turkusowa_laguna Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Witam Mam następujący problem właśnie zauważyłam, że moja gupiczka ma bardzo spuchnięte skrzela jest strasznie chuda przy podawaniu pokarmu łapie do pyszczka i wypluwa nie zjadając nic. Ma chyba trochę trudności z oddychaniem bo otwiera pyszczek. Pływa po dnie i jest ponura zawsze przy podawaniu pokarmu jadła i była pierwsza teraz zupełnie inaczej. Skrzela są odchylone i widać czerwoną opuchliznę. Akwarium mam od 3 miesięcy u mnie kociła już 2 razy. Akwarium ma 30l Nie znam pomiarów bo nie ma żadnych sprzętów. Temp. 25*C Czytałam inne tematy trochę ich sporo ale nie znalazłam info na ten temat. Sorry ale to mój pierwszy post. Proszę o pomoc. Mam tylko zdjęcie jak była jeszcze zdrowa, ale mogę spróbować ja sfotografować teraz jeżeli jest taka potrzeba. Litraż zbiornika; 30l Został założony; 4 miesiące temu, a nie 3 moja pomyłka akwa dojżewało jakoś 10dni Rodzaj/model filtra/ Aquael Fan mini, jest włączony prawie cały czas czasem na noc wyłączam jak mam gorszą noc i nie moge zasnąć. Gatunki i ilość ryb; W akwarium jest jedna samiczka (chora) i dwóch samców. Po za tym 7 małych 2 miesięcznych gupików i jakieś grono malutkich 2 tygodniowych wszystkie zdrowe. Ilość/rodzaj roślin; GałęzatKA kulista, Bacopa monieri, Cryptocoryna Axelord, a trzecia nie znam nazwy wygląda jak koperek mam go od początku ale właśnie ostatnio zaczął mi marnieć i odpadają listki. Inne sprzęty: brak Stosowane nawozy; Filtus nawóz dla roślin w kulkach Pokarmy; Tetra mini, (Tropical) Ichtio vit, Tetra Natura Bloodworm Mix (rzadko) Preparaty itp.; brak Parametry wody; brak Temperatura w zbiorniku; 25*C Jak wyglądają porządki w akwarium; -podmiana wody raz na tydzień ok 3l -odmulanie czasem zruszę dno żeby wciągnął filtr -czyszczenie filtra jakoś raz na miesiąc lub półtora Problem jaki mamy z podopiecznymi; Jak wyżej opisane. Zdjęcie chorej rybki: Niestety brak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 1. Źle dobrana obsada. Gupiki trzyma się w haremach (1x3) aby zaloty samca rozkładały się na więcej samic. W układzie 2x1 ta sama samica jest cały czas molestowana, co wpływa negatywnie na jej stan. Jest zestresowana i fizycznie zmęczona. 2. Filtr w akwarium musi chodzić cały czas, nie wolno go wyłączać na noc. W mediach filtracyjnych żyją pożyteczne bakterie nitryfikacyjne, które są odpowiedzialne za rozkładanie szkodliwych substancji z tego, co wydalają Twoje ryby. Wyłączając filtr na tak długi czas szkodzisz równowadze akwarium. Na wszelki wypadek dodam, że z uwagi na wspomniane bakterie, filtr czyści się w wodzie pobranej z akwarium, nie w kranówce. Jeżeli filtr przeszkadza Ci w nocy spać to pewnie z powodu zbędnych bąbelków. Napowietrzanie nimi jest niepotrzebne, wystarczy do tego sam ruch tafli wody (skieruj wylot filtra tak aby nią poruszał). 3. "Odmulanie czasem zruszę dno żeby wciągnął filtr" - mam nadzieję, że odmulasz płytko, zruszanie całego podłoża na pewno nie wpływa dobrze na parametry i może być szybką drogą do wykończenia obsady. Masz przerybione akwarium, 30 litrów to naprawdę niewiele dla 3 dorosłych gupików, 7 podrostków i grona maluchów. Na ten litraż maksimum to 1 samiec i 3 samice. Podejrzewam, że stan Twojej ryby wnika z ogólnego połączenia czynników. To wynik stresu i zmęczenia spowodowanych przez zaloty 2 samców oraz złych parametrów wody - podtrucie amoniakiem. Jak wyglądają odchody ryby? Niewykluczone, że ma też pasożyty. Najlepiej wstaw zdjęcie chorej rybki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
turkusowa_laguna Posted April 23, 2013 Author Share Posted April 23, 2013 Nikt się więcej nie wypowie? Jest z nią gorzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts