karwos00 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Witam Czy to co na zdjęciach - to ślimak? Czy zostawić czy wywalić - nie chce żeby mi sie w nowym dojrzewającym baniaku rozplenilo się to coś. Pewnie na roślinie się jakiejś przyniosło - chociaż sprzedawcy twierdzili ze są wolne od wszelkich żyjatek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Tak to ślimak, rozdętek. Mnoży się na potęgę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Nie widzę nic więcej - ale to ma 1mm - czym traktować zapobiegawczo w dojrzewającym akwarium?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 "Upoluj" go i po problemie (jeżeli nie złożył gdzieś jajeczek). Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 To takie małe już sobie urządzają orgie same ze sobą ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Nie doczytałem, że ma 1mm, ale skoro przyniosłeś go z roślinami to mogą być na nich jajeczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Nie wsadzałem tam nic z niewiadomych źródeł - póki co 3 sklepy akwarystyczne w tym 1 wysyłkowy z informacją że wolne od ślimaków itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Ślimak z nieba Ci nie spadł... Złap go, wyrzuć, obserwuj akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goosia Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Ja się kiedyś ulitowałam nad takim koleżką, co było jednym z powodów restartu akwa i wywalenia części roślin. Niestety po restarcie pojawiło się parę maluchów na szybach - nie wiem jakie to stadium - 2mm placki półprzezroczyste. Obecnie co dzień obserwuję szyby i sprzęt, w razie potrzeby szybko oraz bezlitośnie działając Skorzystaj więc z mojej rady i usuwaj wszystko co przypomina ślimaka w akwa, no chyba że hodujesz inne odmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 A jakiś drastyczny środek chemiczny w ostateczności - jeszcze przed wpuszczeniem ryb i krewetek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Lepiej kup helenki. Na pewno rozdętkiem (rozdętką?) nie pogardzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Nie wiem czy żonie spodobałoby się ślimakarium na dnie Ale jak nie będzie wyjścia to pewnie będą sużyć jako służba porządkowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted April 16, 2013 Share Posted April 16, 2013 Ja bym na Twoim miejscu profilaktycznie wsadził helenkę(-ki) i usuwał wszystkie ślimaki jakie zobaczysz. Jak będziesz widział, że nie przybywa małych ślimaków, a wszystkie większe już dawno zostały wykończone to możesz helenki usunąć. Jak masz jednego ślimaka to nie wierzę, że gdzieś w roślinach nie czają się jajeczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwos00 Posted April 17, 2013 Author Share Posted April 17, 2013 Około 5 małych - takich 0.5-1mm już wyłowiłem - większych na razie nie widać - ale pewnie te mniejsze jeszcze spotkam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted April 17, 2013 Share Posted April 17, 2013 Helenki to bardzo dobre rozwiązanie, ale możesz jeszcze na noc włożyć plasterek marchewki na sznureczku/patyczku, przez noc ślimaki powinny oblegać marchewke, a rano wyciągasz marchewke ze ślimakami, dla pewności powtarzasz tą czynność kilka razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts