Jump to content

Co to za glon i czy się przejmować.

karwos00
 Share

Recommended Posts

Witam - na korzeniu rośnie sobie coś takiego. przeszukałem grafikę google pod różnymi hasłami i podobnego nie znalazłem - podpowiecie co to jest?

Dodam że na tylnej szybie już się zazieleniło - nitkowate zielone twory - nawet kilkucentymentrowe nitki.

• 2 weeks later...

Mam jednak problem z nitkowatymi - długie - szczególnie na mchu jawajskim. W necie są sprzeczne informacje - jedni piszą że pomogło carbo x3 dawki przez tydzień, inni że bimbrownia, inni - ograniczyć światło, jeszcze inni - światło zostawić.

Co ja zrobiłem:

Swiatło zostało od 10 do 19 + led od 7 do 22 - ale samo led to tak mała dawka że raczej nie wpływa na nic.

KH2PO4 - nie podaje od 2 tyg,

Testy przed podmianą w sobotę:

ph = 6,5

GH-10

KH - 8

NH4 - 0.5 lub mniej - ale przy takim PH NH3 nie istnieje

NO2 - 0

NO3 - 25

PO4 - 0.5

Fe - 0.25.

Podmieniłem ok 23l - w tym 18l RO + 5 Kranów odstana 12h.

W początkowej fazie jakby marniał ale teraz znowu się trzyma - może ktoś testował stosunki PO4 do NO3 - które ograniczają ich wzrost?

Wydaje mi się że przed podmianą jakby marniał - a po podmianie jakby odżył - ale oczywiście to dość subiektywne odczucie nie moge tego potwierdzić żadnymi testami.

Dla uściślenia - glon to nitki - nie kępki z której wyrastają nitki - po prostu nitki.

Glon bardzo intensywnie zielony. Zdjęcie jutro bo dzisiaj nie dam rady zrobić dobrego zdjęcia.

baniak - jak z podpisu. Glony zaczęly się jeszcze przed rybkami - RC i Gara Rufa uporały się z kępkami krasnorostów, ale tego paskudztwa nikt nie chce jeść. Jest też troche brązowych na granicy podłoża - ale to nie problem bo gąbeczka je usuwa bez problemu i nie jest to inwazja tylko uciążliwy psujący efekt wizualny powolny rozrost.

Usunąć z mchu nie dam rady - chyba że wyjmę i w kwasku to wymoczę. Ale to troche zamieszania w baniaku zrobi. Niedługo wyjeżdzam na 5 dni - ogranicze światło od 11 do 18, ledy wyłączone, przestanę też nawozić - bez większej dawki przed wyjazdem - zobaczymy co będzie. karmienie - 1 tabletka holiday.

Dzisiaj zwiększyłem filtrację - wyjąłem watę z dolnego wpustu filtra - siła deszczownicy wzrosła 2 krotnie. Humos też wyjąłem z filtra - a że zapytam - do wyrzucenia jest czy po wysuszeniu dalej się nadaje - z tym nie miałem do czynienia a używany był ok 2 tyg.