Alarthurro Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 mam mały problem. zostałem "uszczęśliwiony" dwiema samicami bojownika. w pierwszym dniu był spokój ale już następnego zaczą ganiać za nimi jak szlaony, straszy podszczypuje. Nie wiem czy to jest element zalotów czy po prostu agresja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Może być albo jedno, albo drugie albo i jedno i drugie. Jakie masz akwarium - wielkość, wystrój? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alarthurro Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 wystrój raczej standardowy , żwirek, kokos, parę większych kamieni, mały korzeń. Sporo roślinności, była sadzona z myślą o samcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 jak wygląda taka twoja samica Bo mi kiedyś gościu w sklepie (dawno jak jeszcze się nie znałem) wcisnął 2 samce i powiedział mi że jedna to samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alarthurro Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 mam 100% pewności że to samice. Jakieś tam doświadczenie już mam Po prostu nigdy nie brałem pod uwagę dokupowania samic, a te poprostu dostałem w prezencie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahtung1995 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 bojek pewnie ustala cheriarchie heh jak masz dużo kryjówek i roślin dla bojowniczek to powinno byc wszystko ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Czy bojownika można trzymać w akwarium beż grzałki i filtra A czy samice bojownika są również takie agresywne jak samce tego gatunku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 Filtr i grzałka muszą być Samice powinny być mniej agresywne od samców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 4, 2009 Share Posted May 4, 2009 Jakieś tam doświadczenie już mam akwa 100l 2x kirys panda 2x kirys spiżowy 2x kirys pstry 2x kirys albinos 4x bystrzyk jarzeniec 3x platka 2x glonojad 3x bojownik niestety chyba tylko "jakieś" zredukuj kiryski do jednego gatunku ( ryba stadna i mnogość gatunków tylko po to, żeby było ich dość nic nie zmienia. wg mnie dwa glonojady to też za dużo do akwa 100l, ale jeszcze zależy jakiej odmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted May 9, 2009 Share Posted May 9, 2009 Wczoraj kupiłam bojownika samca i jak wstałam rano zauważyłam dziwne skupisko bąbelków na powierzchni wody co to moze oznaczać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted May 9, 2009 Share Posted May 9, 2009 Że bojownik zrobił swoje `gniazdo` i przygotowuje się do tarła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted May 9, 2009 Share Posted May 9, 2009 Gniazdo 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted May 9, 2009 Share Posted May 9, 2009 tak to gniazdo ..warto dodać że jak wczesniej czapla pisała trzyma bojownika w kuli nie męcz go ! kup mu chociaż 25 litrowe akwarium !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 ziomki i ziomalki mam pytanko bo w sklepie widziałem ostatnio baniak podpisany samice bojownika hmmmmmm... patrząc na nie to wszystkie miały króciutkie płetwy nie jak samce ale niektóre stroszyły skrzela jak samce widząc innego samca i tu moje pytanie, czy samice też "stroszą" skrzela czy nie?? bo chciałem kupić mojemu bojkowi jakieś toważystwo i nie jestem pewnien do końca jak wygląda 100% samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 to może nie być samica tylko samiec innego gatunku , bardzo często są takie pomyłki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 było pare takich osobników między tymi "samicami" które niczym się nie różniły od pozostałych, jedynie tym że stroszyły skrzela już sam nie wiem może macie jakieś linki zdjęć na których widać prawdziwe samice?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 może zrób foto tych co w sklepie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 ok jak będę w BB i uda się mi zrobić to napewno wrzucę Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Jesteś pewien, że to dobry pomysł? Masz już sporo rybek w tym akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 myślałem o tym czy nie będzie za dużo ale każdy zwierzak powinien mieć towarzystwo więc ta jedna rybka więcej nie zaszkodzi... kupie lepszy filtr i bede robił częstsze podnimany wody aż do czasu kiedy kupie duuuuże akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 jak już to dwie. Bojownika trzyma się albo samego, albo z dwiema samicami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 każdy zwierzak powinien mieć towarzystwoA skąd ta koncepcja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 chodziło mi o rybki które trzymamy w akwarium..... co się mnie tak czepiasz?? która rybka powinna być sama w akwa mondralo?? samego to możesz a nawet powinnaś trzymać ptasznika w terrarium, chociaż są gatunki które można trzymać po kilka sztuk w terra ale to inna bajka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted May 12, 2009 Share Posted May 12, 2009 Nie czepiam się Ciebie specjalnie, po prostu piszę tam, gdzie jest mowa o bojownikach. A w ogóle to gdzie napisałam, że jakaś rybka powinna być sama w akwarium? Bo mnie się zdaje, że nigdzie. Natomiast są ryby, które mogą być same, bo nie wymagają towarzystwa. Niektóre ryby w naturze żyją w stadach czy ławicach, inne dobierają się w pary na całe życie, a inne są samotnikami i łączą się tylko na okres tarła. Bojownik należy do tej ostatniej grupy; on towarzystwa nie potrzebuje, chociaż oczywiście w odpowiednio dużym akwarium może je mieć, jeśli jest właściwie dobrane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts