karwos00 Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Witam - na korzeniu rośnie sobie coś takiego. przeszukałem grafikę google pod różnymi hasłami i podobnego nie znalazłem - podpowiecie co to jest? Dodam że na tylnej szybie już się zazieleniło - nitkowate zielone twory - nawet kilkucentymentrowe nitki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted April 29, 2013 Share Posted April 29, 2013 Też takie glony miałem ale moje ampularie nie dały im szans . Nie wiem co to za glon ale ślimaki zjadły go szybko po zauważeniu. Ampularie naprawdę polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 30, 2013 Author Share Posted April 30, 2013 Gara rufa zeżadła tylko zielone wokół - białe włoski zostawiając - ale one zaczęły marnieć jak tylko i krewetki zaczęly przy nich majstrować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 1, 2013 Share Posted May 1, 2013 No to myślę że ok. Jakby co to możesz glony usuwać mechanicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Mam jednak problem z nitkowatymi - długie - szczególnie na mchu jawajskim. W necie są sprzeczne informacje - jedni piszą że pomogło carbo x3 dawki przez tydzień, inni że bimbrownia, inni - ograniczyć światło, jeszcze inni - światło zostawić. Co ja zrobiłem: Swiatło zostało od 10 do 19 + led od 7 do 22 - ale samo led to tak mała dawka że raczej nie wpływa na nic. KH2PO4 - nie podaje od 2 tyg, Testy przed podmianą w sobotę: ph = 6,5 GH-10 KH - 8 NH4 - 0.5 lub mniej - ale przy takim PH NH3 nie istnieje NO2 - 0 NO3 - 25 PO4 - 0.5 Fe - 0.25. Podmieniłem ok 23l - w tym 18l RO + 5 Kranów odstana 12h. W początkowej fazie jakby marniał ale teraz znowu się trzyma - może ktoś testował stosunki PO4 do NO3 - które ograniczają ich wzrost? Wydaje mi się że przed podmianą jakby marniał - a po podmianie jakby odżył - ale oczywiście to dość subiektywne odczucie nie moge tego potwierdzić żadnymi testami. Dla uściślenia - glon to nitki - nie kępki z której wyrastają nitki - po prostu nitki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Mogę ci tylko powiedzieć że u mnie nitki usuwałem mechanicznie, potem same przestały wyrastać. Kiedy złożyłeś akwa? Jaki kolor mają te nitki? Jakieś foty tego glona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Glon bardzo intensywnie zielony. Zdjęcie jutro bo dzisiaj nie dam rady zrobić dobrego zdjęcia. baniak - jak z podpisu. Glony zaczęly się jeszcze przed rybkami - RC i Gara Rufa uporały się z kępkami krasnorostów, ale tego paskudztwa nikt nie chce jeść. Jest też troche brązowych na granicy podłoża - ale to nie problem bo gąbeczka je usuwa bez problemu i nie jest to inwazja tylko uciążliwy psujący efekt wizualny powolny rozrost. Usunąć z mchu nie dam rady - chyba że wyjmę i w kwasku to wymoczę. Ale to troche zamieszania w baniaku zrobi. Niedługo wyjeżdzam na 5 dni - ogranicze światło od 11 do 18, ledy wyłączone, przestanę też nawozić - bez większej dawki przed wyjazdem - zobaczymy co będzie. karmienie - 1 tabletka holiday. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 2, 2013 Share Posted May 2, 2013 Ok. No w takim razie poczekamy i zobaczymy( )..................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 Dzisiaj zwiększyłem filtrację - wyjąłem watę z dolnego wpustu filtra - siła deszczownicy wzrosła 2 krotnie. Humos też wyjąłem z filtra - a że zapytam - do wyrzucenia jest czy po wysuszeniu dalej się nadaje - z tym nie miałem do czynienia a używany był ok 2 tyg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted May 3, 2013 Author Share Posted May 3, 2013 Zdjęcia z dzisiaj. Głównie w tych 2 miejscach + na szybach - z tyłu meszek + nitki od 0.5 do 3cm - to po prostu usuwam mechanicznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted May 3, 2013 Share Posted May 3, 2013 Też taki glon mam, ale drobny. Nie wiem jak go wyrywać... nemo130: Spam +1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts