Pysio Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Witajcie. Skleiłem akwarium o wymiarach 70x29x35 z szyby 4mm, na górze po środku dałem jedno poprzeczne wzmocnienie. Akwarium zostało zalane w 70% i zauważyłem odgięcie przedniej i tylnej szyby o jakiś 1 mm....Czy akwarium wytrzyma? Czy mam się bać? PS Baniaczek stoi od godziny 14 zalany na dworze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 700? Skąd wziąłeś takie szkło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Oj wybacz, za dużo zer. Poprawione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Ja bym się obawiał z 4ki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Tez się trochę obawiam, ale zalałem akwarium do pełna i jak na razie stoi na balkonie i nic z nim się nie dzieje. Ew. może tam od góry jeszcze ze dwa poprzeczne wzmocnienia... . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Największe naprężenia są na dole,więc wzmocnienia na górze nic nie dadzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Obstawiałem opcje, że cały dół jest doklejony do dna, ale radzisz dać jakieś poprzeczne wzmocnienia przy samym dnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fleder Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 A te wzmocnienia poprzeczne doklejałeś po prostu do szyb na górze? Chyba wiesz, że jako pierwsze daje się listwy wzdłużne?! Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Sławek, na dole nie ma największych naprężeń. Największe naprężenia są na środku szyby i jej górnej części. Wklej 5mm wzmocnienie u góry i będzie ok. Najlepiej na całą długość zbiornika, ale to chyba pamiętasz jak gadaliśmy na Chacie. Załączam ładny artykuł użytkownika Pawcio1017 http://www.akwarium.eev.pl/viewtopic.php?p=201 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Sławek, na dole nie ma największych naprężeń. Największe naprężenia są na środku szyby i jej górnej części.Odkształcenia są największe u góry,ale nie naprężenia. Załączam ładny artykuł użytkownika Pawcio1017 http://www.akwarium.eev.pl/viewtopic.php?p=201 Polecam trochę bardziej rozbudowany temat w tej kwestii http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=31847 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Przecież jeżeli akwarium jest dobrze sklejone to nie ma co się obawiać napręzeniami- powstają w każdych zbiornikach. Tutaj chodzi o odkształcenia, a szyba najchętniej się odkształci u góry jeżeli będzie bez wzmocnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Witajcie. zaczynam się załamywać. Chciałem wyciąć z szyby dwa paski o wymiarach 65x5cm ze szkła o grubości 4 mm...Tylko za nic w świecie nie chce mi się to równo ułamać, albo pęka w pół albo nie łamie się po Lini prostej...po 5 próbach zrezygnowałem bo i tak popsułem dobry 1m2 szkła... Próbowałem mocniej nadcinać nożem, zmieniałem nóż. nawet kilka razy nadcinałem i nie da się prosto ułamać...Chyba wystający kawałek jest za krótki na szerokości jak na 65 cm długości...Znacie jakieś dobre sposoby jak to uciąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Tniesz szerszy kawałek np. 10-15 cm i ułamujesz, następnie na tym kawałku zaznaczasz 5 cm + 2 cm + 2 cm itd. i ułamujesz te mniejsze kawałki, aż zostanie 5 cm. Bardzo pomocna do cięcia jest terpentyna, którą nawilżasz szkło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 To przecież tak będzie jeszcze gorzej, jak będę szczerbił to szkło kilkanaście razy żeby uzyskać te 5cm... I nie ma możliwości z kawałka o długości 65cm odłamać np. te 2cm i żeby zostało 5.... przecież to za nic w świecie równo nie wyjdzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Nie lepiej zamówić formatki u szklarza? Cięte szkło na oko, pokaleczy palce tak podczas prac jak i przy dalszej obsłudze a sam nie masz odpowiednich technologi by je wyprofilować czy wygładzić na krawędziach. Samodzielne amatorskie cięcie szkła bez odpowiedniej wiedzy nie wróżą niczego dobrego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Ja może i nie ciąłem sam szkła, ale nie prosiłem o szlifowanie czy gładzenie krawędzi bo żal mi było kasy. Mimo tego akwarium stoi prawie 1,5roku, a ręce mam całe. Jaki mam sekret? Papier ścierny i 15min roboty . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
west000 Posted April 20, 2013 Share Posted April 20, 2013 Mam pytanko odnośnie pasków na wzmocnienie. Ile lat ma to szkło z którego wycinasz paski 65x5 cm? Z szyby 4mm bez większych problemów wycina się paski 10mm x dowolna długość Jeśli szkło nie ma dwucyfrowego wieku, to proponuję zaopatrzyć się w porządny nóż (najlepiej ze smarowaniem terpentyną), to musi działać. Co do ostrych krawędzi po "domowym" cięciu, potwierdzam, drobnoziarnisty papier wodny i chwilka pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio Posted April 21, 2013 Author Share Posted April 21, 2013 Na wzmocnienie dwa paski z przodu i tyłu zbiornika na dłuższych szybach (70cm). Szkło ma jakieś 5 lat Głównym powodem tego ze nie mogłem go uciąć było to że ja szkło łamałem. Rozmawiałem dziś ze szklarzem i on mi kazał to szkło lekko pukać po linii cięcia nożem, i faktycznie po kilkunastu puknięciach szkło samo się ułamało i to idealnie równo A krawędzie własnie szlifowałem papierem ściernym o gramaturze 100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts