Jump to content

Zoolek antyglon plus dawkowanie

Fecita
 Share

Recommended Posts

Problem polega na dawkowaniu preparatu, czy ktoś go może używa lub używał i podzieli się informacją jak dawkować.

Na etykiecie opisane jest 500ml na 10m3wody czyli 0,05 na 1l wody ale pod spodem opisane jest aby przed użyciem rozcieńczyć 20 krotnie czy dobrze rozumiem że : 0,0025 ml na 1 l wody?

Zabijcie mnie ale pogubiłem się już w tym, oraz owszem wiem że stosowanie preparatów na glony to ostateczność i lepiej było by utrzymanie wszystkich parametrów w normie.

Proszę o pomoc.

Odstaw ten preparat i zapomnij o nim jeśli masz glony. Używałem antyglona z tropicala i jedyna pozytywna cecha jego użycia była taka, że zastopował ich rozwój. Rośliny też przestały rosnąć, ale nie zniszczyły się. Jednak preparat kiedyś się skończy i glony zaczną rosnąć ponownie. Jak będziesz go używał non-stop to pewnie zniszczy rośliny a glony tylko przestaną rosnąć. Nie warto tracić kasy. Za tą kasę lepiej kupić testy do wody i doprowadzić zbiornik do stabilnego stanu. Musisz wiedzieć, że glonów na 100% nie usuniesz żadnym preparatem. Zabijesz je, ale żeby sie ich pozbyć z roślin to musisz je usunąć razem z porażoną rośliną. Przez co akwarium będzie wyglądało biednie. Ale jak doprowadzisz chemię wody do stanu korzystnego dla roślin, to nawet przy ostrej przycince rośliny odwdzięczą Ci się intensywnym rozrostem i zielenią.

Tego preparatu daje się z tego co pamiętam 5 ml na 100l wody bez żadnego rozcieńczania. On już jest w gotowej formie.

Niestety nie jest w gotowej formie jak wyżej napisałem "przed użyciem rozmiękczyć 20 krotnie) jeśli podał bym 5ml na 100l to akwarium stało by się niebieskim prostokątem z prawie zerową przejrzystością. A co do skończenia preparatu więc tutaj trochę to potrwa gdyż 5l starcza na 100 000 L gdzie podaje się go raz w miesiącu.

podaje się go raz w miesiącu.

Ciekawi mnie jego skuteczność, to chyba podmian się nie robi stosując go.

Ale mnie teraz oświeciło, ty go chcesz zastosować w oczku wodnym? To jest preparat do oczek i sadzawek.

Tak do oczek wodnych ale tak samo dobrze radzi sobie w akwariach,podmiany robi się cały czas tak samo.

• 5 weeks later...

Mogę już potwierdzić działanie, podając w proporcjach 1ml na 10l, raz w miesiącu przy podmianie wody efek zaskakujący zero nicieni zero krasnorostów i co dziwne zatoczki też rzestają sie pojawiać, wszystkie zwierzęta są w jak najlepszej kondycji.