Jump to content

Zwyczaje gupików

Jaśko
 Share

Recommended Posts

Przepraszam jeżeli to normalne i już było często o tym pisane, ale jestem początkującym akwarystą. Chodzi mi mianowicie o zachowanie samców gupików: poruszają się jak by dostały drgawek i stroszą płetwy od czasu do czasu jedne ucieka a inny go goni. Rybki mają pół roku są braćmi ale to raczej nie ma znaczenia. Zrozumiał bym gdyby w akwarium były dorosłe samice z którymi mgły by wejść w interakcję ;) i chciały by przed nimi pokazać swoje walory, ale takowych nie posiadam a rybek homo raczej nie ma :lol: . Jak ktoś wie o co chodzi to proszę o wyjaśnienie i z góry dziękuję.

a rybek homo raczej nie ma

Raczej byś się zdziwił. Szczególnie jak chodzi o gupiki. :P

Zgodzę się. Gupik dorwał by wszystko co ma dziurę i nie ucieknie na drzewo. Myślę że jeśli duża ilość dorosłych samców jest w małym akwarium to może dochodzić pomiędzy nimi do agresji a już szczególnie jeśli nie mają swoich samic. Dlatego zaleca się trzymać gupiki w haremach typu 1+3. Gupiki może nie są terytorialne i szczególnie nie przywiązują się do konkretnych samic ale jak facetowi ciśnienie rośnie to robi się nerwowy.

:o Czyli mam rozumieć że się ......??? Dochodzi do kopulacji między nimi?

A co kolego masz z tym problem? ;* Pozwól im kochać tak jak chcą ;)

Jeśli to ganianie nie kończy się odgryzaniem płetw to nić się nie dzieje. To raczej próby odpędzania się nawzajem niż kopulacji.

A co kolego masz z tym problem? ;*

Dołączona grafika

To czy są to zaloty czy atakowanie da się rozróżnić na pierwszy rzut oka, ale trzeba mieć porównanie. Kup im samiczki jak masz taką możliwość i nie przeszkadzają Ci młode, to się skończy gay party.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...