Jump to content

Bojownik

Alarthurro
 Share

Recommended Posts

mam mały problem. zostałem "uszczęśliwiony" dwiema samicami bojownika. w pierwszym dniu był spokój ale już następnego zaczą ganiać za nimi jak szlaony, straszy podszczypuje.

Nie wiem czy to jest element zalotów czy po prostu agresja.

Jakieś tam doświadczenie już mam :)

akwa 100l

2x kirys panda

2x kirys spiżowy

2x kirys pstry

2x kirys albinos

4x bystrzyk jarzeniec

3x platka

2x glonojad

3x bojownik

niestety chyba tylko "jakieś" :( zredukuj kiryski do jednego gatunku ( ryba stadna i mnogość gatunków tylko po to, żeby było ich dość nic nie zmienia. wg mnie dwa glonojady to też za dużo do akwa 100l, ale jeszcze zależy jakiej odmiany.

ziomki i ziomalki mam pytanko bo w sklepie widziałem ostatnio baniak podpisany samice bojownika hmmmmmm... patrząc na nie to wszystkie miały króciutkie płetwy nie jak samce ale niektóre stroszyły skrzela jak samce widząc innego samca i tu moje pytanie, czy samice też "stroszą" skrzela czy nie?? bo chciałem kupić mojemu bojkowi jakieś toważystwo i nie jestem pewnien do końca jak wygląda 100% samica

było pare takich osobników między tymi "samicami" które niczym się nie różniły od pozostałych, jedynie tym że stroszyły skrzela :| już sam nie wiem może macie jakieś linki zdjęć na których widać prawdziwe samice??

myślałem o tym czy nie będzie za dużo ale każdy zwierzak powinien mieć towarzystwo więc ta jedna rybka więcej nie zaszkodzi... kupie lepszy filtr i bede robił częstsze podnimany wody aż do czasu kiedy kupie duuuuże akwa :P

chodziło mi o rybki które trzymamy w akwarium..... co się mnie tak czepiasz?? która rybka powinna być sama w akwa mondralo?? samego to możesz a nawet powinnaś trzymać ptasznika w terrarium, chociaż są gatunki które można trzymać po kilka sztuk w terra ale to inna bajka.

Nie czepiam się Ciebie specjalnie, po prostu piszę tam, gdzie jest mowa o bojownikach.

A w ogóle to gdzie napisałam, że jakaś rybka powinna być sama w akwarium? Bo mnie się zdaje, że nigdzie. Natomiast są ryby, które mogą być same, bo nie wymagają towarzystwa. Niektóre ryby w naturze żyją w stadach czy ławicach, inne dobierają się w pary na całe życie, a inne są samotnikami i łączą się tylko na okres tarła. Bojownik należy do tej ostatniej grupy; on towarzystwa nie potrzebuje, chociaż oczywiście w odpowiednio dużym akwarium może je mieć, jeśli jest właściwie dobrane.

Share

• Create New...