonów nie było. Myślałam, żeby na tyły nurzańca dorzucić. Na razie czekam aż mech się trochę rozrośnie i koleżanka odbierze kilka moczarek, bo ta rośnie jak szalona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 To na środku to co to jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hassy Posted April 21, 2013 Author Share Posted April 21, 2013 Korzeń na kamieniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda. Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Podoba mi się. Nie oddawaj moczarki, fajnie jak jest jej gęsto i bojownik to lubi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy1947 Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Wygląda nietypowo ale ładnie. Dodał bym jakiś roślin na tył. Z rozerwanej gałęzatki na płaskim kamieniu można zrobić trawnik. Temperatura 21-23 to chyba za mało dla bojownika? Może być nawet 5-6 stopni wyższa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hassy Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Kilka moczarek muszę oddać, bo strasznie szybko rośnie. Mam ją około miesiąca, a z 4 mam już ponad 20 i wciąż widać nowe pędy. Początkowo gałęzatka miała iść jako dywan, ale tak jakoś zastąpiła kamień. Póki co bojownik czuje się dobrze. Nie zaobserwowałam żadnych podejrzanych zachowań ani tym podobnych. W niedługim czasie dojdzie grzałka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Ten termometr to rozumiem tak dla ozdoby trzymasz na widoku? Czy jakby co to gorącej wody dolewasz? Sadź tą (tę?) moczarkę bo gąszczu to tam nie widać niestety. I tak już z czystej ciekawości zapytam: te białe kamyki do kwiatków to z czego są? Nie zatwardzają wody? Bo bojownik wygląda jakby miał zatwardzenie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hassy Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Gorącej wody? Wrzątkiem bezpośrednio leję -.-' Jeśli zastanawiasz się co jest na podłożu, to radzę poczytać opis. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 23, 2013 Share Posted April 23, 2013 Gorącej wody? Wrzątkiem bezpośrednio leję -.-' Nie takie rzeczy tutaj widzieliśmy... Zima się skończyła, ale przy bojku dobrze mieć grzałkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hassy Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 W zimę utrzymywała się na 23 stopniach. Obecnie jest 24. Jak już pisałam, grzałka będzie niedługo - w przeciągu 2-3 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts