Jump to content

Restart, nowa obsada [60l]

Droz14
 Share

Recommended Posts

Jeśli chodzi o litraż, to jest podany w tytule, a jeśli o długość itp., to 30cm x 40cm x 60cm. ;)

Czyli 72 L :)

Wg mnie akwarium troche za małe dla prętników.

A poza tym neonki i kiryski to ameryka południowa i może lepiej jakieś pielegniczki zamiast prętników.

Ph = 7

KH = nie wiem dokładnie czy to jest to, na stronie wodociągów jest coś takiego: 30 mg CaCO3/dm3

GH = 4 dH

Świetlówka Narva o mocy 15W.

Podłoże będzie zmienione do potrzeb nowej obsady, więc od razu w tym poście mogę o to zapytać.

Masz baaardzo miękką wodę. Taki sam luksus jest w Rudzie Śląskiej.. zazdroszczę skubańcom.. Masz możliwość pobawienia się w bardziej ambitne rybki. Ja Ci rzucę dwie propozycje:

3+1 gurami czekoladowe (3 samce)

12 boraras brigittae

albo

15 neonów zielonych

1+1 pielęgniczka ramireza (przy takiej wodzie możesz polować na dzikie osobniki.. są przecudne)

6 otosków

bezsprzecznie bierz piach. W takiej wodzie i tak zawalisz go liśćmi.

A jeżeli masz ochotę na coś naprawdę nieczęstego, a niestraszna by Ci była armatka torfowa(lub z mielonych liści dębowych), to mógłbyś mieć stadko Parosphromenusów.

Jestem stosunkowo początkującym akwarystą, więc zdaje mi się, że drugi zestaw byłby lepszym wyborem.. Na neony zielone w moim mieście się nie napotkałem, czy nie zrobiłoby to wielkiej różnicy gdybym zakupił Neony Innesa?