lesiu681 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Witam , mam chyba problem z potasem a właściwie z jego nadmiarem w akwarium. Akwarium 360L , oświetlenie 0,6W na litr , pełne nawożenie solami mikro i makro , zbiornik mocno osadzony roślinami , które jednak dobrze rosną , no3-10 , po4-0,8 do 1 mg/l czyli w miarę dobrze. Zastanawiam się nad poziomem potasu w moim aqwa , posiadam test zooleka na potas i według niego mam spore nadmiary w akwarium w związku z czym nie nawożę zbiornika potasem od ponad tygodnia ponieważ zauważyłem też popalone stożki wzrostu roślin , które często są objawem nadmiaru potasu.Po ponad tygodniowej przerwie w nawożeniu potasem zauważyłem odrodzenie roślin , nowe liście nie karłowacieją i rosną ładnie , roślinki bąbelkują. Jednak przy pomiarze wynik dalej pokazuje mi bardzo duże nadmiary potasu a muszę dodać , że wcześniej pomiary były różne w zależności od ilości podawanego potasu , raz było dobrze , raz trochę za dużo , czasami za mało a teraz cały czas jest tego za dużo. Zastanawiam się czy coś nie kumuluje tego pierwiastka (np podłoże) i nie oddaje tego teraz w nadmiarze. Bardzo proszę o cenne rady , może miał ktoś podobne doświadczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Co to za test? Możesz pokazać jakiegoś linka do tego produktu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 http://www.rybarium.pl/zoolek-aquatest-k.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Co to za test? Możesz pokazać jakiegoś linka do tego produktu? To jest test zooleka na potas , zapomniałem dodać , że podłoże to ziemia , JBL Aqabasis i na wierzchnia warstwę JBL Manado. Link do testu jest wyżej , Nantai zapodał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Napisz ile wlewałeś potasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted April 18, 2013 Author Share Posted April 18, 2013 Potasu wlewałem na początku 15 ml , tak wyliczyło mi w kalkulatorze zulixa , potas rozpuszczałem w 900 ml wody po czym uzupełniłem do 1000 ml. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Może nie pisz ile wlewasz a napisz jakie stężenie masz wg kalkulatora po tyg. wlewania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Z własnego doświadczenia napiszę że testom zooleka nie do końca można wierzyć. Używałem kiedyś testu na NO3 na początku pokazywał dobrze a po kilku pomiarach 0-5ppm nawet w roztworze. Tak jak napisał @tomeksup jakie stężenie tygodniowe lejesz, ja lałem 15ppm a teraz 30ppm ale chyba przegiąłem i to grubo. Stężenie policzysz tutaj: http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arreczeq Posted April 18, 2013 Share Posted April 18, 2013 Test na K Zooleka jest w miarę dokładnym testem wystarczy przetestować na roztworze testowym; ja nosiłem do kumple (pisałem o tym) w MPWiK i wyniki były podobne. Jak wysoki masz wynik pomiaru - u mnie było na początku przeszło 125 mg/l i rośliny były ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiu681 Posted April 19, 2013 Author Share Posted April 19, 2013 Może nie pisz ile wlewasz a napisz jakie stężenie masz wg kalkulatora po tyg. wlewania.Według kalkulatora po tygodniu wlewania uzyskuję 15mg/l . Test na K Zooleka jest w miarę dokładnym testem wystarczy przetestować na roztworze testowym; ja nosiłem do kumple (pisałem o tym) w MPWiK i wyniki były podobne. Jak wysoki masz wynik pomiaru - u mnie było na początku przeszło 125 mg/l i rośliny były ok. Na początku wynik oscylował w granicach 15-25 mg/l ale później podskoczył do ponad 125 mg/l i przez jakiś czas wszystko było w porządku. Dopiero po około dwóch tygodniach zacząłem zauważać "popalone" stożki wzrostu .Wyczytałem chyba nawet na naszym forum , że nadmiar potasu hamuje wchłanianie magnezu i to może być powodem takiego stanu roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts