micmac Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 W końcu po roku czasu planów myśli i braku funduszy nadszedł czas na nowe akwarium. W związku z tym mam do was kilka pytań i mam nadzieję że pomożecie mi w realizacji tego założenia. Pierwsze pytanie odnosi się do samego zbiornika. Mam w piwnicy 160 litrowy baniak 100x40x40 który nie był jeszcze używany i leży w piwnicy od jakiś 12 lat. Mój ojciec kupił to akwarium gdy byłem jeszcze dzieckiem i mieliśmy już wtedy akwarium bodajże 60 litrów. Niestety tak jak został kupiony i odłożony na bok, tak leży do dziś. Chciałbym się dowiedzieć czy wg was dobrym pomysłem było by wzmocnienie tego zbiornika sylikonem w jego wnętrzu (objechanie wszystkich wewnętrznych krawędzi warstwą sylikonu). Z biornik ten trochę długo stoi i nie wiem w jakim jest stanie więc czy to jest dobry pomysł?? Ps. Po długim namyśle stwierdziłem, że chce zrobić akwarium roślinne z lekko kwaśną i miękką wodą, w którym dopełnieniem były by pielęgniczki ramireza i neony. W poniedziełek będę miał już oświetlenie 24x4 W. Jak na roślinne 0,6 powinno być ok. Pokrywę do akwarium będę robił sam z płyt ze spienionego PCV. Co o tym wszystkim myślicie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Ja bym spróbował zalać zbiornik w jakimś bezpiecznym miejscu i zostawić na kilka dni i zobaczyć czy cieknie czy nie jeśli nie to jesteś bezpieczny:P a co do obsady to moim zdaniem zbyt duża ilość światła jak na neonki no chyba że dasz jakąś pływającą roślinność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Jeżeli zauważyłeś, że gdzieś odchodzi silkon, są w nim bąble powietrza to tak, jest to dobry pomysł. Delikatnie wytnij stary silikon, odtłuść rogi (rozpuszczalnikiem np) i połóż nową warstwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmac Posted April 21, 2013 Author Share Posted April 21, 2013 Jeżeli zauważyłeś, że gdzieś odchodzi silkon, są w nim bąble powietrza to tak, jest to dobry pomysł. Delikatnie wytnij stary silikon, odtłuść rogi (rozpuszczalnikiem np) i połóż nową warstwę. Nie ma tam żadnych bąbelków ani pęknięć, zbiornik wydaje się być dobrze sklejony, ale ja wole mieć pewność i chyba jednak przejade jeszcze raz sylikonem tak dla pewności:) Jakiego sylikonu najlepiej użyć ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts