Jump to content

pH wody, jak zmniejszyć ?

denis
 Share

Recommended Posts

Zauważyłam, że woda w moim akwarium jest tak jakby trochę mętna, nie wiem jak to dokładnie określić. No nic, więc postanowiłam, że zmierzę parametry wody. Wyszło mi tak : pH : 8.4, KH : 20*d, GH : >16*d, NO2 : 1, NO3 : 10. Moje pytanie brzmi jak mogę zmniejszyć pH wody?

Obsada zbiornika :

- 3 molinezje

- 4 gupiki

- 2 neonki

- 2 mieczyki

- Platka

- Skalar

Akwarium 100 L.

Filtr chodziło 24/24, grzałka prawie tak samo bo zmieniłam akwarium i jest trochę za mała do tego akwarium, ale woda utrzymuje się stale 25-28 stopni.

Tak. Jak sprawdziłam w kranie to samo. To akwarium mam około 2 tygodni, więc nie dawano. Kamyki - białe, ozdoby to zamek i 4 kamienie duże, mam to ponieważ na allegro nie ma fajnych korzeni. Więc poczekam jeszcze może za jakiś czas będą ładne. :) A wiecie jak zmniejszyć pH ?

Ale ph 8,4 masz też w kranie ?? Może to ten piach , kamienie, zamek dają wapień do wody - trzeba by było pobrać próbki :) wysuszyć i zakropić octem - jak zapieni, zabąbelkuje, cokolwiek to znaczy że się nadaje ale obok akwarium. Szczególnie że te kamyki są białe. Może wyeliminowanie i podmiany wody wystarczą by ph wróciło do normy.

NO2 = 1 i ryby nie wykazują chęci zejścia z tego świata?? Ale jeżeli to prawda - poszukać rozkładających się rzeczy w akwarium - liści, zwierząt itp i podmieniać wodę.

Jaki filtr i ew. wkłady?

Ok, już będę czytać.

A o stało to mi chodziło, że nie ma np. 30 wieczorem aa rano np 20. Tylko, że jak nie chodzi grzałka to łapie 25 stopni. A jak włączę grzałkę no to wtedy do 28, ale robiłam tak w chłodniejsze dni. :)

A o stało to mi chodziło, że nie ma np. 30 wieczorem aa rano np 20. Tylko, że jak nie chodzi grzałka to łapie 25 stopni. A jak włączę grzałkę no to wtedy do 28, ale robiłam tak w chłodniejsze dni. :)

To nie masz grzałki z termoregulatorem?

Kamyki - białe, ozdoby to zamek i 4 kamienie duże, mam to ponieważ na allegro nie ma fajnych korzeni. Więc poczekam jeszcze może za jakiś czas będą ładne. :)

Hmm tysiące korzeni, a tobie żaden nie pasi :roll:

Faktycznie jesteś wybredna ;)

To są bardzo niedokladne testy i mogą przekłamywać, aczkolwiek pokazują stężenia w "przybliżeniu".

Na odczycie, też nie jeden się już przejechał.

Używaj testów kropelkowych to będzie wiadomo w jaki sposób pomagać.

Faktycznie jesteś wybredna ;)

To są bardzo niedokladne testy i mogą przekłamywać, aczkolwiek pokazują stężenia w "przybliżeniu".

Na odczycie, też nie jeden się już przejechał.

Używaj testów kropelkowych to będzie wiadomo w jaki sposób pomagać.

Te są poźyczone od chłopaka aa on miał takie więc zmierzłam takimi, a jakie waszym zdaniem są najlepsze ? I w jakiej są cenie ? Bardzo proszę o link :)

Ja zakupiłem SERA 9 testów w walizce - 200zl z transportem - ale efektami podzielę się w piątek - idą aż z Niemiec - że też im się to opłaca.

O jejku! Ale wolę dużo tańsze i dostępne w zoologicznych sklepach. ;-)

W nas w każdym sklepie są tylko stoiska SERA - jakby mieli monopol z cenami x2. Ale dużo tańsze zestawy - z opinii takie zestawy zooleka nie są za dobre bo połowa się nie sprawdza. A kupować pojedynczo jest jeszcze drożej. Dam znać jak się sprawdzają.

Żeby nie zakładać tematów - pytanie to samo co temat - zakupiłem humos 500ml - wsadziłem do filtra + podmieniłem 25l na demineralizowaną - po wymianie ph - 7,5, KH - 8, GH - 12. O ile może mi zbić te wartości ten wkład - póki co nie zauważyłem zmiany zabarwienia wody - minelo ok 5h. Czy jest możliwość że po 3 dniach GH spadnie do 10 przy tym wkładzie. Chce w piątek 10 krewetek wrzucić - ale czy te parametry już będą ok. ??

parametry po podmianie:

NO3 - 10-20

NO2 - 0

PO4 - 1

Fe - 0-0,1 - co mnie zdziwiło bo podwoiłem dawki . w ostatnim tygodniu (co prawda dane po podmianie więc o kilka dziesiąt % zaniżone względem wartości przed podmianą.